ЕКСКЛУЗИВНО алпско скијалиште у источној Швајцарској, са нешто више од десетак хиљада душа, претвара се од данас до 23. јануара, 46. пут, у стециште светског крема. Са надморске висине од преко 1.500 метара, окупљени на Светском економском форуму у Давосу, у Штајгенбергер Гранд хотелу Белведере, за ову прилику претвореном у безбедносну тврђаву, сагледаваће глобално стање света.

Бројност приспелих шефова држава или влада, крунисаних глава, пословних људи, нобеловаца, милијардера, новинара, безбедносних снага... далеко надилази локално становништво највишег града у Европи. Обрнута је сразмера између централне теме скупа коју је оснивач форума Клаус Шваб најавио као "Четврту технолошку револуцију", и оних спонтано наметнутих у узаврелим међународним водама, од ратних жаришта и масовних миграција, до рекордног јаза између елите и остатка популације.

На форуму ће током четири дана бити одржано око 300 скупова. На сесији "Императиви 2016" требало би да буду дефинисани приоритети за текућу годину.

Позорницу озбиљних дискусија, до које елиту од аеродрома у Цириху, превозе хеликоптери и црне лимузине, украшава, међутим, луксуз и обиље специјалитета. Процењује се да ће се разговори водити уз око 17.000 канапеа, 1.600 боца шампањца и много више вина - дневно. Трошкови скупа процењују се на око осам милиона долара.

Најбронија овогодишња делегација долази из САД, земље у којој живи највише милијардера, па у кључне фигуре у Давосу спадају амерички потпредседник Џо Бајден и државни секретар Џон Кери. У околностима затегнутих односа на Блиском истоку пажњу привлачи присуство, под истим кровом, израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, његовог ирачког колеге Али-Абадија, уз иранског и саудијског шефа дипломатије. На скупу од 20. до 23. јануара учествује и председник Владе Србије Александар Вучић.

Од 2.500 пословних људи и 40 шефова држава и влада у Давосу, петина су жене. Њихово присуство ове године, међутим, помало засењује одсуство најмоћније међу њима, немачке канцеларке Ангеле Меркел. Уочљиво ће бити и одсуство делегације Северне Кореје, која је требало да доживи "премијеру" у Давосу. Гостопримство гостима из Пјонгјанга је отказано после теста хидрогенске бомбе.


И ГЛУМЦИ НАСТУПАЈУ

ЗВЕЗДЕ шоу бизниса глумци Леонардо Дикаприо, Кевин Спејси и њихова кинеска колегиница, глумица Јао Чен која на "Твитеру" има 78 милиона пратилаца, међу најпрепознатљивијим су лицима скупа. Њихова улога, међутим, далеко је од глумачке. Дикаприо ће говорити о климатским променама, Кевин Спејси о политици...