Хрватска је од поноћи затворила гранични прелаз Батровци за теретни саобраћај, док се улаз теретних возила из те земље у Србију и даље одвија уз веће застоје.

Словеначка полиција је на прелазу Oбрежје–Брегана, на граници са Хрватском, почела са постављањем ограде. Словенци су током ноћи пропустили неколико стотина избеглица. У Товарнику готово да више ни нема миграната

12:27 - СЛОВЕНИЈА ДИЖЕ ОГРАДУ

На Брегани је ситуација ноћас била напета, јер је група од око 300 избеглица блокирала тај хрватски гранични прелаз. Блокада је трајала око четири сата, а током ноћи прелаз Брегана–Обрежје ипак је отворен и избеглице су пропуштене у Словенију.

Након што су синоћ око 22 сата затворили сав саобраћај на Брегани, Словенци су прво послали три аутобуса која су превезла словеначке активисте и део избеглица, а током ноћи стигло је још аутобуса који су превезли остатак избеглица, наводе хрватски медији.

"Било је веома хладно. Падала је киша. Многи су нам помагали. Било је и полиције, али - све је то недовољно", рекао је један мигрант.

Вечерњи лист пише да је између два сата и пет сати јутрос од 500 до 700 избеглица пропуштено у Словенију.

Полицијска управа Ново Место потврдила је да је током ноћи поново отворен међународни гранични прелаз Обрежје, који су затворили током ноћи због протеста избеглица.

12:28 - КОЛОНЕ НА БАТРОВЦИМА

Хрватска је од поноћи затворила гранични прелаз Батровци за теретни саобраћај, док се улаз теретних возила из те земље у Србију и даље одвија уз веће застоје

12:31 - ИЗБЕГЛИЦЕ ЗАОБИЛАЗЕ ФРАНЦУСКУ

Сањају о бољем животу у Немачкој, Шведској или Холандији, али Француска је упадљиво одсутна са листе жеља избеглица.

Поставља се питање зашто друга привреда ЕУ, држава на коју се некад гледало као на обећану земљу за тражиоце азила, данас није интересантна избеглицама.

"Француска није добра за моју будућност, а уз то нема репутацију земље која лако даје дозволу боравка", истиче 24-годишњи Едвард из Багдада, чекајући у Стокхолму брод за Финску, преноси АФП.

Међу избеглицама постоји раширено убеђење да Француска значи месеце без крова над главом, борбу са биркотратским препрекама и контакт са службеницима који не говоре енглески.

Избеглице су такође упознати са не баш сјајном ситуацијом француске привреде и њених 3,5 милиона незапослених.

13:17 - ДАНАС ХИЉАДЕ ЉУДИ ИЗ МАЂАРСКЕ СТИЖЕ У АУСТРИЈУ

Аустријска полиција је саопштила данас да на хиљаде људи долази из Мађарске у Аустрију.

Према речима портпарола аустријске полицје Хелмута Марбана, готово 24.000 избеглица је прешло границу са Аустријом током викенда, пренео је АП.

Он је рекао да је данас још 3.200 избеглица стигло на гранични прелаз Никелсдорф, главни прелаз измејду Мађарске и Аустрије.

13:20 - СРБИЈА ДОБРО УПРАВЉА ИЗБЕГЛИЧКОМ КРИЗОМ

Србија на добар начин управља избегличком кризом, оценили су данас министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и државни министар за Европу у Министарству спољних послова Немачке Михаел Рот, током састанка на којем су разговарали о мигрантској кризи и српским тражиоцима азила у Немачкој.

Рот је том приликом изјавио да су поступци Србије у избегличкој кризи знак да је земља, упркос економским проблемима, у стању да помогне избеглицама које пролазе њеном територијом.

"Посетивши Информативни центар за мигранте у Београду, уверио сам се да волонтери пружају свакодневно надљудске напоре како би им помогли", рекао је Рот, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Рот је истакао и да Немачка очекује прилив око 800.000 избеглица до краја године те да има обавезу да одговори том задатку, за шта, како је додао, држава има подршку медија и грађана.

"Србија може да рачуна на помоћ Немачке у решавању проблема са избеглицама", подвукао је Рот.

Он је изразио захвалност и поштовање Немачке српском народу за помоћ коју свакодневно пружа избеглицама и похвалио добру организованост владе Србије у решавању овог проблема.

Стефановић је напеменуо да очекује да Европа ускоро изађе с пакетом помоћи и каже шта конкретно од средстава Србија може да добије.

13:42 - ОГЛАС МАЂАРА: ЗАТВОР ЗА ИЛЕГАЛНИ УЛАЗАК У ЗЕМЉУ

Мађарска влада упозорила је данас избеглице и мигранте, путем огласа који је објавила у водећем либанском дневнику "Ан-Нахар", да не покушавају да илегално уђу у Мађарску јер је то злочин за који им прети затворска казна.

У упозорењу објављеном преко целе стране у либанском листу, мађарска влада наглашава да се против оних који покушавају да илегалним путем уђу у ту земљу "предузима најснажнија могућа акција", преноси АП.

Мађарска, која је затворила своју границу са Србијом 15. септембра, подигла је још једну челичну ограду на прелазу Беременд на граници са Хрватском у покушају да успори прилив миграната и избеглица, али они и даље надиру, подсећа америчка агенција.

14:00 - ВИШЕ ОД 4.000 ИЗБЕГЛИЦА СТИГЛО У ПРЕШЕВО, НЕДОСТАЈЕ ОБУЋА И ОДЕЋА

У Прешево је, у последњих 24 сата, стигло више од 4.000 избеглица из блискоисточних држава а надлежни су данас апеловали за помоћ у обући и топлијој одећи.

Секретар локалног Црвеног крста Ахмет Халими каже да хране и осталих потрепштина има довољно за наредних седам дана, али да су неопходни топлија одећа и нова обућа.

"Са УНХЦР-ом и Каритасом обезбеђујемо довољне колицине хране и осталог...а неопходно је топлија и нова одећа и обућа", рекао је Халими Танјугу.

Он је навео и да је у последњих 24 сата кроз Прихватни центар прошло више од 4.000 мушкараца, жена и деце из Сирије, Ирака Авганистана...

Избеглице до Прешева долаже преко Миратовачког поља на које улазе из суседне Македоније.

Они свакодневно стижу у групама - од неколико дестина до пар стотина, али се у Прешеву садржавају кратко - да се региструју и мало одморе мада има и оних који одмах настављају пут ка Београду и северним границама Србије.


14:45 - ЦЕРАР: СЛОВЕНИЈА ХУМАНА ПРЕМА ИЗБЕГЛИЦАМА

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је данас да је Словенија према избеглицама ових дана показала хуманост и да су, истовремено, полиција и поједини сектори војске обезбедили безбедност државе.

Словенија је при третману миграната и избеглица деловала "несебично, хумано и солидарно", тврди председник владе и посебну захвалност упућује полицији.

Церар оцењује да полиција за сада контролише стање, а захвалност је упутио и цивилној заштити и војсци које су се укључиле у решавање логистичких проблема са избеглицама и мигрантима.


15:16 - ПОНТА: МАЂАРСКИ ЗИД СРАМОТА ЗА ЕВРОПУ

Румунски премијер Виктор Понта изјавио је данас да је став Мађарске у управљању избегличком кризом "антиевропски" и "срамота за Европу".

"За сада се држим мишљења које је слично ономе које имају српски, хрватски и аустријски премијери, Европска комисија и генерални секретар УН - да је мађарско управљање кризом неевропско и срамота за Европу", рекао је Понта, пренела је агенција Агерпрес.

За изградње ограде на граници Мађарске са Румунијом, Понта је рекао да нема никакве везе са европским духом, додајући да је "бесан због мешања Будемпеште у унутрашње политичке ствари у Румунији".

15:42 - ЕУ МОЖЕ ДА ВРАЋА ИЗБЕГЛИЦЕ У СРБИЈУ

Земље Еврпске уније имају правни основ да избеглице које су ушле преко Србије врате назад, изјавила је данас у Бриселу Наташа Берто, портпаролка Европске комисије.


Више прочитајте ОВДЕ

16:12 - ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ БЕГРАНА ПОНОВО ЗАТВОРЕН

Граничи прелаз између Хрватске и Словеније - Брегана, који је у недељу неколико сати био блокиран због протеста избеглица, поновно је затворен за сав путнички саобраћај због новог прилива избеглих особа, јавила је Хрватска радиотелевизија.

На Брегани Словенци подижу ограду, а словеначки медији наводе да се на словеначкој страни граничног прелаза обављају припреме за постављање шаторског насеља у случају да избеглице, ипак, уђу у земљу.

Словеначка полиција потврдила је да је за саобраћај затворен и гранични прелаз Хармица, кроз који је у Словенију последњих дана такође ушло више стотина избеглица, које се смештају по словеначким прихватним центрима, региструју и упућују даље према Аустрији.

Граничне прелазе с Хрватском, преноси Хина, посетила је и министрарка унутрашњих послова Весна Гјеркеш и рекла да словеначка полиција контролише ситуацију и да је врло задовољна оним што је видела.

Словеначки медији наводе да је тамошња полиција на граници подигла степен приправности, јер је најављено да ће на граничне прелазе ускоро доћи 2.000 избеглица, након што су се пријавили у хрватским приступним центрима и јер се наставља њихов долазак у Хрватску из Србије.


До сада је у Хрватску ушло близу 30.000 избеглица, у привременом прихватном центру у Опатовцу налази их се тренутно око 2.450, док је око 500 избеглих кренуло према граничним прелазима, подаци су Министарства унутрашњих послова Хрватске.

16:16 - СИЈАРТО: ЕУ САЊА ДА ЋЕ КВОРЕ ДА РЕШЕ ИЗБЕГЛИЧКУ КРИЗУ

Европска унија сања ако мисли да ће систем обавезних квота за прихват избеглица решити избегличку кризу, изјавио је данас у Прагу мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Право решење је да ЕУ поново преузме контролу над својим границама", рекао је Сијарто.

Сијарто је ово изјавио у Прагу на маргинама ванредног састанка шефова дипломатија земаља Вишеградске четворке.

Том састанку присуствује и министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн, чија земља тренутно председава Унијом, пренела је мађарска агенција МТИ.

У Прагу су се окупили министри спољних послова Пољске, Чешке, Словачке и Мађарске.

16:23 - ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ - 900 ЋЕБАДИ, 700 КОМПЛЕТА ПОСТЕЉИНА...

Прихватном центру за избеглице у Прешеву данас је достављено 900 ћебади, 700 комплета постељина и 350 јастука, саопштено је из Делегације Европске уније у Србији.

Ово је наставак помоћи од 15. септембра када је том центру испоручено 10 мрезастих контејнера, резервоар за воду и мобилни тоалети, додаје се у саопштењу.

Помоћ долази у оквиру програма "Европски прогрес" у вредности од 240.000 евра, од чега Делегација ЕУ финансира 78 одсто а Влада Ссвајцарске 22 одсто

Намењена решавању хитних потреба избеглица попут одлагања отпада, снабдевања водом и санитарних потреба, које су идентификоване у сарадњи са Министарством рада, запосљавања, борацких и социјалних питања и Комесаријатом за избеглице.

У последњих 24 сата кроз Прихватни центар прошло више од 4.000 мушкараца, жена и деце из Сирије, Ирака, Авганистана... Избеглице до Прешева долаже преко Миратовачког поља на које улазе из суседне Македоније.

Они свакодневно стижу у групама - од неколико дестина до неколико стотина, али се у Прешеву задржавају кратко - да се региструју и мало одморе, мада има и оних који одмах настављају пут ка Београду и северним границама Србије.

16:44 - ВУЧИЋ: СЛАБОСТ ЕУ У РЕШАВАЊУ ИЗБЕГЛИЧКЕ КРИЗЕ

Премијер Александар Вучић изјавио је да је ЕУ показала слабост у решавању избегличке кризе, пренео је РТС интервју председника владе агенцији Ројтерс.

Вуцић је навео и да Србија очекује од Европе свеобухватно решење мигрантске кризе и да је спремна да преузме свој део одговорности.

Како се наводи, премијер је објаснио да је много земаља узимало колико је могло из европских фондова, али да су на првој препреци - када су се суочили са првим тешкоћама и када је требало да покажу праве европске вредности, нису биле спремне да то спроведу.

"Ми смо прва земља која је регистровала те људе, не знам шта раде сви други пре нас" упитао је Вучић и додао :

"Од ЕУ очекујемо свеобухватно решење. Не желимо да избегавамо наше обавезе у будућности. Волели бисмо да будемо део решења и већ смо понудили нашу помоћ, подршку и услуге у будућности, што значи нисмо чланица Уније - али када неко каже да би требало да делујемо као чланица и да преуземом свој део терета - две, три хиљаде људи да остану у нашој земљи, ми ћемо то урадити. Као што видите, не кажемо можда, али, не - врло је лако и једноставно с нама".

Он је навео и да и не крије да и у Србији то није популарно, али и да не брине за реакцију људи који би желели да ставе жичану ограду око Србије.

Како је додао, мрзи такав приступ и са тим се никада не би сложио.

"Мора да буде заједнички терет, да га преузму све чланице Европске уније, и не само оне", поручио је Вучић.

Он је за Ројтерс рекао и да сматра да треба деловати у корену кризе, измеду Сирије и Турске и раздвојити праве избеглице од економских миграната, док у Грчку улазе као у прву земљу ЕУ или у неке друге земље.

"Нећемо паничити и стварати хистерију, као што то раде други и то није за нас велики проблем", рекао је Вучић.

16:47 - МАЂАРСКА: ВЕЋА ОВЛАШЋЕЊА ВОЈСЦИ ПРОТИВ ИЗБЕГЛИЦА

Мађарски парламент усвојио је данас, двотрећинском већином, закон којим даје овлашћење влади да распореди војску која може да користи маневарску муницију, како би помогла у спречавању илегалних миграната да пређу границу.

Закон омогућава војсци да користи гумене метке, пиротехничка средства, сузавац и пиштољ који кроз цев испаљује мрежу за хватање људи, наводи се у саопштењу објављеном на сајту мађарског парламента.

Националистичка странка Јобик, која се залаже за још строже мере, подржала је странку десног центра Фидес, премијера Виктора Орбана, у гласању којим је закон прихваћен односом 151 према 12, у 27 уздржаних, од 199 посланика, преносе агенције.

16:51 - БАТРОВЦИ: КОЛОНА ТЕРЕТЊАКА ОКО 10 КИЛОМЕТАРА

Управа царина саопштила је данас да се због затварања јединог прелаза на граници са Хрватском за транспорт робе, Батровци-Бајаково, формирала колона теретњака дуга око 10 километара.

Подсећајући да је тај прелаз затворен од поноћи, из Управе царина поручују да теретна возила и даље могу да улазе у земљу и да се промет одвија нормално, као и на путничком прелазу, где је задржавање уобичајених 15 минута.

Шеф тог граничног прелаза Ненад Вукчевић рекао је да хрватска страна затварање прелаза "оправдава безбедносним разлозима''.

За оне који се, како каже, већ налазе у колони на излазу нема довољно маневарског простора за окретање шлепера како би је напустили и покушали да пређу на неком другом прелазу.


18:49 - HRW: МАКЕДОНСКА ПОЛИЦИЈА ЗЛОСТАВЉА ИЗБЕГЛИЦЕ И МИГРАНТЕ

Међународна организација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч", оптужила је данас македонску полицију за лоше опхођење према избеглицама у транзиту кроз ту земљу, на путу ка Европској унији, а власти у Скопљу су тај извештај оцениле као сумљив.

ХРW је објавила извештај у којем наводи и сведочења миграната о томе да су их македонски званичници "физички и вербално злостављали на граници с Грчком, као и о лошем опхођењу полицајаца у прихватном центру Гази Баба, од јуна 2014. до јула 2015.".

"Јасно је да Македонија има проблем с полицијским насиљем над тражиоцима азила и мигрантима. То се неће променити, осим ако македонске власти озбиљно не истраже оптужбе и идентификују све одговорне", рекла је представница HRW, Емина Церимовић, и позвала Брисел да изврши притисак на Скопље по овом питању.

Одговарајући на оптужбе, портпарол македонске полиције рекао је да је ова извештај сумњив, јер HRW не открива имена миграната и тражилаца азила чија сведочења наводи.

У овом извештају, HRW наводи да се већина интервјуисаних представила псеудонимима из страха за своју безбедност, пренео је АФП.

"Ако циљ није да се тенденциозно укаља име Македоније, већ да се заиста помогне тим људима, спремни смо да спроведемо истрагу о оптужбама", рекао је портпарол полиције, Иво Котевски.

ХРW је интервјуисала 64 мигранта и азиланта, укључујући седморо деце, од којих су многи дозивели злостављање македонске полиције, нарочито на граници с грчком и у прихватном центру Гази Баба у Скопљу.

Они су испричали да их је полиција тукла пендрецима, ударала, шутирала и вређала.

У неким случајевима, они су били шибама приморавани да трче иземеђу два реда полицајаца, који су их пендрецима ударали по леђима, раменима и глави, наводи HRW.

18:53 - ВУЧИЋ: ХРВАТСКА ДА ОМОГУЋИ САОБРАЋАЈ

Премијер Србије Александар Вучић затражио је од хрватских власти да повуку одлуку о заустављању теретног саобраћаја.

У супротном, како је упозорио на ванредној конференцији за штампу, Србија ће предузети правне мере, а ако то не да резултат - повући ће и контрамере.

Вучић је, поводом саопштења Европске комисије да се избеглице врате Србији, рекао: "Укинули су шенген, укинули Даблин, а сад би да све пребаце на Србију".

18:57 - ОТВАРАЊЕ ПРЕЛАЗА КАД СРБИЈА ПРЕСТАНЕ ДА ШАЉЕ ИЗБЕГЛИЦЕ

Хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић изјавио је данас да ће гранични прелази према Србији, сем на Бајакову, остати затворени све док Србија не промени политику према којој избеглице преусмерава само у Хрватску.

Остојић је навео да је основни разлог одлуци о затварању прелаза политика Београда.

"Отворен је гранични прелаз Хоргош, али они и даље све избеглице преусмеравају према Хрватској. Желимо да се то промени", рекао је Остојић, преноси портал "Вечерњег листа".

"Техницки се гранични пријелази могу отворити за сат времена, али претходно Србија мора да промени политику према којој избеглице преусмерава само у Хрватску", истакао је Остојић током посете Прихватном, шаторском центру у Опатовцу.

До сада је у Хрватску ушло близу 30.000 избеглица, у привременом прихватном центру у Опатовцу налази их се тренутно око 2.450, док је око 500 избеглих кренуло према граничним прелазима, подаци су Министарства унутрашњих послова Хрватске.

19:42 - ХИТНА СЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Премијер Александар Вучић заказао је сутра у 14.30 сати ванредну седницу Владе Србије поводом једностране одлуке Хрватске да забрани теретни саобраћај са Србијом, потврђено је Танјугу у кабинету премијера. Тема седнице Владе биће припрема мера у одговору на неприхватљиво понашење Хрватске.

20:23 - СЛОВЕНИЈА: СВЕ ЗАВИСИ ОД НОВИХ МИГРАНАТА ИЗ ХРВАТСКЕ

Словеначка полиција имала је током ноћи на граничном прелазу Брежје, где је већа група избеглица који су стигли из Хрватске, запосела пут, али је саобраћај јутрос поново успостављен, изјавио је данас генерални директор полиције Марјан Франк.

Он је додао да је међу избеглицама који су запосели друм било и словеначких активиста који су одговорни за ту акцију, али је полиција јутрос те илегалне мигранте померила са тог дела пута и поново успоставила проток саобраћаја.

"Сада смо успоставили систем који омогућава нормалан проток саобраћаја. Сада се слична ситуација догађа са хрватске стране граничног прелаза где је поново дошло до застоја и хрватске колеге су брзо реаговале", додао је Франк.

Према његовим речима, за сада постоји ограничење железничког саобраћаја јер се у Словенији труде да припреме композицију за мигранте чим се окупи група која би била приближно једнака овој садашњој.

"Све зависи од прилива нових миграната посебно из правца Загреба", истакао је Франк.

Словеначка министарка за унутрашње послове Весна Жнидар, која је током данас посетила прелаз Брежице, јер је то тачка која је међу најоптерећенијима, изјавила је да је јако задовољна оним што је видела на терену.

"Желела сам да се упознам са ситуацијом на терену и да проверим санитарне капацитете. Сматрам да се за људе који долазе код нас добро брине и да полиција изузетно добро ради", додала је министарка Жнидар.

Ања Копач из словеначког Министарства за рад и социјално старање такође каже да је задовољна радом оперативних служби на терену.

"Ја сам јако поносна на интервентне службе које су дошле у петак, на позив и молбу цивилне заштите и полиције и одмах поцеле да помажу. Не ради се само о формалностима, ту је и социјална улога, улога социјалне помоћи. Посебно бих поменула податке које сам добила од полиције и службе за социјални рад у коме се наглашава та социјална улога", рекла је Копач.

Поводом пријемних центара, она је рекла да су центри за социјални рад и хитне интервенције у основи су формирани за рањиве групе.

"Кључно је да уколико се деси да по закону о међународној заштити морамо да обезбедимо, ако се ради на пример о једногодишњем детету без пратиоца, морамо обезбедити старатеља. То је по закону о међународној заштити. Ту се видик та улога где је потребна топла реч и наравно, уколико је потребно, нуди се и психосоцијална помоћ", додала је Копач.

20:51 - МИЛАНОВИЋ: СРБИЈА УОПШТЕ НЕ КОНТРОЛИШЕ ГРАНИЦУ

Хрватски премијер Зоран Милановић рекао је вечерас да се Хрватска "без проблема" носи са мигрантском кризом, док за Србију тврди да "уопште не контролише своју границу".

Он је, у интервјуу за "РТЛ Данас", додао да шенгенски простор, овакав какав је сада, Хрватској није потребан.

Милановић каже да од првог дана избегличке кризе уопште није спомињао Србију, "земљу кроз коју већ месецима пролазе десетине хиљада људи", а која, према његовим речима, "уопште не контролише своју границу".

"Ја их ни данас за то не оптужујем. Али да ми неко други дан од почетка кризе из Београда дели савете, а већ годину дана не функционише као држава, па не долазе сви ти људи с Мадагаскара, сви долазе из Србије. Јесам ли ја упро прстом у Србију? Нисам", рекао је Милановић у интервјуу за "РТЛ Данас".

На питање шта очекује да ће се догађати на граничном прелазу Барањско Петрово Село, према Мађарској, Милановић је рекао да мисли да неће бити виђене исте сцене као на прелазу Хоргош.

"Мађарска је месецима градила грозан зид који је изграђен према Војводини. Овде нема ничега. Ситуацију контролишемо потпуно, без обзира на сејаче панике и ситне, ситне... ајде да се суздржим", рекао је он.

На питање да ли се боји да би ова ситуација могла оставити последица на начин да Хрватска никад не уђе у Шенген, Милановић је рекао да се не боји, да је опрезан и да води рачуна о интересима своје земље.

"А овакав Шенген нам не треба. Шенген у којем држава која је улаз, а то је Грчка, уопште не функционише. Па неће Хрватска батина уместо других добијати. Али то ће све доћи на ред. О томе је требало раније мислити", рекао је Милановић.

21:50 - КИТАРОВИЋ: ХРВАТСКА ВЛАДА НАРУШИЛА ОДНОСЕ СА СУСЕДИМА

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић рекла је вечерас да је реакција хрватске владе на избегличку кризу нарушила дипломатске односе Хрватске са суседима.

"Наравно да су односи нарушени, о томе пише цели свет, уместо да смо исказали солидарност. Можемо се ми слагати или не слагати с политиком суседних држава, ипак начин на који се то решавало није био у реду. Мислим да треба разговарати, требало се договарати на који начин ће ићи тај избеглички талас", рекла је Грабар Китаровић.


23:14 - ПОЛИЦИЈА ЗАУСТАВИЛА МИГРАНТЕ НА ПУТУ ЗА ЈЕДРЕНЕ

Нови марш групе углавном сиријских миграната који настоје да се копном преко Турске дочепају Европе, зауставила је данас турска полиција изван Истанбула.

Око 700 мушкараца, жена и деце из групе која је прошле седмице била заустављена на истанбулској главној аутобуској станици, кренула је вечерас пешице према граду Једрене, на северозападу Турске, удаљеном 250 километара од Истанбула, пренео је АФП.

Њих је зауставио кордон полиције на око 50 километара од Истанбула, посведочио је фоторепортер француске агенције. Након неколико сати преговора, они су се сагласили да буду враћени аутобусима у Истанбул.

Генерални секретар највеће турске опозиционе странке, Републиканске народне партије, који је покушао да посредује у томе, оптужио је владу да не решава проблем избеглица.

"Нико у Турској не помаже тим људима, нико им није понудио смештај, приступ образовању и здравственој заштити", рекао је Гурсел Текин новинарима на лицу места.

"Они очајнички покушавају да уђу у Европу. Влада је нажалост крива за такву ситуацију", рекао је он.

23:28 - БУДИМПЕШТА ОДВРАЋА ИЗБЕГЛИЦЕ У МЕДИЈИМА ЛИБАНА И ЈОРДАНА

Мађарска влада објавила је огласе у неколико јорданских и либанских медија преко читаве стране у којима упозорава мигранте да је илегалан прелазак границе са Мађарском кажњиво затвором, пренеле су агенције.

Огласи су објављени на енглеском и арапском језику, између осталог, у водећем либанском дневнику "Ал-Нахар" и јорданском "Раи ал-Гаду", пренела је агенција МТИ.

"Мађари су гостопримљиви, али се против оних који покушају да уђу у Мађарску илегално предузимају најстроже могуће мере", наводи се у поруци мигрантима.

У огласу се потенцијални мигранти упозоравају да не слушају кријумчаре људи и да Мађарска "неће дозволити илегалним имигрантима да пређе преко њене територије", наводи мађарска новинска агенција.

Асошијетед прес подсећа да је Мађарска, која је затворила своју границу са Србијом 15. септембра, подигла још једну челичну ограду на прелазу Беременд на граници са Хрватском у покушају да успори прилив миграната и избеглица, али да они и даље надиру.

23:53 - ЈОКСИМОВИЋ: НИЈЕ РЕАЛНО НИ ОЧЕКИВАНО ДА НАМ ВРАТЕ МИГРАНТЕ

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је није реално, "а није ни очекивано" да сви мигранти којима се на одобри азил могу бити враћени у Србију.

"Није реално, а није ни очекивано да сви могу бити враћени у Србију. Само заједничко и солидарно одговорно решење целе ЕУ је одрживо", рекла је Јоксимовићева за "Блиц".