Ватикан оптужио пет особа због малверзација

Танјуг

21. 11. 2015. у 22:16

Ватикан оптужио пет особа због малверзација
Ватикан је у суботу подигао отпужницу против пет особа, укључујући два новинара, због објављивања поверљивих докумената о малверзацијама у Светој столици и злочиначко удруживање

Ватикан је у суботу подигао отпужницу против пет особа, укључујући два новинара, због објављивања поверљивих докумената о малверзацијама у Светој столици и злочиначко удруживање.

Прелиминарно саслушање заказано је за 24. новембар, јављају италијански медији.

Шпански свештеник Лусио Анхел Ваљејо Балда и италијански маркетиншки стручњак Франческа Шауки ухапшени су почетком новембра због сумње да су украли и доставили медијима поверљива документа, али је Шауки у међувремену ослобођена јер је сарађивала у истрази.

Њих двоје, као и трећеоптужени Никола Мајо, били су чланови специјалне комисије коју је именовао папа Фрања како би га саветовала о економској реформи Ватикана.

Новинари Ђанлуиђи Нуци и Емилијано Фитипалди су оптужени због тога што су објавили књиге које садрже процуреле информације које је прикупила комисија.

Фитипалди је агенцији АНСА рекао да је запањен потезом Ватикана.

"Можда сам ја наиван, али веровао сам да ће испитати оне које сам раскринкао за крималне радње, а не особу која је открила злочине", рекао је он.

По закону донетом 2013. по налогу папе, како је рекао Фитипалди, њему и осталима прети затвор до осам година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Stari

21.11.2015. 23:06

eto ti novih zavera u SPC kroz dve tri nedelje, neka masovna kradja i 'novi izvori' da je Njegovo Preosvestenstvo upokojeni Patrijarh Pavle bio vodja Meksickog kartela

nesan

21.11.2015. 23:32

Vekovima su bili organizatori zlocina raznih vrsta,nalogodavci."Spasavali"su naciste i razne zlocince.Bez sumlje da vladaju vecim delom sveta preko Amerike a vidimo kako ameri to rade nestalo ih.

Miro Markovic

22.11.2015. 00:39

Obicnom i cestitom katolickom verniku nije jasno kako to da se vrh njegove Kaloticke "svete crkve", sve do samoge pape, uglibo u duboki kirminal. Stalno krije neke tajne, novcane malverzacije, pedofiske afere, mesa se u svetsku perfidnu plitiku, dok prica da je Katolicka crkva predstavnica "svete vere"(Ha, ha, ha!) i da je njihov papa vikar Isusa Hrista. To bi bilo isto kada bi moja baba-Miljojka rekla da je ona deva-Marija i svi oni, koji u to ne veruju, bi trebalo da se stide. Kakva farsa!