Најмање 30 јеменских провладиних бораца убијено је данас на југу Јемена, како се наводи "грешком", у ваздушним нападима коалиције коју предводи Саудијска Арабија, јавио је АФП, позивајући се на лекаре и очевице.

У нападу на Вазију, област између провинција Таез и Лахџ у којој се борбе воде од краја септембра, "у пријатељској ватри" рањено је још 40 њих, тврде извори француске агенције.

"Мислили су да су 'хусити' још тамо", навео је један провладин безбедносни званичник у изјави Асошијетед пресу.

Коалиција арапских земаља подржава ваздушним нападима, оружјем и копненом војском трупе лојалиста против побуњеника које подржава Иран, подсећа француска новинска агенција.

Провладине снаге средином јула у офанзиви су вратиле контролу над Лахџом и још четири провинције.

Међутим, борба се заоштрила протеклих месеци у југозападној провинцији Таез, својеврсној "капији" ка главном граду Сани, коју држе побуњеници од прошле године.

Локално становништво наводи да су побуњеници послали појачање у Вазију у намери да врате Лахџ и контролишу стратешку ваздухопловну базу Ал-Анад.

Од марта у конфликту је погинуло приближно 4.500 цивила, подсећа француска агенција.

У Јемену траје оружани сукоб у ком с једне стране учествују шитски побуњеници, "хусити" из покрета "Ансар Ала", и део војске лојалан бившем председнику Алију Абдули Салеху, а с друге војска актуелног председника Абдрабуа Мансура Хадија којег су прогнали.

Коалиција арапских земаља са Саудијском Арабијом на челу подржава Хадија и од 26. марта бомбардује области Јемена под контролом "хусита".