ЕВРОПСКА погранична полицијска служба појачаће у наредним данима контролу шенгенске границе у Грчкој, Италији и Мађарској, а није искључено да један њихов тим буде послат и у Хрватску.

То је за "Новости" потврдила Ева Монкјур, из агенције за надзор ЕУ граница Фронтекс, чије је седиште у Варшави. Она напомиње да они већ имају око 350 људи у Грчкој, 450 у Италији и скоро 40 у Мађарској.

- Уколико криза буде ескалирала, могуће је да нам и Загреб упути захтев за распоређивање наших тимова на њиховим границама.

Монкјурова подсећа да је Европски савет још у јуну донео одлуку да се појача контрола спољне границе ЕУ због повећаног прилива миграната, који је прошле године утростручен у односу на 2013. Фронтекс ће до новембра повећати број контролних пунктова за регистровање миграната, нарочито на грчким острвима и Сицилији, који су најчешће њихова прва станица у ЕУ.

- У наредним данима требало би да разместимо још шест-седам тимова са опремом за узимање отисака прстију. На тај начин биће лакше одвојити праве тражиоце азила од економских миграната - каже Монкјур.

Фронтексу у испомоћ стижу и чланови агенције за полицијску сарадњу Еуропол и за судску сарадњу Еуроxаст. Развиће се и посебан систем заштите обале. Чланице су већ одлучиле да крену у војну акцију против организовања илегалних пребацивања.

Циљ је да се, пре свега, смањи број прелазака избеглица преко мора, у Медитерану. Европска комисија је предложила да се у ту сврху одвоји додатних 1,7 милијарди евра за ову и следећу годину, да би се помогло пре свега Турској, Либану и Јордану, где се тренутно налази око четири милиона избеглих.

ЗАГРЕБУ 568 ИЗБЕГЛИЦА

ЕВРОПСКИ савет донео је одлуку о раsпоређивању 120.000 избеглица из Грчке и Италије. У првој фази биће рапоређено око 66.000 људи (15.600 из Италије и 50.400 из Грчке), док ће преосталих 54.000 бити размештено у наредних годину дана. По договореним квотама, Хрватска треба да прими 568 избеглица, а Немачка 17.036.