Две хиљаде војника падобранаца из САД, Британије и Пољске спроводе данас масовну десантну операцију у оквиру највећих војних вежби НАТО у Европи од 1989. и краја комунизма које се одвијају у Пољској.


Десантне јединице спустиће се данас близу централног пољског града Торуња где треба да обезбеде мост на реци Висли, у оквиру НАТО маневара у северној Пољској који обухватају око 31.000 војника.


Русија сматра велико присуство НАТО снага на својој граници безбедносном претњом. Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је данас у Москви да војне вежбе у Пољској "не доприносе атмосфери поверења и безбедности на континенту".


"И даље нажалост постоји недостатак узајамног поверења" између Алијансе и Русије рекао је Песков али је додао да ће се наставити дијалог две стране на нивоу амбасадора.


Пољска команда маневара навела је да је операција транспарентна и да су позвани међународни посматрачи.


Маневри Алијансе су највећи у источној Европи од пада комунизма и циљ им је да покажу снагу источног крила НАТО.


"Циљ вежбе је да се провери капацитет земаља Алијансе у одбрани свог источног крила", рекао је јуче пољски министар одбране Антони Мацеревич.


Укупно 31.000 војника из 24 земље учествују у вежбама, укључујући 19 земаља НАТО и земаља придружених Алијанси у оквиру Партнерства за мир, као што је Украјина. У вежбама такође учествује три хиљаде возила, 105 авиона и 12 бродова.


Пољска у вежбама има 12.000 војника Американци 14.000 и Британци хиљаду.


Ови маневри нису највећи у историји НАТО. Прошле године је у маневрима мобилисано 36.000 људи, 60 бродова и 200 авиона, док је 2002. 40.000 људи учествовало у вежбама Алијансе.


Војне вежбе назване Анаконда одвијају се месец дана пред самит Алијансе 8. и 9. јула у Варшави. Вежбе које су почеле јуче трајаће десет дана.