Данас седница Владе Србије због једностраних санкција Хрватске; Милановић: Србија не контролише границу

Танјуг

21. 09. 2015. у 09:40

Данас седница Владе Србије због једностраних санкција Хрватске; Милановић: Србија не контролише границу

Фото Танјуг, АП

Хрватска је од поноћи затворила гранични прелаз Батровци за теретни саобраћај, док се улаз теретних возила из те земље у Србију и даље одвија уз веће застоје. Вучић сазвао хитну седницу Владе због потеза Хрватске
Хрватска је од поноћи затворила гранични прелаз Батровци за теретни саобраћај, док се улаз теретних возила из те земље у Србију и даље одвија уз веће застоје.

Словеначка полиција је на прелазу Oбрежје–Брегана, на граници са Хрватском, почела са постављањем ограде. Словенци су током ноћи пропустили неколико стотина избеглица. У Товарнику готово да више ни нема миграната


СЛОВЕНИЈА ДИЖЕ ОГРАДУ

На Брегани је ситуација ноћас била напета, јер је група од око 300 избеглица блокирала тај хрватски гранични прелаз. Блокада је трајала око четири сата, а током ноћи прелаз Брегана–Обрежје ипак је отворен и избеглице су пропуштене у Словенију.

Након што су синоћ око 22 сата затворили сав саобраћај на Брегани, Словенци су прво послали три аутобуса која су превезла словеначке активисте и део избеглица, а током ноћи стигло је још аутобуса који су превезли остатак избеглица, наводе хрватски медији.

"Било је веома хладно. Падала је киша. Многи су нам помагали. Било је и полиције, али - све је то недовољно", рекао је један мигрант.

Вечерњи лист пише да је између два сата и пет сати јутрос од 500 до 700 избеглица пропуштено у Словенију.

Полицијска управа Ново Место потврдила је да је током ноћи поново отворен међународни гранични прелаз Обрежје, који су затворили током ноћи због протеста избеглица.

КОЛОНЕ НА БАТРОВЦИМА

Хрватска је од поноћи затворила гранични прелаз Батровци за теретни саобраћај, док се улаз теретних возила из те земље у Србију и даље одвија уз веће застоје


ИЗБЕГЛИЦЕ ЗАОБИЛАЗЕ ФРАНЦУСКУ

Сањају о бољем животу у Немачкој, Шведској или Холандији, али Француска је упадљиво одсутна са листе жеља избеглица.

Поставља се питање зашто друга привреда ЕУ, држава на коју се некад гледало као на обећану земљу за тражиоце азила, данас није интересантна избеглицама.

"Француска није добра за моју будућност, а уз то нема репутацију земље која лако даје дозволу боравка", истиче 24-годишњи Едвард из Багдада, чекајући у Стокхолму брод за Финску, преноси АФП.

Међу избеглицама постоји раширено убеђење да Француска значи месеце без крова над главом, борбу са биркотратским препрекама и контакт са службеницима који не говоре енглески.

Избеглице су такође упознати са не баш сјајном ситуацијом француске привреде и њених 3,5 милиона незапослених.


ДАНАС ХИЉАДЕ ЉУДИ ИЗ МАЂАРСКЕ СТИЖЕ У АУСТРИЈУ

Аустријска полиција је саопштила данас да на хиљаде људи долази из Мађарске у Аустрију.

Према речима портпарола аустријске полицје Хелмута Марбана, готово 24.000 избеглица је прешло границу са Аустријом током викенда, пренео је АП.

Он је рекао да је данас још 3.200 избеглица стигло на гранични прелаз Никелсдорф, главни прелаз измејду Мађарске и Аустрије.


СРБИЈА ДОБРО УПРАВЉА ИЗБЕГЛИЧКОМ КРИЗОМ

Србија на добар начин управља избегличком кризом, оценили су данас министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и државни министар за Европу у Министарству спољних послова Немачке Михаел Рот, током састанка на којем су разговарали о мигрантској кризи и српским тражиоцима азила у Немачкој.

Рот је том приликом изјавио да су поступци Србије у избегличкој кризи знак да је земља, упркос економским проблемима, у стању да помогне избеглицама које пролазе њеном територијом.

"Посетивши Информативни центар за мигранте у Београду, уверио сам се да волонтери пружају свакодневно надљудске напоре како би им помогли", рекао је Рот, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Рот је истакао и да Немачка очекује прилив око 800.000 избеглица до краја године те да има обавезу да одговори том задатку, за шта, како је додао, држава има подршку медија и грађана.

"Србија може да рачуна на помоћ Немачке у решавању проблема са избеглицама", подвукао је Рот.

Он је изразио захвалност и поштовање Немачке српском народу за помоћ коју свакодневно пружа избеглицама и похвалио добру организованост владе Србије у решавању овог проблема.

Стефановић је напеменуо да очекује да Европа ускоро изађе с пакетом помоћи и каже шта конкретно од средстава Србија може да добије.

ОГЛАС МАЂАРА: ЗАТВОР ЗА ИЛЕГАЛНИ УЛАЗАК У ЗЕМЉУ

Мађарска влада упозорила је данас избеглице и мигранте, путем огласа који је објавила у водећем либанском дневнику "Ан-Нахар", да не покушавају да илегално уђу у Мађарску јер је то злочин за који им прети затворска казна.

У упозорењу објављеном преко целе стране у либанском листу, мађарска влада наглашава да се против оних који покушавају да илегалним путем уђу у ту земљу "предузима најснажнија могућа акција", преноси АП.

Мађарска, која је затворила своју границу са Србијом 15. септембра, подигла је још једну челичну ограду на прелазу Беременд на граници са Хрватском у покушају да успори прилив миграната и избеглица, али они и даље надиру, подсећа америчка агенција.


ВИШЕ ОД 4.000 ИЗБЕГЛИЦА СТИГЛО У ПРЕШЕВО, НЕДОСТАЈЕ ОБУЋА И ОДЕЋА

У Прешево је, у последњих 24 сата, стигло више од 4.000 избеглица из блискоисточних држава а надлежни су данас апеловали за помоћ у обући и топлијој одећи.

Секретар локалног Црвеног крста Ахмет Халими каже да хране и осталих потрепштина има довољно за наредних седам дана, али да су неопходни топлија одећа и нова обућа.

"Са УНХЦР-ом и Каритасом обезбеђујемо довољне колицине хране и осталог...а неопходно је топлија и нова одећа и обућа", рекао је Халими Танјугу.

Он је навео и да је у последњих 24 сата кроз Прихватни центар прошло више од 4.000 мушкараца, жена и деце из Сирије, Ирака Авганистана...

Избеглице до Прешева долаже преко Миратовачког поља на које улазе из суседне Македоније.

Они свакодневно стижу у групама - од неколико дестина до пар стотина, али се у Прешеву садржавају кратко - да се региструју и мало одморе мада има и оних који одмах настављају пут ка Београду и северним границама Србије.ЦЕРАР: СЛОВЕНИЈА ХУМАНА ПРЕМА ИЗБЕГЛИЦАМА

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је данас да је Словенија према избеглицама ових дана показала хуманост и да су, истовремено, полиција и поједини сектори војске обезбедили безбедност државе.

Словенија је при третману миграната и избеглица деловала "несебично, хумано и солидарно", тврди председник владе и посебну захвалност упућује полицији.

Церар оцењује да полиција за сада контролише стање, а захвалност је упутио и цивилној заштити и војсци које су се укључиле у решавање логистичких проблема са избеглицама и мигрантима.ПОНТА: МАЂАРСКИ ЗИД СРАМОТА ЗА ЕВРОПУ

Румунски премијер Виктор Понта изјавио је данас да је став Мађарске у управљању избегличком кризом "антиевропски" и "срамота за Европу".

"За сада се држим мишљења које је слично ономе које имају српски, хрватски и аустријски премијери, Европска комисија и генерални секретар УН - да је мађарско управљање кризом неевропско и срамота за Европу", рекао је Понта, пренела је агенција Агерпрес.

За изградње ограде на граници Мађарске са Румунијом, Понта је рекао да нема никакве везе са европским духом, додајући да је "бесан због мешања Будемпеште у унутрашње политичке ствари у Румунији".


ЕУ МОЖЕ ДА ВРАЋА ИЗБЕГЛИЦЕ У СРБИЈУ

Земље Еврпске уније имају правни основ да избеглице које су ушле преко Србије врате назад, изјавила је данас у Бриселу Наташа Берто, портпаролка Европске комисије.


Више прочитајте ОВДЕ

ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ БЕГРАНА ПОНОВО ЗАТВОРЕН

Граничи прелаз између Хрватске и Словеније - Брегана, који је у недељу неколико сати био блокиран због протеста избеглица, поновно је затворен за сав путнички саобраћај због новог прилива избеглих особа, јавила је Хрватска радиотелевизија.

На Брегани Словенци подижу ограду, а словеначки медији наводе да се на словеначкој страни граничног прелаза обављају припреме за постављање шаторског насеља у случају да избеглице, ипак, уђу у земљу.

Словеначка полиција потврдила је да је за саобраћај затворен и гранични прелаз Хармица, кроз који је у Словенију последњих дана такође ушло више стотина избеглица, које се смештају по словеначким прихватним центрима, региструју и упућују даље према Аустрији.

Граничне прелазе с Хрватском, преноси Хина, посетила је и министрарка унутрашњих послова Весна Гјеркеш и рекла да словеначка полиција контролише ситуацију и да је врло задовољна оним што је видела.

Словеначки медији наводе да је тамошња полиција на граници подигла степен приправности, јер је најављено да ће на граничне прелазе ускоро доћи 2.000 избеглица, након што су се пријавили у хрватским приступним центрима и јер се наставља њихов долазак у Хрватску из Србије.


До сада је у Хрватску ушло близу 30.000 избеглица, у привременом прихватном центру у Опатовцу налази их се тренутно око 2.450, док је око 500 избеглих кренуло према граничним прелазима, подаци су Министарства унутрашњих послова Хрватске.

СИЈАРТО: ЕУ САЊА ДА ЋЕ КВОРЕ ДА РЕШЕ ИЗБЕГЛИЧКУ КРИЗУ

Европска унија сања ако мисли да ће систем обавезних квота за прихват избеглица решити избегличку кризу, изјавио је данас у Прагу мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Право решење је да ЕУ поново преузме контролу над својим границама", рекао је Сијарто.

Сијарто је ово изјавио у Прагу на маргинама ванредног састанка шефова дипломатија земаља Вишеградске четворке.

Том састанку присуствује и министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн, чија земља тренутно председава Унијом, пренела је мађарска агенција МТИ.

У Прагу су се окупили министри спољних послова Пољске, Чешке, Словачке и Мађарске.


ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ - 900 ЋЕБАДИ, 700 КОМПЛЕТА ПОСТЕЉИНА...

Прихватном центру за избеглице у Прешеву данас је достављено 900 ћебади, 700 комплета постељина и 350 јастука, саопштено је из Делегације Европске уније у Србији.

Ово је наставак помоћи од 15. септембра када је том центру испоручено 10 мрезастих контејнера, резервоар за воду и мобилни тоалети, додаје се у саопштењу.

Помоћ долази у оквиру програма "Европски прогрес" у вредности од 240.000 евра, од чега Делегација ЕУ финансира 78 одсто а Влада Ссвајцарске 22 одсто

Намењена решавању хитних потреба избеглица попут одлагања отпада, снабдевања водом и санитарних потреба, које су идентификоване у сарадњи са Министарством рада, запосљавања, борацких и социјалних питања и Комесаријатом за избеглице.

У последњих 24 сата кроз Прихватни центар прошло више од 4.000 мушкараца, жена и деце из Сирије, Ирака, Авганистана... Избеглице до Прешева долаже преко Миратовачког поља на које улазе из суседне Македоније.

Они свакодневно стижу у групама - од неколико дестина до неколико стотина, али се у Прешеву задржавају кратко - да се региструју и мало одморе, мада има и оних који одмах настављају пут ка Београду и северним границама Србије.


ВУЧИЋ: СЛАБОСТ ЕУ У РЕШАВАЊУ ИЗБЕГЛИЧКЕ КРИЗЕ

Премијер Александар Вучић изјавио је да је ЕУ показала слабост у решавању избегличке кризе, пренео је РТС интервју председника владе агенцији Ројтерс.

Вуцић је навео и да Србија очекује од Европе свеобухватно решење мигрантске кризе и да је спремна да преузме свој део одговорности.

Како се наводи, премијер је објаснио да је много земаља узимало колико је могло из европских фондова, али да су на првој препреци - када су се суочили са првим тешкоћама и када је требало да покажу праве европске вредности, нису биле спремне да то спроведу.

"Ми смо прва земља која је регистровала те људе, не знам шта раде сви други пре нас" упитао је Вучић и додао :

"Од ЕУ очекујемо свеобухватно решење. Не желимо да избегавамо наше обавезе у будућности. Волели бисмо да будемо део решења и већ смо понудили нашу помоћ, подршку и услуге у будућности, што значи нисмо чланица Уније - али када неко каже да би требало да делујемо као чланица и да преуземом свој део терета - две, три хиљаде људи да остану у нашој земљи, ми ћемо то урадити. Као што видите, не кажемо можда, али, не - врло је лако и једноставно с нама".

Он је навео и да и не крије да и у Србији то није популарно, али и да не брине за реакцију људи који би желели да ставе жичану ограду око Србије.

Како је додао, мрзи такав приступ и са тим се никада не би сложио.

"Мора да буде заједнички терет, да га преузму све чланице Европске уније, и не само оне", поручио је Вучић.

Он је за Ројтерс рекао и да сматра да треба деловати у корену кризе, измеду Сирије и Турске и раздвојити праве избеглице од економских миграната, док у Грчку улазе као у прву земљу ЕУ или у неке друге земље.

"Нећемо паничити и стварати хистерију, као што то раде други и то није за нас велики проблем", рекао је Вучић.

БАТРОВЦИ: КОЛОНА ТЕРЕТЊАКА ОКО 10 КИЛОМЕТАРА

Управа царина саопштила је данас да се због затварања јединог прелаза на граници са Хрватском за транспорт робе, Батровци-Бајаково, формирала колона теретњака дуга око 10 километара.

Подсећајући да је тај прелаз затворен од поноћи, из Управе царина поручују да теретна возила и даље могу да улазе у земљу и да се промет одвија нормално, као и на путничком прелазу, где је задржавање уобичајених 15 минута.

Шеф тог граничног прелаза Ненад Вукчевић рекао је да хрватска страна затварање прелаза "оправдава безбедносним разлозима''.

За оне који се, како каже, већ налазе у колони на излазу нема довољно маневарског простора за окретање шлепера како би је напустили и покушали да пређу на неком другом прелазу.МАЂАРСКА: ВЕЋА ОВЛАШЋЕЊА ВОЈСЦИ ПРОТИВ ИЗБЕГЛИЦА

Мађарски парламент усвојио је данас, двотрећинском већином, закон којим даје овлашћење влади да распореди војску која може да користи маневарску муницију, како би помогла у спречавању илегалних миграната да пређу границу.

Закон омогућава војсци да користи гумене метке, пиротехничка средства, сузавац и пиштољ који кроз цев испаљује мрежу за хватање људи, наводи се у саопштењу објављеном на сајту мађарског парламента.

Националистичка странка Јобик, која се залаже за још строже мере, подржала је странку десног центра Фидес, премијера Виктора Орбана, у гласању којим је закон прихваћен односом 151 према 12, у 27 уздржаних, од 199 посланика, преносе агенције.

HRW: МАКЕДОНСКА ПОЛИЦИЈА ЗЛОСТАВЉА ИЗБЕГЛИЦЕ И МИГРАНТЕ

Међународна организација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч", оптужила је данас македонску полицију за лоше опхођење према избеглицама у транзиту кроз ту земљу, на путу ка Европској унији, а власти у Скопљу су тај извештај оцениле као сумљив.

ХРW је објавила извештај у којем наводи и сведочења миграната о томе да су их македонски званичници "физички и вербално злостављали на граници с Грчком, као и о лошем опхођењу полицајаца у прихватном центру Гази Баба, од јуна 2014. до јула 2015.".

"Јасно је да Македонија има проблем с полицијским насиљем над тражиоцима азила и мигрантима. То се неће променити, осим ако македонске власти озбиљно не истраже оптужбе и идентификују све одговорне", рекла је представница HRW, Емина Церимовић, и позвала Брисел да изврши притисак на Скопље по овом питању.

Одговарајући на оптужбе, портпарол македонске полиције рекао је да је ова извештај сумњив, јер HRW не открива имена миграната и тражилаца азила чија сведочења наводи.

У овом извештају, HRW наводи да се већина интервјуисаних представила псеудонимима из страха за своју безбедност, пренео је АФП.

"Ако циљ није да се тенденциозно укаља име Македоније, већ да се заиста помогне тим људима, спремни смо да спроведемо истрагу о оптужбама", рекао је портпарол полиције, Иво Котевски.

ХРW је интервјуисала 64 мигранта и азиланта, укључујући седморо деце, од којих су многи дозивели злостављање македонске полиције, нарочито на граници с грчком и у прихватном центру Гази Баба у Скопљу.

Они су испричали да их је полиција тукла пендрецима, ударала, шутирала и вређала.

У неким случајевима, они су били шибама приморавани да трче иземеђу два реда полицајаца, који су их пендрецима ударали по леђима, раменима и глави, наводи HRW.


ВУЧИЋ: ХРВАТСКА ДА ОМОГУЋИ САОБРАЋАЈ

Премијер Србије Александар Вучић затражио је од хрватских власти да повуку одлуку о заустављању теретног саобраћаја.

У супротном, како је упозорио на ванредној конференцији за штампу, Србија ће предузети правне мере, а ако то не да резултат - повући ће и контрамере.

Вучић је, поводом саопштења Европске комисије да се избеглице врате Србији, рекао: "Укинули су шенген, укинули Даблин, а сад би да све пребаце на Србију".

ОТВАРАЊЕ ПРЕЛАЗА КАД СРБИЈА ПРЕСТАНЕ ДА ШАЉЕ ИЗБЕГЛИЦЕ

Хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић изјавио је данас да ће гранични прелази према Србији, сем на Бајакову, остати затворени све док Србија не промени политику према којој избеглице преусмерава само у Хрватску.

Остојић је навео да је основни разлог одлуци о затварању прелаза политика Београда.

"Отворен је гранични прелаз Хоргош, али они и даље све избеглице преусмеравају према Хрватској. Желимо да се то промени", рекао је Остојић, преноси портал "Вечерњег листа".

"Техницки се гранични пријелази могу отворити за сат времена, али претходно Србија мора да промени политику према којој избеглице преусмерава само у Хрватску", истакао је Остојић током посете Прихватном, шаторском центру у Опатовцу.

До сада је у Хрватску ушло близу 30.000 избеглица, у привременом прихватном центру у Опатовцу налази их се тренутно око 2.450, док је око 500 избеглих кренуло према граничним прелазима, подаци су Министарства унутрашњих послова Хрватске.

ХИТНА СЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Премијер Александар Вучић заказао је сутра у 14.30 сати ванредну седницу Владе Србије поводом једностране одлуке Хрватске да забрани теретни саобраћај са Србијом, потврђено је Танјугу у кабинету премијера. Тема седнице Владе биће припрема мера у одговору на неприхватљиво понашење Хрватске.

СЛОВЕНИЈА: СВЕ ЗАВИСИ ОД НОВИХ МИГРАНАТА ИЗ ХРВАТСКЕ

Словеначка полиција имала је током ноћи на граничном прелазу Брежје, где је већа група избеглица који су стигли из Хрватске, запосела пут, али је саобраћај јутрос поново успостављен, изјавио је данас генерални директор полиције Марјан Франк.

Он је додао да је међу избеглицама који су запосели друм било и словеначких активиста који су одговорни за ту акцију, али је полиција јутрос те илегалне мигранте померила са тог дела пута и поново успоставила проток саобраћаја.

"Сада смо успоставили систем који омогућава нормалан проток саобраћаја. Сада се слична ситуација догађа са хрватске стране граничног прелаза где је поново дошло до застоја и хрватске колеге су брзо реаговале", додао је Франк.

Према његовим речима, за сада постоји ограничење железничког саобраћаја јер се у Словенији труде да припреме композицију за мигранте чим се окупи група која би била приближно једнака овој садашњој.

"Све зависи од прилива нових миграната посебно из правца Загреба", истакао је Франк.

Словеначка министарка за унутрашње послове Весна Жнидар, која је током данас посетила прелаз Брежице, јер је то тачка која је међу најоптерећенијима, изјавила је да је јако задовољна оним што је видела на терену.

"Желела сам да се упознам са ситуацијом на терену и да проверим санитарне капацитете. Сматрам да се за људе који долазе код нас добро брине и да полиција изузетно добро ради", додала је министарка Жнидар.

Ања Копач из словеначког Министарства за рад и социјално старање такође каже да је задовољна радом оперативних служби на терену.

"Ја сам јако поносна на интервентне службе које су дошле у петак, на позив и молбу цивилне заштите и полиције и одмах поцеле да помажу. Не ради се само о формалностима, ту је и социјална улога, улога социјалне помоћи. Посебно бих поменула податке које сам добила од полиције и службе за социјални рад у коме се наглашава та социјална улога", рекла је Копач.

Поводом пријемних центара, она је рекла да су центри за социјални рад и хитне интервенције у основи су формирани за рањиве групе.

"Кључно је да уколико се деси да по закону о међународној заштити морамо да обезбедимо, ако се ради на пример о једногодишњем детету без пратиоца, морамо обезбедити старатеља. То је по закону о међународној заштити. Ту се видик та улога где је потребна топла реч и наравно, уколико је потребно, нуди се и психосоцијална помоћ", додала је Копач.

МИЛАНОВИЋ: СРБИЈА УОПШТЕ НЕ КОНТРОЛИШЕ ГРАНИЦУ

Хрватски премијер Зоран Милановић рекао је вечерас да се Хрватска "без проблема" носи са мигрантском кризом, док за Србију тврди да "уопште не контролише своју границу".

Он је, у интервјуу за "РТЛ Данас", додао да шенгенски простор, овакав какав је сада, Хрватској није потребан.

Милановић каже да од првог дана избегличке кризе уопште није спомињао Србију, "земљу кроз коју већ месецима пролазе десетине хиљада људи", а која, према његовим речима, "уопште не контролише своју границу".

"Ја их ни данас за то не оптужујем. Али да ми неко други дан од почетка кризе из Београда дели савете, а већ годину дана не функционише као држава, па не долазе сви ти људи с Мадагаскара, сви долазе из Србије. Јесам ли ја упро прстом у Србију? Нисам", рекао је Милановић у интервјуу за "РТЛ Данас".

На питање шта очекује да ће се догађати на граничном прелазу Барањско Петрово Село, према Мађарској, Милановић је рекао да мисли да неће бити виђене исте сцене као на прелазу Хоргош.

"Мађарска је месецима градила грозан зид који је изграђен према Војводини. Овде нема ничега. Ситуацију контролишемо потпуно, без обзира на сејаче панике и ситне, ситне... ајде да се суздржим", рекао је он.

На питање да ли се боји да би ова ситуација могла оставити последица на начин да Хрватска никад не уђе у Шенген, Милановић је рекао да се не боји, да је опрезан и да води рачуна о интересима своје земље.

"А овакав Шенген нам не треба. Шенген у којем држава која је улаз, а то је Грчка, уопште не функционише. Па неће Хрватска батина уместо других добијати. Али то ће све доћи на ред. О томе је требало раније мислити", рекао је Милановић.

КИТАРОВИЋ: ХРВАТСКА ВЛАДА НАРУШИЛА ОДНОСЕ СА СУСЕДИМА

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић рекла је вечерас да је реакција хрватске владе на избегличку кризу нарушила дипломатске односе Хрватске са суседима.

"Наравно да су односи нарушени, о томе пише цели свет, уместо да смо исказали солидарност. Можемо се ми слагати или не слагати с политиком суседних држава, ипак начин на који се то решавало није био у реду. Мислим да треба разговарати, требало се договарати на који начин ће ићи тај избеглички талас", рекла је Грабар Китаровић.ПОЛИЦИЈА ЗАУСТАВИЛА МИГРАНТЕ НА ПУТУ ЗА ЈЕДРЕНЕ

Нови марш групе углавном сиријских миграната који настоје да се копном преко Турске дочепају Европе, зауставила је данас турска полиција изван Истанбула.

Око 700 мушкараца, жена и деце из групе која је прошле седмице била заустављена на истанбулској главној аутобуској станици, кренула је вечерас пешице према граду Једрене, на северозападу Турске, удаљеном 250 километара од Истанбула, пренео је АФП.

Њих је зауставио кордон полиције на око 50 километара од Истанбула, посведочио је фоторепортер француске агенције. Након неколико сати преговора, они су се сагласили да буду враћени аутобусима у Истанбул.

Генерални секретар највеће турске опозиционе странке, Републиканске народне партије, који је покушао да посредује у томе, оптужио је владу да не решава проблем избеглица.

"Нико у Турској не помаже тим људима, нико им није понудио смештај, приступ образовању и здравственој заштити", рекао је Гурсел Текин новинарима на лицу места.

"Они очајнички покушавају да уђу у Европу. Влада је нажалост крива за такву ситуацију", рекао је он.

БУДИМПЕШТА ОДВРАЋА ИЗБЕГЛИЦЕ У МЕДИЈИМА ЛИБАНА И ЈОРДАНА

Мађарска влада објавила је огласе у неколико јорданских и либанских медија преко читаве стране у којима упозорава мигранте да је илегалан прелазак границе са Мађарском кажњиво затвором, пренеле су агенције.

Огласи су објављени на енглеском и арапском језику, између осталог, у водећем либанском дневнику "Ал-Нахар" и јорданском "Раи ал-Гаду", пренела је агенција МТИ.

"Мађари су гостопримљиви, али се против оних који покушају да уђу у Мађарску илегално предузимају најстроже могуће мере", наводи се у поруци мигрантима.

У огласу се потенцијални мигранти упозоравају да не слушају кријумчаре људи и да Мађарска "неће дозволити илегалним имигрантима да пређе преко њене територије", наводи мађарска новинска агенција.

Асошијетед прес подсећа да је Мађарска, која је затворила своју границу са Србијом 15. септембра, подигла још једну челичну ограду на прелазу Беременд на граници са Хрватском у покушају да успори прилив миграната и избеглица, али да они и даље надиру.

ЈОКСИМОВИЋ: НИЈЕ РЕАЛНО НИ ОЧЕКИВАНО ДА НАМ ВРАТЕ МИГРАНТЕ

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је није реално, "а није ни очекивано" да сви мигранти којима се на одобри азил могу бити враћени у Србију.

"Није реално, а није ни очекивано да сви могу бити враћени у Србију. Само заједничко и солидарно одговорно решење целе ЕУ је одрживо", рекла је Јоксимовићева за "Блиц".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (69)

Cirkus Kolorado

21.09.2015. 10:04

Sad treba vozači kamiona da blokiraju prolaz putničkim vozilima i to samo hrvatskih tablica !!! Kad su tako pametni , neka malo ispaštaju njihovi državljani. ...ili neka blokiraju sav putnički saobraćaj pa nek bude totalni kolaps !!!!

сава

21.09.2015. 13:24

@Cirkus Kolorado - А како ја као Србин који живи у Хрватској да дођем у своју матичну државу у којој имам родбину и пријатеље? Или и ви мислите као Колинда да су сви који живе у Хрватској Хрвати. За Тодорића и његову Идеју ми пуца прслук, о томе је неко требао раније да мисли. Те таблице на аутомобилима имамо и ми Срби и зашто и ми да испаштамо због онога што ради хрватска влада. Обичан народ не треба да трпи због неспособних политичара.

Милош

21.09.2015. 10:08

Треба и ми да затворимо са наше стране! Каква је ово глупост само затворено са њихове!

repus

21.09.2015. 11:12

@Милош - што би ми требали да затвопримо са наше стране границу за хрвате па неиду азиланти из хрваске у србију него обратно зар не пратите догађаје о азилантима и куда иду из које земље у коју то што ви предлажете је као да седите на грани и сечете је тестером

Besposlen

21.09.2015. 11:51

@Милош - Pa ne može da se zatvara Srpska strana prelaza, ipak treba da posluje Idea i todorićevo i carstvo u srbiji! Znate valda kako hrvati gledaju samo i uvek svoju stranu!

zika

21.09.2015. 12:23

@Милош - Kakve veze ima teretni saobraćaj sa izbeglicama ? U kamionima se prevozi roba , a ne izbeglice ! Mada je bilo takvih slučajeva u poslednjih nekoliko mesci .Ali to nikako nije razlog za blokadu komletnog saobraćaja .

Dr

21.09.2015. 12:29

@Милош - repus, ne bi trebalo da pises o necemu u sta se ne razumes a pogotovo tvoja poredenja o grani i testeri, nije ti ni pokojni Dindic ravan. Nepricaj gluposti i treba da gledas celinu problema i interesa.

Милош

21.09.2015. 12:33

@Милош - Па ако ми затворимо онда ћеш морати да купиш Пионир чоколаду а не крашову. Или да пијеш Росу а не јану.

repus

21.09.2015. 13:25

@Милош - ви као и почетком деведесетих предлажете да затворимо границе сада баш када смо гордо деведесетих говорили ко нама визе и санкције и ми ћемо њима и они ће да пропадну а србија ће да покаже колико је јака и да просперира па смо видели нашта је то на жалост изашло зар призивате ошет ту несрећу

goran5

21.09.2015. 14:45

@Милош - @repus -Pre sankcija odnos naše i hrvatske plate bio je 1:2. Posle sankcija zamislite odnos plata je ostao isti, dakle 1:2. Toliko su nas sankcije uništile, ali zašto nije odnos plata 1:3, ili 1:4?

repus

21.09.2015. 18:45

@Милош - греота и срамота што кроз новац гледате трагедију санкција коју смо доживели и затварање граница заборавили сте колико хиљада деце и станиовника србије је умрло због санција и немаштине ви нисте живели овде тада па тако пишете а зар нису биле плате 10 марака док су свуда у окружењу биле много више греота и срамота ви као стари радикал а сада новорадикалац снс навијате и призивате ту трагедију

zika

21.09.2015. 11:10

Ovo je potpuno nerazuman potez Hrvatske , ovo je samo inat- rabota . Da naprave problem drugima ,ali i sebi . Samo hvali da i mi uvedemo recipročne mere , pa da napravimo totalni haos.

Marius

21.09.2015. 11:17

neka mi neko sad objasni kakve veze ima zatvaranje teretnog prelaza sa izbeglicama a putnički prelaz funkcioniše normalno...ovde je neko lud.

Zagreb

21.09.2015. 12:31

@daki - Pa eto onda. Sto se bunite? nama steta, a vama ograda i blokade od Madjarske do Hrvatske. A rumunska armija na granicama sa Srbijom.

Деки

21.09.2015. 14:37

@daki - Које Мађарске? Јел оне што хапси и разоружава хрватске полицајце или оне која гради ограду и према Хрватској или оне Мађарске, чији је министар полиције у Београду изјавио да је Хрватска још зелена за шенген и да ће после оваквог подмуклог понашања, слања миграната возовима, попричекати да у њега и уђе? Јел та Мађарска, Загребе? Румунска армија на границама са Србијом? Па јеси чуо најновије вести, Бугари ушли у Софију!

ding

21.09.2015. 12:34

Ma hrvati tu samo izvrsavaju naredjenja, hrvati se tu nizasta ne pitaju. Zna se odlicno ko sa hrvatima upravlja i naredjuej.

Pomozi Bože

21.09.2015. 12:39

svim vozačima koji čitaju večernje novosti predlažem da blokiraju granicu za ulaz u srbiju. ....ovo nema smisla...

Turoperator

21.09.2015. 12:54

Mislim da bi izbeglicama bolje bilo da prezime na Jadranskoj rivijeri, pa s proleća da nastave dalje.

bogi

21.09.2015. 12:58

a Francuska koja je ponajvise kriva za situaciju u Libiji nista... oni bi trebali da popiju najvise izbeglica.

Ivica

21.09.2015. 13:37

Zar je itko normalan očekivao da će Hrvatska ostati otvorena prema Srbiji, a da Slovenija i Mađarska nisu otvorene prema Hrvatskoj. Između tih dviju pojavnosti postoji uzročno-posljedična veza. Treba li nacrtati. Mađari su "jako podobni" da drugima drže lekcije kako se ponašati u ovakvoj situaciji, bolje im je da šute. Ako EU već mjesecima pada na ispitu na grčkim šengenskim granicama, onda nitko više ništa ne smije zahtijevati od drugih kako će se ponašati. Svatko zna svoje.

Деки

21.09.2015. 13:44

И тако је Европа вековима одолевала муслиманима,све док та иста Европа није поставила стандарде,који су омогућили неким другим муслијама,да обучени у бенкице,пешке,без иједног испаљеног метка,а потпомогнути подмуклим американцима,"освоје" европски континент. Врхунац европске драме,је подругљива понуда Саудијске Арабије Немцима,да им помогну у изградњи џамија!!! Када Европа смогне снаге да погледа истини у очи, ко ће моћи да заустави незаустављив процес, насељавања Европе муслиманским живљем?

dane bader

21.09.2015. 13:46

srbija treba da uputi protestnu notu.da oni zatvore njihov ulaz a nama pustaju kamione na izlasku vise nego drsko.

mala i srednja inteligencija

21.09.2015. 18:38

@dane bader - Zar ne misliš da je dosta protestvovanja i da bi Srbija trebalo da učini nešto konkretno.Kao na primer da odgovori istom merom i zatvori granicu sa naše strane.

Петар

21.09.2015. 15:27

Дане Бадеру нема ништа од протесне ноте него затвориш и ти њима па кад они отворе ти се правиш луд још три дана

Јабре

21.09.2015. 15:33

Причају овде словеначки полицајци када нема камера бацају им децу под ноге, гурају у њих а кад су бацили сузавац на њих светлило се до Загреба од камера. Зид па назад за Азију немају шта муслимани да траже у Европи, и ове што су већ овде треба послати назад.

Tadeus

21.09.2015. 15:39

EUropa ima stotine drugih stvari kojih bi trebalo da se stidi. Madjarski iznudjeni zid je na poslednjem mestu.

nais

21.09.2015. 16:04

Kažu da mogu vraćati izbeglice nazad ,koje su prešle preko Srbije!? Te iste izbeglice su prvo ušle u Grčku , dakle u EU pre Srbije . Onda ih direktno vratiti Grčkoj, to je jedino logično rešenje . Ovo prvo je neviđeni bezobrazluk i pravi način da sve u Srbiji okrenu protiv EU .

Збуњен

21.09.2015. 16:16

Избјеглице су у Србију дошле преко ЕУ (Грчке)... Како онда да они нама враћају мигранте који из њихове уније дошли и да ли то значи да и ми њима можемо вратити исте?

djordje petrovic

21.09.2015. 16:54

@Збуњен - Gle, gle, nisi ti bas tako zbunjen ko sto se predstavljas. Dobar ti je argument.

berislav

21.09.2015. 16:52

Interesanto je da niko ne krivi Švabe (uključivši i Tursku i Amerikance) a znamo da su ih vabili slobodnim radnim mestima i azilom te izjavama da su spremni primiti milion muslimana. Pa neka ih prime odmah, i zašto onemogućuju drugim državama priliv tih tzv. migranata? Tko je tu lud, zbunjen i normalan? Poslati Švabe u klinac ....... Oni žele imati nove robove i neka ih što pre uzmu. Jasno je da se EU raspada jer tu vidimo želju pojedinih država da dominiraju celom Evropom kao kolonizatori.

Džo, Džet, Averel i mama Dalton

21.09.2015. 18:43

Sve globalno što se dešava u svetu, kao što je i ova kriza s izbeglicama, organizuje CIA.

Hasan seckati

21.09.2015. 19:56

@Džo, Džet, Averel i mama Dalton - CIA je samo istureno odeljenje Mosada.

Mikiboy

21.09.2015. 19:21

Izbeglice ce izgleda biti kamen spoticanja za EU.Sada se vidi da je EU kao "kuca od karata". Jedna zemlja a mnogo gospodara.

naranca

22.09.2015. 01:24

@Mikiboy - @bugi Jos gore.Nas su dobro drmali pre nego sto smo se raspali.A ovi ce spontano.

Ненад

21.09.2015. 19:26

Доста толеранције и ми да спуштамо капију са Македонијом!доста толеранције!!!!!

Аца

21.09.2015. 19:37

Што волим када нас похвале! Просто ми је пуна земља избеглица. Да ли ико има пфедставу колико се тренутно избеглица налази у Србији, и где се све налазе?

zdrav razum

21.09.2015. 20:03

Baš lepo Hrvati blokirali kamione u Srbiji i direktno nanose štetu našoj zemlji a naši kao i uvek bez plana kontramere ma ništa od toga hrvatski lobisti i plaćenici su od Srbije uradili hrvatsku koloniju za izvoz svoje robe koju ne mogu izvesti u EU zbog nekvalitete.Što je sa pušenjem hrvatski cigara u Srbiji i to bez carine i ako nisu u CEFT-i, šta je sa prodajom vojvođanski njiva Hrvatima, sa prodajom srpski firmi Hrvatima i sa uništavanjem srpskih tajkuna i nameštanjem zarad Todoriću?

naranca

22.09.2015. 01:22

@zdrav razum - @zdravrazum Ako je to tacno onda bi trebalo da lete glave.A inace izbeglice idu kukuruzom a ne po kamionima.

zdrav razum

21.09.2015. 20:04

Ko to stalno u Srbiji pogoduje Hrvatima ko su hrvatski plaćenici u srpskoj vlasti, za koliko su kuna prodali Srbiju i uništili domaću proizvodnju na račun Hrvatske?

Mr.Neo

21.09.2015. 20:55

Treba malo udariti po IDEJI lancu prodavnica ciji je vlasnik hrvatski. Pa da vidis kako ce da otvore granicu, majku im impedijalisticku...

Zoki

21.09.2015. 21:00

brate sta srbija to radi nema vise granice niko ne kontrolise nista vise,ide ko kako hoce,gde smo to spali

naranca

22.09.2015. 01:20

@Zoki - @zoki Kontrolisacemo granice kad USA prekine sa zaobilaznom agresijom na Siriju pa ce onda I reke ljudi da prestanu!!!!!!

Suki

21.09.2015. 21:01

Hrvati su u pravu.Srbija ove ljude koji vise i ne razmisljju ni o cemu vec se povode za coporom (kud svi tu i ja) niti kontrolise niti zaustavlja.Stavise docekuje ih uz dobrodoslicu pa ih kao problem prosledjuje drugome a sve pritom glumeci humanost i evropeizam .Kad budemo ovaj problem osetili na svojoj kozi videcemo kako ce nasi politicari onda reagovati.

naranca

22.09.2015. 01:18

@Suki - @suki A sta rade Hrvati?????To isto. Samo kukaju Andjeliji I od nje dobijaju pare za izbeglice koje dele izmedju sebe

cika pera

21.09.2015. 21:05

Madjarska je izgradila zid prema SRBIJI, ne prema Vojvodini, gospodine Milanovicu!! To sta biste Vi zeleli nas ni malo ne interesuje!

Микица

22.09.2015. 01:32

@cika pera - @ cika pera: Чика Перо, није ни најмање проблем то што тамошњи политиканти - а посебно један чист хрват који се зове Зоран Милановић - упорно лупетају и провоцирају у вези са Војводином. Проблем, и то ОГРОМАН, јесте у томе што нико одавде већ дуги низ година најупорније званично не реагује на те и сличне бљувотине.

Чикаго

22.09.2015. 06:20

@cika pera - Истра је Италија, никад хрватска !

Maka Mirkovic

21.09.2015. 22:12

Ne znam zasto Milanovic ovo upucuje Srbiji kada te iste izbeglice udju u drzavu EU clanicu Sengena Grcku ,prodju Makedoniju ,pa dodju u Srbiju

boban

22.09.2015. 00:21

@Maka Mirkovic - zato sto su pojedinci iz Beograda prvi cackali mecku,daju sbi za pravo da drugom sole pamet a nijma nemoze pomoci ni Soda So Tuzla,sta se tice nekoga sta radi Milanovic,i u pravu je,,Srbija je reseto kroz koje prolazi kako ko hoce ,,mi nemamo ni granica ,tek ce da se iscrtaju..

Ss

21.09.2015. 22:31

Vijest od pre 23 danaSlovenački premijer Miro Cerar izjavio je da je Slovenija je spremna za eventualni dolazak većeg broja izbeglica, saopštila je Vlade Slovenije.

DokleSpavajuiSrpskiZandarmi&Vojnici

22.09.2015. 00:15

Vojska Srbije se mora oglasiti kao i zandarmerija kojoj je posao da cuva granice Srbije!Ako nema patriotizma u njihovim staresinama koji su polagali Jugo-komunjaraske zakletve?Onda bar kod mladjih pripadnjika ima iole Srpskog patriotizma?!Neka skinu uniformu i ne primaju vise plate koje vecim delom fianansiraju gradjani Srbije!Ko polozili zakletvu da ce braniti i cuvati granice Srbije.Nesme da cuti i zmuri dok horde Arapa gaze Srbiju!

amigo

22.09.2015. 01:31

dkle ce vlada da popusta hrvatima,,najzad su pokazali da hoce danas uniste ekonomski..i za to treba odgovoriti zestoko,,,da vide da i mi umemo da razmisljamo ,,,inace ko prezivi pricace...

Steva

22.09.2015. 07:29

Kontramere? Proterajte hrvatske firme iz Srbije i to je ponasanje odgovorne drzave. To ce jedino da ih zaboli!

Madjari Hrvati su prave evropske patriote

22.09.2015. 08:33

Na kraju ce svi ovi zavrsiti na terotoriji Srbije. Trenutno i ima 170 hiljada u tranzitu na teritoriji Srbije. Da se kladimo da ce nam vratiti i one sto su preskocili zicu iz ovog smera, sve u zamenu za otvaranje nekog buduceg poglavlja. Beze, a biraju, nece u Francusku, mozda zato sto je tamo vec izpunjen plan islamizacije, da ne rasipaju ljude. Medjutim, nisu svi u Evropi glupi, i stite hriscanski karakter svojih zemalja, ne mareci sta drugi kazu. Neka idu u Katar, UAE i slicne.

Milanović: Srbija ne kontroliše granicu

22.09.2015. 22:29

a vi je kao kontrolisete pa uslo vam 40.000 ljudi za par dana u drzavu,smesan si