МОСКВА - Војни планови НАТО који предвиђају ротационо, а у ствари стално присуство снага на истоку, воде ка конфронтацији и кршењу споразума са Русијом, која ће као одговор наћи начин да осигура своју безбедност, изјавио је стални представник Русије при НАТО Александар Грушко.

Провокација је и сама идеја ширења војне делатности НАТО близу граница са Русијом, независно од њене форме и параметара, рекао је Грушко, преноси "Спутњик".

Штавише, додао је, ако се ситуација посматра глобално, ми смо забринути не само покушајима да се повећа такозвано ротационо присуство снага НАТО на источном ободу, већ и приближавање нашим границама војне инфраструктуре, укључујући структуре команде и управљања објектима система ПВО.

Планови да се направе центри за првобитно размештање тешке војне опреме у Источној Европи, оценио је Грушко, представљају још један је разлог за забринутост.

Све те акције заједно воде ка ерозији обавеза за ограничавање војног присуства у региону, које су забележене у Основном акту Русија-НАТО 1997. године, казао је Грушко.

Према његовим речима, са политичке тачке гледишта ова војна делатност је усмерена на стварање нове гвоздене завесе у Европи, што је у супротности са самом идејом развоја нове архитектуре безбедности, која би водила ка недељивој безбедности за све.

Војни планови НАТО воде ка конфронтационим приступима по питањима безбедности који, по нашем мишљењу, треба да остану у прошлости, изјавио је Грушко.