Клуни на челу марша Јермена (ВИДЕО)

Бета

24. 04. 2016. у 17:06

Амерички глумац и активиста за људска права Џорџ Клуни у недељу је у Јеревану дефиловао на челу поворке хиљада људи поводом обележавања 101. годишњице злочина над Јерменима који је током Првог светског рата починила Турска

Клуни на челу марша Јермена (ВИДЕО)

Фото: Танјуг /Џорџ Клуни

Амерички глумац и активиста за људска права Џорџ Клуни у недељу је у Јеревану дефиловао на челу поворке хиљада људи поводом обележавања 101. годишњице злочина над Јерменима који је током Првог светског рата починила Турска.

Залажући се годинама да се масакр стотина хиљада Јермена, а Јереван тврди да је реч о милион и по људи, док Турска говори о 300.000 до 500.000 убијених, призна као геноцид, Клуни је у суботу стигао у бившу совјетску републику како би учесвовао у годишњем маршу.

Холивудски глумац, председник државе Серје Саркисјан и хиљаде Јермена продефилирали су градом све до брежуљка на коме се налази споменик жртвама геноцида и положили цвеће испред вечног пламена.

Широм земље одржане су комеморације у црквама.

"Овај геноцид је део јерменске историје и део светске историје. То није бол само једног народа", рекао је Клуни у Јеревану.

Он је био копредседник жирија за награду Аурора за буђење човечанства за преживеле у геноциду из 1915..

Награда је названа по Аурори Мардиганиан, која је преживела геноцид над Јерменима и сведочила о покољу своје родбине. Своју причу је касније испричала у књизи и филму.

Јермени тврде да је Турска побила милион и по људи, жена и деце, након што је руска војска продрла у Отоманско царство.

Турска пориче геноцид и објашњава да су Јермени узели оружје у руке како би помогли руским снагама које су извршиле инвазију на земљу, преносе агенције.

У сукобима је, тврди Анкара, погинуло између 300.000 и 500.000 Јермена, али и Турака.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

PP

24.04.2016. 17:22

Srbija da iskoristi holivudske glumce prijatelje Srbije, Rusije i pravoslavlja - kao što je Stiven Sigal recimo i da momentalno krene u kampanju za podizanje globalne svesti o činjenici da je Jasenovac po količini izliva mržnje prema drugoj naciji i veri najgori primer genocida u celokupnoj ljudskoj istoriji. Hrvti su jedini "narod" na planeti koji je stvorio logore za organizovano mučenje, silovanje i ubijanje dece.

VASKE

24.04.2016. 17:53

Slično ko u Jasenovcu sa preko milion žrtava na nekoliko desetina hiljada, jednom rečju SRAMOTA !

Marko

24.04.2016. 18:10

Turska je nanela veliko zlo svim zemljama u daljem i sirem regionu u kom se nalazi, a to zlo ne prestaje, nadam se da ce je barem Kurdi prepoloviti i dobiti svoju zemlju okupiranu od strane Turske hiljadama godina!

"Тишина тамо"!

24.04.2016. 20:14

Сећате се шта је Клуни (са де Ниром, Ричардом Гиром, Шерон Стоун)изјављивао бранећи Србе и нудећи своју медијску помоћ? Зашто их ни сада нико није позвао на обележавање годишњице покоља над Србима? Да не љутимо пријатеље преко океана?

bane kan

25.04.2016. 02:32

I Srbija treba da obelezava dan kad su hrvati izvrsili najveci genocid nad njima I pozove Klunija koji bu sigurno dosao. Prvo treba da se organizuje popis svih ubijenih srba u drugom svetskom ratu ( ne boraca, civila koji su odvedeni iz kuca, sa posla... ) Posle ozbiljnog popisa (skoro svaka srpska kuca je stradala, ili jedna muska glava, ili cele familije) da se digne dreka slicno majkama iz Srebrenice da se ispravi nepravda komunista da se sakrije genocid. Ajde Vucicu, uradi nesto.