МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

НАШИ очеви и дедови су победили моћног, немилосрдног непријатеља пред којим су устукнуле многе земље. Управо је СССР донео слободу и другим народима, управо се наш војник осветио нацистима и њиховим сарадницима за милионе жртава, све суровости и злодела - поручио је у понедељак руски председник Владимир Путин са Црвеног трга, где је одржана 143. војна парада поводом 71. годишњице победе над фашизмом.

Путин је навео да се цивилизација данас поново сударила са суровошћу и насиљем, тероризам је постао глобална опасност.

- Ми смо обавезни да победимо то зло и Русија је отворена да се уједине напори свих држава, спремна је да ради на стварању савременог неблоковског система међународне безбедности - истако је Путин.

На калдрми уз зидине древног Кремља марширало је више од десет хиљада војника, прошло је око 135 јединица војне технике и пролетео је 71 авион и хеликоптер. Била је то скромнија и јефтинија парада од две претходне. На прошлогодишњој јубиларној учествовало је 15.000 војника, као и представници девет земаља међу којима су били и гардисти из Србије.

ПОЧАСТ ПРЕЦИМА У МНОГИМ градовима Русије одржана је акција "Бесмртни пук" у којој унуци и праунуци носе фотографије својих предака који су учествовали у рату против Хитлерових јединица и стигли до Берлина. Први пут је акција "Бесмртни пук" била у Томску 2012. године, а лане је у њој учествовало 12 милиона грађана Русије.

На овогодишњој паради није било примерака војне технике која треба да задиви светску јавност, као што је лане био тенк "армата". На Црвеном тргу први пут се појавило оклопно возило "бумеранг", као и артиљеријско оружје "коалиција СВ". Иако су медији саопштили да због штедње неће бити показан најновији систем "С-400", он је прошао Црвеним тргом.

Први пут је марширала чета жена из Војног универзитета Министарства одбране и филијале Војне интендантске академије. Премијерно су на паради учествовали припадници Ваздушно-космичких снага које су формиране 1. августа 2015.

Тенкове је предводио прослављени совјетски тенк "Т-34", а затим су забрундали главна тенковска узданица руске армије "Т-90А", а онда и много хваљена "армата".

Показан је оклопни аутомобил "тигар" са модернизованом противтенковском ракетом "корнет-Д", оклопни транспортер "курганец-25", као и оклопни транспортер "ракушка"...

Показана је и самоходна хаубица, "мста-С" и "коалиција-СВ" са 152 милиметарским оружјем.

Ваздушни део параде отворили су хеликоптери "МИ-8АМ" и највећи хеликоптери на свету "МИ-26". Авионе је предводио модернизовани војнотранспортни "ИЛ-76мд-90А".

На паради су показани и типови авиона који су коришћени у ратовању у Сирији "С-34". Пролетели су и "МиГ-29", ловачки бомбардер "СУ-24", ловац-пресретач "МиГ-31" као и многофункционални ловци "СУ-35С".


Први пут марширала и чета жена


ВИДЕО: "РАША ТУДЕЈ"