Немачка оптужује Русију да управља кампањама сајбер напада

Бета-АФП

петак, 13. 05. 2016. у 18:41

Немачка оптужује Русију да управља кампањама сајбер напада

Илустрација

Немачка обавештајна служба оптужила је Владу Русије да с циљем шпијунаже и саботаже стоји иза међународних кампања сајбер напада Софаси (Sofacy) и Сендворм (Sandworm)

БЕРЛИН - Немачка обавештајна служба оптужила је данас Владу Русије да с циљем шпијунаже и саботаже стоји иза међународних кампања сајбер напада Софаси (Sofacy) и Сендворм (Sandworm) којима су на мети били и Немачка и њен парламент.

Компаније за сајбер-безбедност већ су раније навеле да су руски сајбер пирати иза напада Софаси - познатог и под називом АПТ28 или Pawn Storm, чија мета су последњих година биле западне институције међу којима и НАТО, као и иза Сендворма који је изазвао велики прекид струје на западу Украјине 23. децембра прошле године.

"Сајбер напади руских обавештајних служби део су операција међународних размера чији циљ је да се дође до стратешких информација. Неке од тих операција можда трају између седам до једанаест година", рекао је у саопштењу шеф немачке обавештајне службе БфВ, Ханс-Георг Масен.

"Те кампање углавном су окренуте ка добијању информација, односно ка шпијунажи. Али сада руске обавештајне службе показују наклоност ка саботажи", рекао је Масен.

Кампања сајбер напада под именом Sofacy/АПТ 28, сматра се једном од најактивнијих и најагресивнијих, и немачка обавештајна служба види назнаке да њима управља руска држава, наводи се у саопштењу.

Доњи дом немачког парламента Бундестаг, погођен је непријатељским софтвером Софаси у пролеће 2015. што је компромитовало његову мрежу података.

Немачка обавештајна служба такође наводи кампању Сендворм чији циљ је сајбер саботажа.

"Поред државних институција мета напада су телекомуникационе и енергетске фирме, као и универзитети и образовне институције", наводи исти извор.

Масен рекао је да је интернет поприште хибридног рата и отвара нове просторе за шпијунажу и саботажу.

Он је рекао да је информатичка безбедност државних, административних, економских и научних институција стално угрожена.

Ипак, портпарол Министарства унутрашњих послова Немачке је данас дао уверавања да претња од сајбер напада није порасла.

Коментари (3)

ah ti Rusi

14.05.2016. 07:17

Novi šef BND, i odmah nove optužbe na račun velike opasnosti od Rusa. Sad je malo jasnije zašto je Merkelka iznenada smenila prethodnog, javnost treba obaveštavati o nevidljivoj velikoj opasnosti od Rusa, a ne o nedozvoljenim prisluškivanjima nemačkih i evropskih državnika za račun Amerikanaca.