Гдањск: Вандали оскрнавили старо јеврејско гробље

Бета

25. 02. 2016. у 10:42

Гдањск: Вандали оскрнавили старо јеврејско гробље

Илустрација

Непознати вандали оскрнавили су историјско јеврејско гробље у Гдањску, једно од најстаријих у источној Европи и потпуно поломили и оштетили девет надгробних споменика
ВАРШАВА - Непознати вандали оскрнавили су историјско јеврејско гробље у Гдањску, једно од најстаријих у источној Европи и потпуно поломили и оштетили девет надгробних споменика, међу њима и плоче на гробовима рабина Гдањска.

"Неке плоче су незнатно оштећене, друге су скоро потпуно уништене а међу њима и за нас јако важан споменик са гроба рабина Елханана Ашкеназија из 18. века", казао је данас пољској телевизији ТВН24 портпарол Јеврејске заједнице у Гдањску Мјечислав Абрамович.

Портпарол полиције у том граду на Балтику Алесандра Сјеверт саопштила је да је полиција обавила увиђај и анализира снимке са камера поред гробља, а уколико буду уваћени, вандалима прети до две године затвора.

У Јеврејској заједници верују да су на гробљу дивљали хулигани локалних фудбалских клубова, пошто антисемитски изгреди нису реткост на пољским фудбалским утакмицама.

Јевреје су почели да сахрањују на том гробљу још у 16. веку и до 1940-тих година на њему је сахрањено неколико хиљада Јевреја из Гдањска.

Гробље је уништено током Другог светског рата а захваљујући помоћи међународних јеврејских организација обновљено је 2008. године и поново је постављено и око 600 најстаријих надгробних споменика који потичу из средине 18. века.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације