Најмање 40 особа, укључујући неколико рибара, погинуло је данас када је коалиција предвођена Саудијском Арабијом протекле ноћи бомбардовала два јеменска острва у Црвеном мору, јавио је Ројтерс, позивајући се на тамошње становнике.

Један од њих рекао је британској агенцији да су мета хеликоптера и ратних бродова коалиције у петак увече биле војне локације шитских побуњеника, "хусита", и снага лојалних бившем председнику Алију Абдули Салеху, на острвима Акбан и Кадман.

У нападима је убијено неколико рибара који су живели на тим острвима и уништено је неколико рибарских бродова, навели су становници.

Ројтерс наводи да није могао да добије независну потврду броја жртава, као и да у тренутку писања извештаја портпарол коалиције предвођене Саудијском Арабијом није био доступан за коментар.

Британска агенција подсећа да су у ваздушним нападима арапске коалиције протеклих седмица цивилне мете погођене најмање четири пута, укључујући сватове на једној свадби 28. септембра, када је погинула 131 особа.

У Јемену траје оружани сукоб у ком с једне стране учествују "хусити" из покрета "Ансар Ала" и део војске лојалан Салеху, а с друге војска актуелног председника Абдрабуа Мансура Хадија.

Коалиција арапских земаља са Саудијском Арабијом на челу подржава Хадија, који је био прогнан у Ријад а вратио се у земљу у септембру и жели да обнови његову власт.

Од 26. марта коалиција бомбардује области Јемена под контролом "хусита", припадника шитске секте Зеида који живе углавном на северу Јемена и по неким оценама чине око трећину од 24,4 милиона становника.

Група је названа по њеном оснивачу Хусеину Ал-Хусију ког је, како је саопштавано, јеменска армија убила септембра 2004. године, после чега је на њеном челу његов брат Абдел Малик ал-Хуси.

Хадијева влада је сада стационирана у јужној јеменској луци Аден, али "хусити" контролишу велик део земље, упркос свакодневним ваздушним нападима, наводи Ројтерс.

Од марта у рату је погинуло најмање 5.400 људи, додаје агенција.