Хрватске власти затвориле су границу са Србијом због прилива избеглица.

Министарство унутрашњих послова те земље саопштили су да ће чест граничних прелаза који су блокирани, остати затворени до даљњег.

Шеф смене станице хрватске граничне полиције Бајаково, Дамир Цули рекао је Танјугу да је гранични прелаз Бајаково на граници између Србије и Хрватске остао отворен, да ради нормално и да је проходан за сав саобраћај.


08:55 - ХРВАТСКА ЗАТВОРИЛА СЕДАМ ПРЕЛАЗА, БАЈАКОВО ОТВОРЕНО

Хрватска је за сав саобраћај затворила претходне вечери седам прелаза према Србији, док је Танјугу на граничном прелазу Бајаково речено да је тај прелаз и даље отворен за саобраћај.

Шеф смене станице хрватске граничне полиције Бајаково, Дамир Цули рекао је Танјугу да је гранични прелаз Бајаково на граници између Србије и Хрватске остао отворен, да ради нормално и да је проходан за сав саобраћај.

"Бајаково је отворен, сав промет и саобраћај се одвија нормално и нема гужви", рекао је Цули.

Хрватско министарство унутрашњих послова је саопштило да је у четвртак до 22 сата на подручје Хрватске ушло 11.003 миграната и да је полиција затворила седам граничних прелаза са Србијом, јавила је агенција Хина.

Забрањен је саобраћај на деловима државног пута на граници Хрватске са Србијом у подручју граничног прелаза Товарник, Илок, Илок 2, Принциповац, Принциповац 2, Батина и Ердут.

09:31 - ИЗБЕГЛИЦЕ КРОЗ КУКУРУЗИШТА И ДАЉЕ СТИЖУ У ХРВАТСКУ

Избеглице су током ноћи кроз кукурузишта и поља и даље пристизале у Хрватску иако су гранични прелази са Србијом, осим Бајакова, затворени.

Како преносе јутрос хрватски електронски медији, иако су гранични прелази затворени, то не значи да је прилив избеглица у Хрватску заустављен, наводи Јутарњи лист, а портал "Индекс" јавља да избеглице улазе у Хрватску преко поља и кукурузишта.

Продуцент америчке телевизијске мреже Еј-Би-СИ њуз Насер Ата на свом је Твитер профилу објавио да је видео стотине људи како у ноћи преко поља и кроз кукурузишта прелазе српско-хрватску границу.

Хрватска је синоћ затворила све граничне прелазе према Србији, саопштило је хрватско Министарство унутрашњих послова, додајући да ће гранични прелази остати затворени до даљњег.

Како је пренео портал Индекс.хр, МУП је хрватским медијим послао саопштење у којем се наводи да је у Хрватску у четвртак до 22 сата ушло 11.003 избеглица и да је хрватска полиција затворила седам граничних прелаза са Србијом.

Одлука о затварању граница донесена је након што је Словенија на граници почцела да одбија избјеглице који су пристигли из Загреба.


Три вагона воза у којем су били избеглице издвојена су и задржана на граници. Но, током ноћи су вагони с око 150 избеглица ипак пропуштени, саопштила је словеначка полиција, а пренео је Индеx.хр.

Нису објаснили због чега су им ипак допустили да уђу у Словенију, након што су већ раније казали да ће их вратити у Хрватску.

Како је синоћ јавио извештач Тањуга, на граничном прелазу Бајаково формирана је вишекилометарска колона камиона од наплатне рампе до саме границе.

09:34 - МАЂАРСКА: 267 ИЗБЕГЛИЦА У ПОГРАНИЧНОМ ПРОСТОРУ СА СРБИЈОМ

Мађарска полиција је саопштила јутрос да је претходног дана процесуирала 267 илегалних имиграната затечених у пограничном појасу са Србијом.

Због илегалног прелакса границе у четвртак је ухапшено укупно 497 особа, што је повећање у односу на претходна два дана, када је због затварања границе са Србијом ухапшено много мање особа, наведено је у саопштењу.

Након што су избеглице промениле руту и из Србије преко Хрватске покушавају да се домогну Мађарске, порастао је број илегалних прелазака у пограничној жупанији Барања, ка Хрватској.

У среду су регистрована укупно 453 илегална преласка границе, највише на територији Полицијске капетаније Мохач, међу којима је било највише избеглица из Сирије и Авганистана.

У саопштењу ове капетаније се наводи да су избеглице сарађивале са полицијом, нису пружале отпор, тако да нису била употребљена било каква средства принуде.

09:56 - ХРВАТСКА ЗБОГ МИГРАНАТА НИЈЕ ПРИМИЛА ВОЗ ИЗ СРБИЈЕ

Хрватска због миграната није синоћ примила на своју територију међународни путнички воз из Србије, који је из Београда кренуо за Загреб и Љубљану, саопштиле су Железнице Србије.

Тај воз је из Београда кренуо у четвртак у 21.30 сати за Загреб и Љубљану.

Хрватске железнице нису на време обавестиле железнице Србије да овај воз неће примити на своју територију, па је воз по реду вожње кренуо из Београда и у поноћ стигао у Шид, где је и завршио путовање.

У возу је било 40 путника, од чега четири мигранта.

Путници су у возу сачекали да ова железничка гарнитура по реду вожње из Шида крене назад за Београд, како би били враћени у главни град Србије.

Воз са путницима који су враћени са границе кренуо је из Шида за Београд јутрос у 4.10 сати, да би у главни град Србије стигао по реду вожње у 5.52 сати.

Српске железнице извињавају се путницима због непријатности којима су били изложени током овог путовања.


За сада још увек нема из Хрватске званичних информација да ли ће воз из Београда према Загребу и Љубљани данас редовно саобраћати, а о свим променама у организацији превоза јавност ће благовремено бити обавештена, наведено је у саопштењу.

10:21 - ПОГИНУО ОД СТРУЈНОГ УДАРА

Једна од избеглица је погинула од струјног удара када се попела на кров воза у близини улаза у Евротунел са намером да дође до Енглеске, саопштила је данас полиција.

''Нешто пре поноћи избеглица, вероватно Сиријац, пронађена је мртва на врху вагона у Евротунелу'', изјавио је за агенцију АФП портпарол полиције.

Ово је десети по реду несрећни случај у којем је погинула избеглица у близини Евротунела, подсећа АФП.

11:45 - ИОМ: У 2015. ВИШЕ ОД 470.000 ИЗБЕГЛИЦА СТИГЛО У ЕВРОПУ

Од почетка године рекордан број од 473.887 избеглица и миграната прешао је Медитеран да би доспео до Европе, саопштила је данас Међународна организација за миграције (ИОМ), истичуци да 40 одсто од тог броја, односно њих 182.000, чине Сиријци.

Међутим, како наводи та оргнизација, од уторка је приметан пад прилива избеглица и миграната, преноси агенција Ројтерс.

Како се наводи, од 15. септембра до данас пристигло је око 9.000 избеглица и миграната, док је од 11. до 15. септембра чак 32.000 људи дошло у Европу.

12:58 - УНИЦЕФ: НЕОПХОДНА АДЕКВАТНА ЗАШТИТА ИЗБЕГЛИЦА

УНИЦЕФ је у контакту са сталним представником владе Мађарске у Уједињеним нацијама у Њујорку са којим разговара о томе како деца избеглице и мигранти могу бити адекватно заштићени у складу са обавезама које је та земља преузела ратификацијом Конвенције о правима детета, саопштила је данас та организација.

УНИЦЕФ у саопштењу подсећа да конвенција захтева од влада да предузму све неопходне мере да заштите сву децу и да обезбеде посебну подршку која је потребна деци која су избеглице, или која траже азил.

13:05 - МИЛАНОВИЋ: ИЗБЕГЛИЦЕ ИДУ ДАЉЕ

Хрватски премијер Зоран Милановић је изјавио да Хрватска више не може подносити толики терет избеглица док други, како је рекао, окрећу главу и најавио да од данас почиње примењивање нове методе, те позвао ЕУ да схвати да Хрватска неће бити "хот спот".

Није решење, каже, да људи остају у Хрватској и да се Хрватска претвори у оно што у ЕУ називају 'хот спот', рекао је Милановић и објаснио:

"То другим речима значи да би Хрватска била сабирни центар избеглица и миграната у Европи. То се скрива под тим именом",

Најавио је да ће се од данас почети са применом нове методе према избеглицама, које је назвао људским у односу на оне које примењује Мађарска, али није могао детаљније да говори о њима.

13:16 - ШТРАХЕ: БОДЉИКАВА ЖИЦА ОКО АУСТИЈЕ

Лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе сматра да би Аустрија на својим границама требало да подигне зид од бодљикаве жице, као и за увођење ригорозних пасошких контрола на државним прелазима.

Он је, у интервјуу бечком дневнику "Естерајх", критиковао аустријски владу канцелара Вернера Фајмана за хаос у опхођењу са избеглицама, указујући да војска, уместо да штити границе, треба да подржи опскрбљивање избеглица, од којих хиљаде илегално улазе у земљу без да буду регистроване.

"У оваквој ванредној ситуацији, када се налазимо у потпуном хаосу, и када је познато да су 80 одсто миграната који долазе искључиво економске избеглице, као и да 50 одсто наводних Сиријаца уопште нису из Сирије, већ користе лажне пасоше, неопходно је увести ригорозну контролу путних исправа на границама", сматра Штрахе.

Каже и да треба, попут Швајцарске, увести брз поступак решавања молби за добијања азила, најдуже за 48 сати.

Такозвану зелену границу могуће је, према његовим речима, заштити само жицом.

"Све док десетине хиљада људи уз помоћ кријумчара илегално прелази зелену границу помаже нам, као мера једино, ограда. Свака кућа има ограду око баште и не оставља врата и прозоре отворене"; поручио је Штрахе.


А затим сасвим децидирано изјавио да тражи бодљикаву жицу око Аустрије, али да ни то није довољно.

"Потребно је и деловање војске, чија средства треба под хитно повећати. Потребне су и мере против илегалних миграната попут оних у Мађарској", рекао је вођа странке десне оријентације, оценивши да је оно што чини мађарски премијер Виктор Орбан "једино исправно".


14:25 - КОВАЧ: НЕПРИХВАТЉИВА ОДЛУКА ХРВАТСКЕ

Представник за медије мађарске владе Золтан Ковач изјавио је данас да је одлука Хрватске да избеглице усмерава ка Мађарској и Словенији потпуно неприхватљива.

Хрватска је веома добро знала са чиме ће се суочити, а систем јој се урушио већ првог дана доласка избеглица, док Мађарска свој систем одржава већ девет месеци, рекао је Ковач за АП.

Премијер Хрватске Зоран Милановић данас је изјавио да су сви капацитети у земљи пуни и да избеглице више неће бити евидентиране, већ се прелази на план Б.

Према речима Ковача, потпуно је неприхватљиво за једну европску државу да не поштује европска правила због тога што је неспремна.

Због тога ће се, казао је Ковач, Хрватска вратити више година уназад када је реч о њеним напорима да постане чланица шенгенске зоне.

14:47 - ВИДЕО: ОБРАЧУН ДВЕ ГРУПЕ ИЗБЕГЛИЦА, ЛЕТЕЛО КАМЕЊЕ

У Белом Манастиру, где хиљаде избеглица на железничкој станици покушавају да се укрцају у аутобус или воз према Загребу, дошло је до туче између две групе избеглица због чега је морала да интервенише полиција.

Међу избеглицама је летело камење, боце и све остало што им се нашло при руци. Како јавља РТЛ, наводно су се Сиријци сукобили с Авганистанцима и ситуација је и даље напета.

Мања група избеглица из Белог Манастира, њих око 200, синоћ је, према незваничним информацијама, покушала да уђе у Мађарску, у чему их је спречила мађарска полиција, која је над избеглицама наводно применила и силу.


14:56 - ВУЛИН: АКО ГРАНИЦЕ ОСТАНУ ЗАТВОРЕНЕ; ЖАЛИЋЕМО СЕ СУДУ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин најавио је данас у Суботици да ће се Србија жалити међународним судовима уколико границе ка Хрватској и Мађарској буду и даље затворене.

Он је изразио забринутост због затварања осам граничних прелаза са Хрватском, као и због чињеница да прелаз са Мађарском Хоргош 1 још није отворен, што по његовој оцени изазива огромне економске проблеме и проблеме за становништво.

Вулин се такође нада да ће се Хрватска ускоро организовати и отворити прелазе, јер ће, како је рекао, у супротном Србија морати да се обрати међународним судовима.

"Надам се да нећемо морати да идемо пред међународне судове, али ако се ово настави, немамо другог избора већ да затражимо заштиту код међународних судова. Трпимо велику економску и сваку другу штету, а Србија није урадила ништа што би оправдало затварање границе нити је било коме претња", рекао је Вулин приликом посете Суботици.

Министар је додао да ће о тим проблемима, највероватније, данас расправљати и Влада Србије.

Он је додао да су сви мигранти који се налазе на територији Србије збринути и да је у току њихова регистрација, након које имају слободу кретања у складу са законодавством.

Због великог прилива избеглица Мађарска је у четвртак и званично на месец дана затворила Гранични прелаз Хоргош 1, док је из истог разлога и Хрватска данас затворила неколицину граничних прелаза са Србијом.

15:22 - НИКОЛИЋ: ОДГОВОРНОСТ ЗА КРИЗУ НА ЕУ, А ЛОПТИЦУ ПРЕБАЦУЈУ НАМА

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да одговорност за решење мигрантске кризе лежи углавном на оснивачима Европске уније, који лоптицу тешке ситуације пребацују скоро искључиво на Србију, што није морално ни природно, а неће бити ни одрживо јер ситуација измиче контроли.

"Ако неко у Европи размишља озбиљно о сигурности и безбедности, али и опстанку континента, време је да коначно кажу шта ће бити и да то спроведу све државе чланице ЕУ", рекао је Николић новинарима након отварања симпозијума гинеколога у Београду.

У супротном би, сматра председник Србије, могло доћи до парадокса, јер су до сад суседне државе бацале сузавац на људе на нашој територији, а ако почну и да их рањавају, то би могло да изазове лоше односе са тим држама.

15:27 - ХАН: ЕУ НЕЋЕ ОСТАВИТИ БАЛКАН ДА СЕ САМ БОРИ С ИЗБЕГЛИЦАМА

Европски комесар за проширење Јоханес Хан рекао је данас да Унија неће оставити балканске земље да се саме боре с избегличком кризом.

У обрацјању македонском парламенту, Хан је рекао и да чланице ЕУ "имају задатак да заштите своје спољне границе".

"Ви нисте прихватни центар за избеглице, већ сте и сами жртве ове ситуације. Нећемо вас оставити саме", поручио је Хан.

Хан ће сутра посетити јужну пограничну област Македоније са Грчком, пренео је АП.

16:03 - МАЂАРСКА ПОДИЖЕ ОГРАДУ И ПРЕМА ХРВАТСКОЈ

Мађарска је током протекле ноћи почела да подиже ограду и на граници са Хрватском, како би зауставила прилив избеглица, а већ је ангажовала на стотине војника и полицијаца на граници са Хрватском, рекао је данас премијер Виктор Орбан за локални радио.

"Мађарска не може да очекује било какву помоћ од Србије, Хрватске нити западне Европе у решењу избегличке кризе", рекао је Орбан за радио Кошут.

Премијер Мађарске је рекао да ће до краја дана бити у потпуности подигнута ограда на граници са Хрватском у критичном делу дужине од 41 километра где две земље нису раздвојене реком.

"Морамо да спроведемо исте мере које смо предузели на граници са Србијом", рекао је Орбан додајући да у овом тренутку на подизању ограде ради 600 војника, а да ће данас бити ангажовано још 500 као и још 700 преко викенда, пренео је Ројтерс.

16:39 - ИЗБЕГЛИ ИЗ ХРВАТСКЕ НУДЕ КУЋЕ ИЗБЕГЛИЦАМА СА БЛИСКОГ ИСТОКА

Избеглице из Хрватске које живе у Суботици понудили су данас своје куће у Хрватској избеглицама које су се бежећи од ратова на Блиском истоку нашли и у тој земљи.

Председник Савеза српских удружења Севернобачког округа Саша Граворац предао је министру за рад, борачка и социјална питања Александру Вулину допис и замолио га да званично буде упућен Влади Хрватске, у којем избегли из Хрватске нуде своје куће и друге објекте избеглицама са Блиског истока.

"Ми позивамо Владу Хрватске и стављамо на располагање сву нашу расположиву имовину која тамо стоји и зјапи празна да је ставе на услугу мигрантима, а ми смо уколико је потребно спремни да предамо и наше кључеве, да просто помогнемо тим људима, јер људе који долазе из Сирије најбоље разумемо ми, јер смо исту такву судбину 90-их година прошли", рекао је Граворац.

Вулин се захвалио представницима Савеза на саосећању са избеглицама и конкретној подршци и помоћи и изразио убеђење да ће Хрватска умети да цени ову помоћ.

"Срби имају избегличко искуство. Ови људи су махом протерани из Републике Хрватске пре 20 година и они разумеју колика је то патња и како се ови људи сада осећају. Отуда њихова потреба да помогну, њихова жеља да буду уз оне којима је тешко, који пате", рекао је Вулин.

Он је нагласио да је то "лице Срба које желимо да види цео свет", и додао да је још синоћ Хрватској понуђена помоћ у решевању кризе са којом се сада и они суочавају.


17:08 - ОТВОРЕН КОРИДОР ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ ЗА ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ ЕУ

На гранични прелаз Беременд, између Хрватске и Мађарске, стигао је 21 аутобус са око 1.300 избеглица по које су Мађари послали своје аутобусе који их возе на границу са Аустријом, чиме је успостављен кордор према западним земљама. Та прва тура избеглица која је дошла на границу почетак је такозваног коридора који ће бити успостављен према западним земљама. Ускоро на границу долазе нови аутобуси.

17:11 - МАЂАРСКИ МИНИСТАР ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА: МИГРАНАТИ КРИВИ ЗА ИНЦИДЕНТ

Министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је данас у Београду да је агресивна група миграната, нападајући полицајце каменицама и бетоном, пре два дана изазвала инцидент на граници између Мађарске и Србије и да му је веома жао што су том приликом повређени српски новинари.

После разгвовора са министром спољних послова Ивицом Дачићем и министром унутрашњих послова Србије Небојшом Стефановићем, Сијарто је на конференцији за новинаре истакао да ће Мађарска учинити све да се такви инциденти више никада не понове и да је мађарска страна спремна да поново отвори аутопут на Хоргошу, ако српска полиција може да спречи нови притисак миграната.

17:51 - ДАЧИЋ И СИЈАРТО: МИГРАНТИ ДОЛАЗЕ И ОДЛАЗЕ, А СУСЕДИ ОСТАЈУ

Министри иностраних послова Србије и Мађарске Ивица Дачић и Петер Сијарто, као и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, оценили су данас да су односи две земље одлични и да не треба дозволити да их поквари избегличка криза, јер "избеглице долазе и одлазе, а суседи остају".

Они су указали да се не ради о проблему две земље, већ је проблем у томе што је европска полтика доживела неуспех када је реч о избегличкој кризи, јер не постоји јединствен став.

"Суштина је да сви ти сукоби - напад ирегуларних миграната на мађарску полицију, бацање сузавца, повређивање екипе РТС-а, не настају због односа Србије и Мађарске", поручио је Дачић и навео да би први конкретан потез после тих сукоба да мађарске власти сагледају могућност отварања Хоргоша за саобраћај.

18:33 - БИХ МОЖЕ ДА ПРИМИ 5.000 ИЗБЕГЛИЦА, ПОСЛЕ ЗАТВАРА ГРАНИЦЕ

Босна и Херцеговина има могућност да смести до 5.000 особа које се крећу у избегличком таласу, након чега ће затворити границу по узору на суседе, рекао је данас министар безбедности БиХ Драган Мектић. Он је додао да је БиХ спремна да буде транзитна земља у случају да се осигура пропуштање избеглица даље у Европску унију, пренела је агенција Хина.

"Ако се све границе затворе онда је изгледно да избеглице дођу у Босну и Херцеговину, али без могућности даљег изласка. Зато поручујем да ћемо, уважавајући људска права, морати и да уважавамо чињеницу да можемо да прихватимо само онолико људи за колико имамо капацитета", рекао је Мектић на конференцији за штампу.

Мектић је навео да се на граници БиХ засад није појавио ниједан мигрант или избеглица.


18:51 - ИЗ ХРВАТСКЕ У СЛОВЕНИЈУ УШЛО ОКО 1.000 ИЗБЕГЛИЦА

У Словенију је из Хрватске до данас поподне илегално ушло око 1.000 избеглица, преносе словеначки медији позивајући се на непотпуне податке полиције. Како је пренела Словеначка агенција СТА, верује се да ће много избеглица покушати да прође "зелену границу" изван службених прелаза у петак увече и током ноћи, на што је полиција спремна. Најновији званични подаци о броју пристиглих избеглица биће објављени током вечери, преноси Хина.

Полиција је у Посављу, јужној регији која је на граници са Хрватском, где је стање најкритичније, појачала контролу и послала на терен више десетина припадника специјалне полиције. Како јавља СТА, у полицији сматрају да су спремни за извршење задатака и да нема потребе за активирањем војске, а појачава се и полицијска контрола дуж целе границе с Хрватском.


19:28 - ВУЛИН: СРБИЈА ЋЕ МОРАТИ ДА СЕ ОБРАТИ МЕЂУНАРОДНИМ СУДОВИМА

Србија ће морати да се обрати међународним судовима и међународним организацијама како би заштитила своје економске и друге интересе, изјавио је данас у Кањижи министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин говорећи о проблему затварања граница према Хрватској и Мађарској. Вулин је данас са послаником у Европском парламенту Кнутом Флекенштајном обишао прихватни центар за избеглице у Кањижи. Вулин је истакао да ће за сада тај прихватни центар наставити да ради.

Наравно, потребна нам је помоћ за његов даљи рад, а шта доносе дани испред нас, нажалост, не зависи од Србије, навео је Вулин.

19:55 - СЛОВЕНАЧКА ПОЛИЦИЈА ЗАУСТАВИЛА ВИШЕ СТОТИНА ИЗБЕГЛИЦА

Словеначка интервентна полиција блокирала је данас пут за више стотина избеглица који су покушали да пређу словеначку границу из села Хармица, са хрватске стране границе. Избеглице су прелазиле мали мост преко реке Сутла на ничијој земљи, међу којима је била и једна жена са ружом, али им се на путу препречио кордон словеначке интервентне полиције, јавила је агенција Ројтерс. Нешто раније је исти мост, али ка хрватској страни, прешла група словеначких активиста, скандирајући: "избеглице, добродошли!"

Словеначка влада је саопштила да ће прихватати тражиоце азила, али ће депортовати свакога за кога закључи да је илегални мигрант.

20:12 - КИТАРОВИЋ: ПРОБЛЕМ НИЈЕ САМО ХРВАТСКИ, ВЕЋ И ЕВРОПСКИ, БРОЈ МИГРАНАТА ВЕЋИ ОД ОЧЕКИВАНОГ

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је у данас да проблем избеглица није само хрватски, већ и европски, јер ти људи желе да стигну до неких других држава. Грабар-Китаровић је након седнице Већа за националну безбедност (ВНС), која је трајала нешто више од сат времена, поручила грађанима Хрватске да избегличка криза и даље траје и да се у наредним сатима може очекивати велики прилив људи.

На састанку је, потврдила је Грабар-Китаровић, добила информације о владином плану Б, али се суздржала од било каквих коментара док, како је рекла, не види у пракси како се он остварује, пренела је Хина. Број људи који долази на хрватску границу далеко је већи од очекиваног, рекла је Грабар-Китаровић, која је изразила забринутост "због начина на који ће они бити у транзиту, посебно због најава суседних земаља".

20:24 - ЂУРЧАЊ: МАЂАРСКА НАМЕРНО ИЗАЗВАЛА СУКОБЕ НА ГРАНИЦИ

Бивши мађарски премијер Ференц Ђурчањ изјавио је данас да видео снимци показују да је мађарска полиција отворила капију на граници са Србијом и затим напала избеглице које су покушале да пређу на мађарску страну. Ђурчањ је рекао да верује да је напад полиције од среде, кад су полицајци употребили сузавац и водене топове против избеглица на српско-мађарској граници, извршен "без икакве сумње" по директном наређењу премијера Виктора Орбана, пренела је агенција АП.

Бивши премијер наводи да се на видео снимцима које су објавили међународни и мађарски извори види како избеглице пролазе кроз капију вичући "Хвала! Хвала!", као и да затим полиција збија редове и гура избеглице да се повуку, користећи сузавац, бибер-спреј и водене топове, а неки су тукли избеглице палицама.

20:40 - У ХРВАТСКУ УШЛО 17.089 ИЗБЕГЛИЦА

У Хрватску је досад ушло 17.089 избеглица, а највећи прилив данас је забележен у Товарнику и Илоку, где је током дана пристигло више од 3.500 особа, саопштило је вечерас хрватско Министарство унутрашњих послова. Хрватски министар одбране Ранко Остојић је за касније током вечери сазвао у Товарнику састанак на који су позвани директор Државне управе за заштиту и спасавање Јадран Перинић, начелник ПУ вуковарско-сремске Мирослав Пуж, жупан вуковарско-сремски Божо Галић, као и председница општине Товарник Ружа Веселчић Шиљаковић.

20:52 - АУСТРИЈА ЗАДРЖАВА ПРАВО ДА УСКРАТИ УЛАЗАК ИЗБЕГЛИЦАМА

Аустрија задржава право да ускрати улазак у земљу избеглицама уколико не желе да траже азил, саопштио је данас портпарол министарства унутрашњих послова те земље, што се оцењује као очигледно пооштравање става у ситуацији у којој Мађарска допрема стотине миграната до аустријске границе. Аустрија је у среду увела детаљнију контролу на граници настојећи да смањи прилив избеглица на своју територију, истовремено јасно стављајући до знања да оне неће бити враћане натраг у Мађарску, након што је у недељу Немачка најавила сличне мере, преноси Ројтерс.

21:25 - МИНИСТАР ВУЛИН НА ГРАНИЧНОМ ПРЕЛАЗУ БАТРОВЦИ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и представници аутосаобраћајних предузећа "Ласта" и "Стрела" обићи ће сутра гранични прелаз Батровци, саопштено је вечерас из Министарства рада. Како је наведено, министар Вулин обићи ће тај прелаз, на коме су формиране колоне камиона дуге преко пет километара и возачима камиона однети храну и воду коју су донирала ова предузећа.

21:50 - КОВАЧ: КОЛАПС ЗА САМО ЈЕДАН ДАН, ХРВАТСКА ПОДБАЦИЛА

Порпарол мађарске владе Золтан Ковач дошао је у петак нешто пре 21 сат до граничног прелаза на којем око хиљаду избеглица чека улазак у Мађарску и превоз до Аустрије, и изјавио да је Хрватска попуно подбацила.

"Хрватска је у потпуности подбацила, имали су довољно времена за организацију, али видите и сами да је систем доживео колапс у само један дан", рекао је Ковач.

"Избеглице ће бити спреведене у Мађарску, где ће их пописати и пружити им неопходно. Мађарска наставља с градњом ограде према Републици Хрватској", додао је он, преноси портал индеx.хр.

22:17 - СЛОВЕНАЧКА ПОЛИЦИЈА НА ИЗБЕГЛИЦЕ БАЦИЛА СУЗАВАЦ

Словеначка полиција бацила је вечерас сузавац на избеглице који су нешто раније заустављени при покушају преласка границе Хрватске и Словеније, на ничијој земљи код хрватског места Хармица, јавлили су хрватски медији. Телевизија Н1 наводи да је једна жена, услед хаоса, пала у несвест. Детаљи инцидента за сада нису познати.

Више стотина избеглица из Сирије су из Загреба дошле до границе са Словенијом, где су тражиле да их пусте преко границе како би наставиле пут у Западну Европу.

Испред словеначког граничног прелаза налази се кордон словеначке интервентне полиције, који спречава пролаз избеглицама.

22:50 - РАЗОРУЖАНИ ХРВАТСКИ ПОЛИЦАЈЦИ

Портпарол мађарске владе Золтан Ковач у петак увече изјавио је да је "дошло до огромног инцидента, стигао је ненајављени воз на мађарску територију на којем је било 1.000 миграната и 40 полицајаца који су разоружани".

"То је кршење међународног права и мађарске границе, покренули смо поступак и истрагу", рекао је Ковач,

Саветник Виктора Орбана, Герђ Ба конди изјавио је да је мађарска полиција разоружала 40 хрватских полицајаца који су без обавештења и наоружани ушли на територију Мађарске, преноси атв.ху.

Страни медији објавили су да су хрватски полицајци ухапшени, али је то МУП Хрватске демантовао.

23:20 - СМИРИЛА СЕ СИТУАЦИЈА У СЛОВЕНИЈИ, ПОВРЕЂЕНО ДЕСЕТАК ИЗБЕГЛИЦА

Десетак избеглица је вечерас повређено када је словеначка полиција попрскала сузавцем групу избеглица који су покушали да пробију полицијски кордон на граници Хрватске и Словеније, на ничијој земљи код места Хармица, јавили су хрватски медији. Како се наводи, ситација се брзо смирила и избеглице су се повукле. Инцидент се одиграо нешто пре 22 сата, а полиција је употребила спреј против, како наводи Хина, најагресивније групе од око 500 избеглица. Накратко је дошло до гурања полицајаца и избеглица, а спрејем су попрскани и активисти који су се окупили на граничном прелазу да би затражили од Словеније да пусте избеглице на своју територију. Избеглицама и активистима је пружена лекарска помоћ.