Русија у Сирији, као и у Украјини, има прилику да буде кооперативни актер и допринесе стабилности, изјавила је помоћница државног секретара САД Викторија Нуланд на дебати коју је Немачки Маршалов фонд у Вашингтону данас организовао на тему "Европа 25 година после уједињења Немачке - кризе, јединство и прилике".

"Ако главни мотив за Москву и даље буде останак (сиријског председника Башара) Асада на власти, не само што то неће допринети поразу над Исламском државом, већ ће заправо грађански рат у Сирији учинити још горим и натерати још већи број избеглица да похрле ка Европи", упозорила је она.

Нуланд је нагласила да Русија има прилику у Сирији, као и у Украјини, да сарађује у успостављању стабилности што ће, како је навела, поздравити и САД и Европа, "уместо да и даље иде у супротном правцу".

Осврнувши се на ситуацију у Украјини, Нуланд је оценила да је и ту много тога у рукама Москве кад је реч о нормализацији ситуације, барем на истоку земље.

Она примећује да се тек сада, седам месеци након што је постигнут Споразум из Минска, примењује прва фаза тог документа што је, истиче, добра вест.

"Видећемо шта ће се даље догађати, да ли ће сви одложити оружје, да ли ће бити обезбеђен приступ ОЕБС-у", каже она и додаје да је, кад је о изборима на истоку Украјине реч, потребно обезбедити приступ биралиштима у Донбасу и гласачима из осталих делова Украјине.

Нуланд у том контексту указује да се избори не могу одржати ако нема слободних медија, безбедног окружења, кампање свих политичких снага, а не само "оних које су устоличене на истоку".

"Ми смо сада усред тешке приче у којој је Украјина између ЕУ и Русије, између рата и мира, спроводи реформе и истовремено се брани, а не би ваљало да та "зона сумрака" опстане на дужи рок", сматра Нуланд.

Говорећи о односима Русије и САД, она каже да се Вашингтон надао да ће, ако нађе заједнички интерес са Москвом у областима као што је нуклеарно наоружање, Авганистан и слично, то допринети отварању руског система, створити јачу тржишну економију унутар Русије, снажније захтеве средње класе која ће настојати да отвори политички систем.

"Али то није било прихватљиво за оне који су тамо на власти. Руски режим је снажно реаговао на жеље за отворенијим политичким системом, што је Русију довело до директног противљења ономе ка чему ми стремимо", закључила је Нуланд.