Оланд фанатицима прети уништењем

Г. ЧВОРОВИЋ

27. 11. 2015. у 20:29

Оланд фанатицима прети уништењем

Француски председник говори на главној церемонији одржаној испред Војно-меморијалног центра "Инвалиди"

У Паризу у петак одржана велика и масовна национална церемонија опраштања од жртава атентата

ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ФРАНЦУСКА је у петак одала почаст страдалима у терористичким атентатима 13. новембра. Главна церемонија, у присуству породица жртава и представника свих политичких структура, уз читање имена 130 жртава и приказивање њихових фотографија на огромном екрану, одржана је испред Војно-меморијалног центра "Инвалиди" у Паризу.

- Обећавам вам да ће Француска уништити армију фанатика који су починили овај злочин - поручио је председник Оланд, који је претходно позвао грађане да на прозорима својих станова истакну француске заставе.

У истовремено емотивном и одлучном говору, Оланд је истакао национално јединство и солидарност читавог света:

- Водићемо борбу до краја и победићемо - рекао је.

Оланд је нагласио да су страдали били симбол француских вредности и да је Француска велика земља, поносна на своју историју, начин живота и културу.

- Они имају култ смрти, а ми љубав према животу - рекао је Оланд за терористе и додао да Француска неће устукнити ни пред страхом, ни пред мржњом, да ће Французи на нападе одговарати тако што ће више певати, одлазити на концерте и стадионе.

У атентатима који су се догодили у Паризу, погинуло је 130 људи, док је 352 повређено.

БОЈКОТ

Неке породице жртава су бојкотовале церемонију, тврдећи да влада није предузела довољне мере да заштити земљу после џихадистичких напада на редакцију сатиричног листа "Шарли ебдо" и јеврејски супермаркет у Паризу у јануару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације