Сенатори Тед Круз и Берни Сандерс освојили су значајне победе на синоћ одржаној новој серији републиканских и демократских страначких избора за председничку номинацију, али Доналд Трамп и Хилари Клинтон су још ојачали своје статусе фаворита.

Републиканци Круз и Трамп освојили су сваки по две победе у четири државе у којима се синоћ гласало за страначку председничку номинацију, док је на страни демократа Берни Сандерс победио у две државе, а Хилари Клинтон у једној. ; Круз је победио у Канзасу и Мејну и прогласио да је то показатељ правог померања смера, док је Трамп који и даље води, победио у Луизијани и Кентакију.

У укупној трци за републиканске делегате који ће подржати кандидата за председника, Трамп води са најмање 375 делегата, а Круз има најмање 291. Сенатор са Флориде Марко Рубио има за сада 123 делегада, а гувернер Охаја Џон Кејсик 33. За номинацију републиканаца је потребна већина од укупно 2.472 делегата, односно најмање 1.237 делегата.

Због процедуре и рачунице с делегатима, биће посебно важна гласања 15. марта на Флориди и у Охају, где победник без обзира на освојене проценте узима све делегате, док су досад они били расподељивани пропорционално или преме неком мешовитом систему.

Клинтонова је на јучерачњем гласању победила у Луизијани, а Сандерс у Небраски и Канзасу. Бивша државна секретарка и прва дама САД има до сада најмање 1.117 делегата према 477 колико их има Сандерс, ако се укључе и такозвани суперделегати, чланови Конгреса, гувернери и партијски званичници који могу да подрже свог изабраног кандидата. За демократску председничку номинацију потребно је 2.383 делегата. На јучерачњим изборима кандидати су се борили за 109 делегатских гласова.

Сандерс, критичар Вол Стрита, поново је унео боју у унутарпартијску трку демократа победама у Канзасу и Небраски пошто је изашао знатно ослабљен после супер уторка када је Хилари Клинтон освојила седам држава.

Берни Сандерс, Тед Круз

Међутим, бивша прва дама, је и у овој серији гласања потврдила своју снагу победом у Луизијани, најважнијој држави у којој се гласало синоћ. Она је добила гласове црнаца, које Берни Сандерс не успева да придобије.

Републиканац Круз, из ултраконзервативног покрета чајанка, оценио је да је његов добар резултат показатељ да се конзервативни републиканци окупљају у подршци његове кандидатуре, сматрајући да је то представља "прави помак".

Упркос подршке многих изабраних званичника у Канзасу, сенатор са Флориде Марко Рубио је лоше прошао доводећи у питање колико је одржива његова даља трка. Круз је наговестио да је време да се неки републикански кандидати повуку из трке.

Рубио се нада победи 15. марта у његовој држави Флориди, док се исто нада да ће добро проћи гувернер Охаја Џон Кејсик на гласању у Охају.

Следећа серија унутарпартијског гласања за номинацију предвиђена је за наредни уторак у Мичигену, Мисисипију, Ајдаху и на Хавајима, пре новог супер уторка 15. марта, када су поред Флориде, у игри још четири велике државе.

На крају примарних избора, кандидат који освоји највећи број делегата биће именован за председничког кандидата странке на националној конвенцији партије.