Хилари заговара бомбардовања, за Трампа каже да је опасан

Д. САВИЋ

четвртак, 09. 06. 2016. у 11:30

Хилари заговара бомбардовања, за Трампа каже да је опасан
Бивша прва дама слави што је ушла у историју као прва жена кандидат за шефа Беле куће, а амерички тајкун тријумфује јер је сакупио довољно гласова делегата за кандидатуру

ТЕК следећег месеца ће се озваничити кандидатуре демократских и републиканских претендената на место шефа Беле куће, али већ је извесно да ће 8. новембра Американци за новог председника САД бирати између Хилари Клинтон и Доналда Трампа. И док бивша прва дама слави што је ушла у историју као прва жена кандидат за шефа Беле куће, а амерички тајкун тријумфује јер је сакупио довољно гласова делегата за кандидатуру, упркос противљењу врха његове Републиканске странке, свет вага шта потенцијални будући лидери најмоћније силе носе у спољнополитичким фасциклама.

- Нема сумње да је Хилари кандидат Волстрита. Но, много опасније је то што је она кандидат војно-индустријског комплекса. Њено политичко искуство сводило се на подршку сваком рату који су захтевале дубоке америчке безбедносне структуре које предводе војска и ЦИА - наводи амерички либерални онлајн дневник "Хафингтон пост".

Иако, традиционално, амерички републиканци важе за ратоборније од демократа и иако је велика пажња усмерена на Трампове радикалне изјаве, Клинтонова се не би могла назвати мањим "јастребом" од конзервативоног ривала. Умногоме је чак радикалнија.

Она је још као прва дама, 1999. године, здушно подстицала супруга, тадашњег председника САД Била Клинтона да бомбардује нашу земљу.

- Наговарала сам га да бомбардује Србију - рекла је медијима у САД.

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА УЗ КЛИНТОНОВУ ЕВРОПСКИ комесар за економију и финансије Пјер Московиси рекао је да Европска комисија још није заузела став, али да је за Брисел повољнија победа Хилари. Он Трампове идеје сматра антиевропским и протекционистичким, али ће, уколико буде легитимно изабран, Брисел "морати да сарађује са њим".

Као сенатор, подржавала је ирачки рат, а као државни секретар промену режима у Либији, подстичући бомбардовање предвођено НАТО. "Дошли смо, видели смо, он је умро", рекла је Клинтонова о свргавању Гадафија. Њен став о текућем сиријском рату такође је јасан: "Асад мора да се склони с пута."

Још од времена када је била сенатор Њујорка залагала се за ширење НАТО, и то на земље као што су Украјина и Грузија, чиме је наљутила Русе.

Трамп се, с друге стране, извинио Србима због бомбардовања, жели да разговара с Путином и Кимом, тврди да САД не могу бити светски полицајац и скептичан је према НАТО, јер "није фер" да САД улажу највише у Алијансу. Клитнонова истиче његово "вређање" муслимана и мексичке имиграције у САД, тврди да је Трамп "опасно недоследан" и да му се не смеју поверити шифре за нуклеарни напад.

ПРИШТИНА: БУТИК "ХИЛАРИ" НА БУЛЕВАРУ БИЛА КЛИНТОНА

ЧАК два бутика у Приштини носе назив "Хилари", од којих се онај старији, отворен недуго после НАТО бомбардовања 1999. године, налази на Булевару Била Клинтона, недалеко од кипа овог бившег америчког председника. У Албанији је ове године постављена биста Хилари Клинтон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Делијаааа

09.06.2016. 11:45

Ако Хилари добије изборе у Америци ништа ново! Сјаши курта да узјаше мурта. За Трампа нисам.сигуран.

Mesate ekstremizam i radikalizam

09.06.2016. 15:33

Radikalni ekstremizam je stav bezkompromisne osobe koja zeli jednu vrstu povratak na status kvo ili iskoreniti (lat. koren) problem. Ta osoba radi da dostigne to. Ekstremni radikalizam je stav osobe koja je dostigla to i sa ekstremnim sredstvama brani status kvo. Hilari je cisto ekstremisticka jer je sasvim jasno da je neoliberalna i da ce nastaviti ekstremisticku ekspanzivnu! monetarnu i spoljnu politiku prethodnika. Trump prati stav radikalnog ekstremizma bez da je radikalni ekstremista.

Gojko

09.06.2016. 17:14

Najpametnije bi Trampu sada bilo da ponudi istinskom borcu protiv Klintonke,mesto potpredsednika ili drzavnog sekretara.Tako bi imao i dosta glasova demokrata.

Svemirac

09.06.2016. 17:53

Njih dvoje niko nista nece ni pitati, ko god od njih da postane predsjednik. Pitaju se ljudi u sjeni. Kao sto je to oduvijek i bilo... Predsjednici su tek nebitne figure na pozornici, koji to postaju upravo jer znaju sta im je funkcija. Tajna drustva kolo vode.

Стиг'о Брат Марко из АМЕРИКЕ!

09.06.2016. 17:54

Oni se ne pitaju za spoljnu politiku ove zemlje.

Смрт Србо-Ждерима

09.06.2016. 18:16

Је ли га наговарала да гађе Монику Левински?

Bane

09.06.2016. 18:29

Бог ће да их казни и њу и њеног пастува за смрт хиљаде невиних људи!!!

boban USA

09.06.2016. 22:10

@Bane - Zapamti zauvijek da BOG ne kaznjava vec oprasta,,nadam se da ce Donald da pobijedi a da ova lazov/dama godine /laganje za Tuzlu/ nece sjediti u predsjednickoj stolici..napred Donald i BOG bless USA!