БЕЧ - Аустрија ће изградити ограду дуж своје границе са Словенијом, најавила је данас аустријска министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер.

"Ту се ради о обезбеђењу уредног, контролисаног уласка у нашу земљу, а не о затварању граница", рекла је Микл-Лајтнер за аустријску државну телевизију Ое1.

Аустрија, према њеним речима, мора предузети мере за случај погоршања ситуације.

Протеклих дана, навела је она, примећено је да су поједине групе избеглица постале све нестрпљивије и биле агресивне.

Немачкој покрајини Баварска, чије власти последњих дана оштро критикују Аустрију, Микл-Лајтнер је поручила да је најава Немачке да неће протеривати Сиријце утицала на талас избеглица.

"Сигнали изазивају реакције, а те реакције осећамо ми", казала је аустријска министарка унутрашњих послова.

Министар одбране Гералд Клуг каже да "грађевинске мере које су наложене", могу бити контејнери или привремена ограда како би се избеглице могле уређено контролисати.

Клуг је истакао да се, приликом спровођења тих мера, не сме изгубити хуманост, која је "погажена бодљикавом жицом у Мађарској".

Потпредседница Европског парламента Улрике Луначек изјаснила се против ограда и зидова на границама.

Она је, у изјави аустријској државној телевизији ОРФ, казала да је то показатељ неуспеха и да би новац требало боље искористити и то за контејнерски смештај за избеглице.

ДЕ МЕЗИЈЕР: АУСТРИЈА ИСПОРУЦУЈЕ ИЗБЕГЛИЦЕ ПОД ОКРИЉЕМ НОЋИ

Немачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер је данас оштро критиковао Аустрију зато што избеглице испоручује на границу са Немачком под окриљем ноћи. "Аустрија је баш претерала са својим понашањем последњих дана", истакао је Де Мезијер, а пренела агенција АФП.

Он је новинарима у Берлину рекао да аустријске власти нису на време обавештавале немачке власти о пристизању избеглица, али је додао и да су две земље договориле бољу сарадњу. "Очекујем да ће то почети да се примењује одмах", рекао је министар.

Де Мезијер је, такође, изјавио да је неприхватљив велики раст броја тражилаца азила из Авганистана и позвао младе људе из те земље на југу Азије да остану код куће и поново изграде своју државу.


ШВЕДСКА ЋЕ УБУДУЋЕ ТАЈИТИ ЛОКАЦИЈЕ ИЗБЕГЛИЧКИХ ЦЕНТАРА

Шведска Агенција за имиграције саопштила је данас да више неће јавно објављивати локације центара у којима ће бити смештене избеглице, након што је широм земље дошло до 20 пожара, од којих су многи били подметнути, у којима су или потпуно уништени или онеспособљени такви центри.

Портпарол Агенције Јохана Ур је изјавила да ће локације таквих центара убудуће "бити некако држане у тајности", при чему још није одлучено како ће се то спровести, пренела је агенција АП.

Последњих недеља је у Шведској било више подметнутих пожара у центрима за азиланте или зградама које је требало да буду коришћене у ту сврху услед великог прилива избеглица са Блиског Истока.