БЕРЛИН - САД ће примити још 15.000 избеглица из целог света наредне године, чиме ће њјихов број повећати на 85.000, као и на 100.000 у 2017, изјавио је данас амерички државни секретар Џон Кери након разговора са шефом немачке дипломатије Франком-Валтером Штајнмајером у Берлину.

Кери није рекао колико ће избеглица бити из Сирије, али је поновио спремност САД да помогну.

"У консултацији са Конгресом, наставићемо да истражујемо начине да повећамо ове цифре, истовремено одржавајућу чврсту безбедност", истакао је Кери, пренео је Ројтерс.

Најава Керија долази пред ванредни самит лидера Европске уније 23. септембра на коме ће бити речи о начинима за решавање таласа избеглица који је преплавио регион.

О сличним страховањима разговара се у Европи, као и у САД, где број избеглица којима је дозвољен улазак бележи пад након терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001.

Неки републиканци упозоравају да америчка администрација допушта улазак потенцијалних терориста.

Групе за људска права критикују, с друге стране, планове администрације за пријем 10.000 избеглица из Сирије, које је најавио председник САД Барак Обама, узимајући у обзир величину америчке економије и популације, сматрајући да треба да буде примљено 10 пута више од тог броја.