Сателит који је Северна Кореја послала у свемир пре два дана је стигао у орбиту, али јошније познато да ли ради. Севернокорејски сателит, лансиран ракетом због које је подигнута узбуна широм света, наводно се "преврће" у Земљиној орбити.


Експерти и даље покушавају да приме било какав сигнал са сателита који је ракета однела у свемир. Такође, истакнуто је да је фреквенција на којој би сателит требало да емитује сигнале непозната, као и да је немогуће детектовати било какав сигнал.

Потез лансирања сателита је међународно осуђен, јер је Северној Кореји забрањено да користи било какву ракетну технологију због санкција УН-а.

САД су у понедељак саопштиле да би то могло укључити низ економских санкција које би додатно изоловале Северну Кореју и послале јасан сигнал о одлучности међународне заједнице.

Ракету је пратило неколико земаља, укључујћи и амерички НОРАД из којег су поручили како је ракета досегла свемир. Неколико сати касније Северна Кореја потврдила је како су успешно у орбиту поставили сателит Kwangmyongsong-4.

Из Пјонгјанга истичу како имају легитимно право да користе свемир за независне и мировне сврхе. Поручили су да имају у плану и да лансирају још сателита.

Нове турбуленције у односу Пјонгјанга и "остатка света" проузроковало је лансирање ракете за коју се претпостава да може понети бојеве главе и да развије домет од 9.000 километара. Северна Кореја је саопшила да је ракета у свемир однела сателит који би надгледао временске прилике и мапирао локације националних ресурса и шума.

Ипак, то није било уверљиво за Ваше сигурности УН-а, чије чланице су најавиле доношење резолуције и оштро осудиле овакво поступање режима Ким Јонг-уана.

Званичници из Пентагона су саопштили да ће помоћи Јужној Кореји да распореди напредни систем ракетне одбране у најкраћем могућем року. Министарство одбране Јужне Кореје сматра да лансирање указује на то да Северна Кореја има ракете домета 12.000 километара.


(Klix.ba)