Прва потврда карцинома после катастрофе у Фукишими

Taнјуг

уторак, 20. 10. 2015. у 23:32

Прва потврда карцинома после катастрофе у Фукишими

Фото Танјуг, АП

Бившем раднику нуклеарне електране Фукушима потврђена је дијагноза рака због радијације, што је први такав случај оболевања после више од четири године од најтеже нуклеарне катастрофе икада у Јапану
ТОКИО - Бившем раднику нуклеарне електране Фукушима потврђена је дијагноза рака због радијације, што је први такав случај оболевања после више од четири године од најтеже нуклеарне катастрофе икада у Јапану, саопштиле су данас јапанске власти.

Званичник Министарства здравља потврдио је да је бивши радник нуклеарне електране у својим тридесетим годинама добио леукемију због рада у електрани после катастрофе 2011.

"Случај је испунио критеријуме рака повезаног са зрачењем", признао је неименовани јапански званичник на конференцији за новинаре у Токију, пренела је агенција АФП.

Оболелом, који сада има 41 годину, додељена је накнада за медицинске трошкове и изгубљене плате, навео је јапански званичник не улазећи у детаље о суми новца.

Он је додао да се потврђују још три слична случаја рака.

АФП наводи да је у Јапану било жучне расправе о томе да ли ће Фукушима катастрофа довести до експлозије рака међу запосленима у електрани и онима који су живели у околини, а званична потврда случаја рака вероватно ће довести до додатног противљења јавности против нуклеарне енергије само недељу дана пошто је поново покренут други нуклеарни реактор после затварања свих електрана због катастрофе.

Професор Медицинског факултета Универзитета Фукушима Шиничи Сузуки, који води тим проучавања деце Фукушиме, навео је да у Јапану никад није била спроведено истраживање после нуклеарне катастрофе.

"Када почнете да користите врло осетљиву опрему за проверу присуства рака штитне жлезде у веома великој групи деце, онда ћете неминовно наћи повећање броја случајева", навео је Сузуки, наводи ББЦ.

Фукушима катастрофа обухвата серију нуклеарних несрећа и отказивање уређаја у нуклеарној електрани Фукушима 1, код града Окума, што је последица катастрофалног земљотреса 11. марта 2011. године и великог цунами таласа који је запљуснуо реакторе и поплавио цело подручје.

Нема потврде смртних случајева које се директно везују за радијацију, али из страха од ширења радијације становништво је одмах евакуисано из области 20 километара око нуклеарне централе.