Ватикан: Прва и најрискантнија турнеја папе Фрање по Африци

Танјуг

23. 11. 2015. у 22:28

Ватикан: Прва и најрискантнија турнеја папе Фрање по Африци

Фото: Тањуг, АП

Папа Фрања у среду започиње вишедневну турнеју по Афричком континенту, прву и најрискантнију у свом понтификату, на којој ће, како кажу у његовом кабинету, преносити поруке мира, социјалне правде и дијалога

РИМ - Папа Фрања у среду започиње вишедневну турнеју по Афричком континенту, прву и најрискантнију у свом понтификату, на којој ће, како кажу у његовом кабинету, преносити поруке мира, социјалне правде и дијалога између ислама и хришћанства.

Папа ће посетити Кенију, Најроби и Централноафричку Републику, а његови телогранитељи мораће да раде прековремено јер путовање долази у време непосредно након напада терориста на Париз и талачке кризе у хотелу у главном малијском граду Бамаку, једној од акција којом екстремисти покушавају дестабилизирати сверну Африку.

Поглавар Римокатоличке цркве ће на путу боравити од 25. до 30. новембра и за то време ће одржати чак 19 говора, али и саслушати сведочанства деце, војника, жртава АИДС-а и жртава ратова и беде.

Најочекиванији догађај биће у недељу, 29. новембра, када ће Фрањо отворити Света врата у катедрали у Бангуију, десет дана пре него што ће у Риму прогласити почетак Свете године милосрђа. Папа Фрања очекује да ће проглашењем тога јубилеја (Свете године) придонети помирењу и опросту у католичком свету и изван њега.

"Ако отвори Света врата у Бангуију, јубилеј ће први пут почети на периферији. То најбоље сажима доктрину овога Папе, понизне Цркве која је увек са сиромашнима", рекао је Ђулио Албанесе, стручњак Ватиканског радија за Африку, преносе светски медији.

Али то се можда неће догодити с обзиром на то да је шеф ватиканске жандармерије Доменико Ђани упозорио да би, буде ли проблема, могло доћи до промене програма у Централноафричкој Републици, где још има насиља између хршћанских и муслиманских милиција након недавног грађанског рата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације