Џихадисти метке купују као луди

Д. Д. С.

10. 12. 2015. у 08:02

Све веће залихе наоружања екстремиста Исламске државе захтева силну муницију. Најбољи извор непријатељи ИД. Месечно троше милион долара

Џихадисти метке купују као луди

СВАКОМ победом у "освајању" Ирака и Сирије џихадисти Исламске државе попуњавају своје залихе оружја, које захтева много муниције. И зато је исламисти купују свакодневно, и то у великим количинама.

- Купују као луди, свакодневно, ујутро, током дана, увече - каже један од трговаца за британски пословни дневник "Фајненшел тајмс".

Велика потражња за мецима повезана је с борбеном тактиком терориста. Организација се за освајања, као и повлачења, ослања на миниране аутомобиле и нападе самоубица. У борбама, у међувремену, користи аутоматске пушке и митраљезе, највише "калашњикове" и машинке монтиране на камионе.

Према проценама испоручилаца, за борбена дејства у рејону сиријског града Дејр ел Зора сваког месеца је потрошено метака у вредности од најмање милион долара. Исто толико је потрошено за недељу дана напредовања терориста у области најближег аеродрома у децембру.

За омогућавање испорука Исламској држави разрађена је сложена логистичка схема коју води највиша војна команда, по аналогији с трговином нафтом. Трговци оружјем који користе читаву мрежу возача за доставу, добијају пуну слободу кретања у замену за то да се роба испоручује само ИД.

Најбољи извор муниције за Исламску државу су управо непријатељи Исламске државе. Провладине снаге у Ираку продају је на црном тржишту. Одатле она доспева до дилера који је продају ИД. Највише муниције стиже из Сирије. Руска муниција намењена армији сиријског председника Башара ел Асада такође често завршава на црном тржишту. Но, терористима, тврде трговци, није важно да ли је муниција набављена од Ирака, сиријског режима, устаника или Израелаца.

- Данас, све је само новац. Никог није брига ко си. Важни су само долари - примећује један од трговаца.

ЈЕДАН ИСКОЧИ, МНОГО УСКОЧИ

Пошто бомбардовање коалиције приморава терористе да се удаљавају од турске границе, могућности кријумчарења се смањују, а цене за испоручивање муниције расту. Но, ИД повећава број "лиценци" за трговину наводећи тако испоручиоце да се свађају међу собом и да смањују цене. Ако неко од њих изађе из игре, много их је спремно да ускоче.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Aleksandar

10.12.2015. 09:06

kojom to svakom pobedom u siriji??? oni poslednja 2 meseca samo gube, odkad vam je ovaj tekst? od pre nego sto su rusi dosli

Predrag ilić

10.12.2015. 09:13

Ovaj članak je toliko blesavo i naivno napisan. Odmah se vidi da je samo prepisan ili preveden iz neke "ugledne medijske kuće" kao npr. AP, DW ili slične agencije za domaćice i čitaoce na granici između glupog i retardiranog. Fajnenšl Tajms ne čitaju ozbiljni poslovni ljudi. To je isto kao kad bi umniji Srbin čitao npr. "Blic", "Gloriju", "Treće oko". Što ne upru prstom u nekog konkretnog "trgovca".

Цвико

10.12.2015. 11:35

@Predrag ilić - Трговце треба прогласити за терористе из позадине. Третман према њима мора бити исти као и за терористе са прве борбене линије.

Demokrata, EU!

10.12.2015. 09:28

Izgleda im za nešto treba. Dobro je da smo prijatelji sa NATO paktom i Turskom!

dupli moral:))

10.12.2015. 09:58

Da Jugoslavija je imala neko drugo oruzije, to bi bilo sastavni deo kod pobunjenika protiv demokratije i svih ljudskih vrednosti i prava. Dolazi do izrazaja ko ne postuje konvencije i sporazume. A pozivaju se na povelju UN.