Мозак напада у Паризу је Абделхамид Абуд

Д. С.

понедељак, 16. 11. 2015. у 21:09

Мозак напада у Паризу је Абделхамид Абуд
Склапају се коцкице морбидног мозаика у којем се назире ко је и како извршио терористички напад у главном граду Француске

ГЛАВНИ осумњичени “мозак” терористичких напада на Париз је Абделхамид Абуд (27), Белгијанац из бриселске општине Моленбек, познате као “престоница џихада у Европи”, један од главних егзекутора Исламске државе, који је чак регрутовао свог 13-годишњег брата Јунеса и одвео га у Сирију. Рођени отац га је пријавио полицији, после чега је осуђен у Белгији на 20 година затвора, у одсуству.

Овај Белгијанац један је од најтраженијих злочинаца за кога се верује да је регрутовао хиљаде младих џихадиста за Сирију. Виђен је у Грчкој у јануару, али је избегао хапшење. Сам је говорио да се у Белгију враћао из Сирије како би смислио на миру нове нападе у Европи. Сада се сумња да су осморица терориста која су извела напад у Паризу у Моленбеку сакупила аутоматско оружје и самоубилачке појасеве пре него што су се изнајмљеним колима одвезли у Париз. Верује се да је напад у Паризу планирао из базе у Сирији, уз помоћ следбеника у Белгији и Француској.

Током дана француска полиција извела је 170 рација и ухапсила 23 особе, док је за 100 особа одређен кућни притвор.

Абуд је, почетком године, дао интервју магазину “Дабик”, који Исламска држава издаје у Сирији.

- Алах ме изабрао да одем у Европу и тероришем крсташе који воде рат против муслимана - рекао је Абуд том магазину.

Потрага за Абудом, Белгијанцем мароканског порекла, траје још од јануара и пуцњаве са полицијом на истоку Белгије у којој су убијена два припадника његове ћелије. Веровало се, у том тренутку, да је та група неутралисана, а да је Абуд побегао у Грчку, јавио је, тада, Си-Ен-Ен.

Белгијски званичници су тада рекли да је Абуд био веза између врха Исламске државе у Сирији и терористичке ћелије у Белгији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Zoran

17.11.2015. 00:09

Eto novog Bin Ladena sada za EU sve sami profesionalci i genijalci obmanu takve sluzbe koje vrede vise milijardi eura i ubiju toliko ljudi u centru Pariza svet i logika su ocigledno otisli u nepovrat...neka je laka zemlja neduznima!!!

Cica

17.11.2015. 07:11

Je li deco , cica ne vidi bas najbolje ali sve mi se cini da je ovo "hamer" iza ovog zapadnog "junaka" ?

PSIHOLOG

17.11.2015. 08:38

Kakav debil i psihopata.A otkud ,,hamvi,, iza njega. Zatajile obavestajne sluzbe, koje samo prate i izvestavaju. Resenje u ,,tihe likvidacije,,.