У Пољској почела изградња антиракетне базе САД

Бета

13. 05. 2016. у 19:57

На северу Пољске почела свечано изградња још једне базе америчког "антиракетног штита"

У Пољској почела изградња антиракетне базе САД

Фото Танјуг, АП

ВАРШАВА - Након отварања базе у Румунији, данас је у Ређикову на северу Пољске почела свечано изградња још једне базе америчког "антиракетног штита" у којој ће бити смештене ракете пресретачи СМ3 Блок IIA за одбрану од балистичких ракета с Блиског истока.

Док нова база из америчког европског програма противракетне одбране нема већи практични значај за одбрану Пољске од претњи руских ракета из Калињинградске области којих се она највише плаши, у Пољској преовлађује политички консензус да је та база кључна јер доноси стално присуство 500 америчких војника и инсталацију коју би САД браниле у случају напада.

"Ово је дан када почиње нова етапа јачања безбедности Европе, али и слободног света Овај систем антиракетне одбране биће део инфраструктуре САД и НАТО. То је стална база. Ми смо пре много година постали чланица НАТО, али чекали смо дуго после тога да НАТО уђе у Пољску", казао је након полагања камена темељца базе председник Пољске Анџеј Дуда.

Дуда који је заједно с министрима одбране и спољних послова, као и с високим представницима амерчиког Стејт департмента и армије САД присуствовао свечаном почетку изградње базе "антиракетног штита" која ће постати оперативна 2018. године, изјавио је да ракете пресретачи у бази у Ређикову неће бити уперене ни против кога.

"Те две базе - у Румунији и ова у Ређикову, смештене су тако да не могу да пресрећу руске ракете које би биле испаљене ка територији САД и утолико је критика из Русије неоснована", казао је у Ређикову шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски.

Пољски министар спољних послова је данас Русију оптужио да тврди да су базе америчког антиракетног штита у Румунији и у Пољској претња по безбедност Русије не зато што би биле заиста претња, већ због жеље Москве да некадашње чланице Варшавског пакта остану некаква тампон зона, без одбране.

"Русији се те базе не свиђају зато што је хтела да Средња Европа, дакле оне земље које су од 1999. године ушле у НАТО буду зона недефинисане безбедност, некаква сива зона у којој не би били војници НАТО, нити војне одбрамбене инсталације тако да Русији остане тај простор као тампон зона у којој би могла да изводи своје политичке игрице", казао је Вашчиковски пољској агенцији ПАП.

Шеф пољске дипломатије упозорио је у Ређикову да свет треба да одустане од бесмислене вере да заједно с Русијом могу да се решавају важни међународни проблеми, а затражио да се НАТО врати традиционалном моделу обезбеђења простора своји чланица - присуству база и војника.

"То присуство биће сигнал спремности да се одбрани и надам се да ће само војно присуство бити довољан механизам да застраши и одврати било какве сукобе и инциденте према нашем делу Европе", рекао је Вашчиковски.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

KLIN SE KLINOM IZBIJA

13.05.2016. 20:35

Rusija bi POD HITNO trebala da vrati Iranu obogaceni Uranium, i da im pomogne STO PRE da naprave Atomsku bombu, kako bi o jednom trosku ispitali njihove raketne stitove.

amnezija kolektivna

14.05.2016. 12:20

Poljaci ponovo ne znaju odakle im preti opasnost. I pred Drugi svetski rat su se gurali u savezništvo sa Nemačkom, i svu svoju vojsku držali na ruskoj granici, a okupacija im došla sa druge strane.