Америчка војска: За бомбардовање болнице Лекара без граница крив људски фактор

Taнјуг

25. 11. 2015. у 17:47

Командант америчких снага у Авганистану генерал Џон Кембел изјавио је данас да је за амерички напад на болницу организације Лекари без граница у Авганистану 3. октобра првенствено крив људски фактор

Америчка војска: За бомбардовање болнице Лекара без граница крив људски фактор

Џон Кембел / Танјуг-АП

КАБУЛ - Командант америчких снага у Авганистану генерал Џон Кембел изјавио је данас да је за амерички напад на болницу организације Лекари без граница у Авганистану 3. октобра првенствено крив људски фактор и обећао дисциплински поступак.

Он је рекао да су они који су имали везе са инцидентом суспендовани и најавио да ће ускоро бити саопштени резултати истраге.

На болницу у Кундузу у Авганистану извршен је снажан напад америчког борбеног авиона АЦ-130 који је изазвао међународну осуду.

Ова трагична несрећа која се могла избећи изазвана је првенствено људском грешком, " рекао је Кембел на конференцији за штампу у седишту НАТО у Авганистану.

"Припадници америчких снага су погрешно идентификовали болницу као мету верујући да нападају другу зграду удаљену неколико стотина метара у којој је, према извештајима, било бораца," навео је Кемпбел.

"Они који су тражили напад и они који су га извели из ваздуха нису предузели одговарајуће мере да провере да ли је објекат легитимна војна мета."

Неки од оних који су били укључени у нападе нису следили правила ангажовања, изјавио је генерал Вилсон Шофнер на истој конференцији за штампу.

"Ми смо извукли поуку из овог страшног инцидента," рекао је Кембел. Ми ћемо предузети административне и дисциплинске мере," додао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Само питам

25.11.2015. 20:36

А болнице и школе у Србији? Заборавили и Срби, као и све друго...

pera borin

26.11.2015. 14:40

I kao sto rekoh,svi mrtvi ce biti rehabilitovani.Na njihovo mesto,ali sada u pakao,otici ce reciprocni broj americkih gradjana.Isto tako,nasumice,odabranih.Ne zdravih?Bice odabrani samo oni koji su u bolnicama na lecenju.Te bolnice ili ta bolnica,bice sravnjene sa zemljom,dobrovoljno,od strane ratnog vazduhoplovstva sjedinjenih americkih drzava.Svi troskovi sahrana i vaskrsnuca kao i novih svecanih ceremonija sahrana americkih gradjana,snosice pocinilac.U potpisu:Bozji Sud Pravde.Amin.Sorry!

КИР СРБИН

26.11.2015. 16:16

Питање за УСА коменатторе, који су прекјуче изашли из мишје рупе, како може бити крив људски фактор код високо софистициране технике која је заступљена у запдним борбеним системима?

vlada

28.11.2015. 00:11

Da li američki generali imaju redovne zdravstvene preglede? Ovaj, verovatno, ima neku "vezu"!