Суд: Досије Арсеник и старе чипке остаје запечаћен

Танјуг

среда, 16. 09. 2015. у 19:42

Суд: Досије Арсеник и старе чипке остаје запечаћен

Ејми Арчер Гилиган

Сва медицинска документација жене серијског убице, која је инспирисала позоришни комад и филм "Арсеник и старе чипке", остаће запечаћена до даљњег, одлука је Врховног суда Конектиката

ХАРТФОРД - Сва медицинска документација жене серијског убице, која је инспирисала позоришни комад и филм "Арсеник и старе чипке", остаће запечаћена до даљњег, одлука је Врховног суда Конектиката.

Суд је одбио да отвари досије на захтев новинара Роба Робијарда који се спрема да напише књигу о Ејми Арчер Гилиган, која је 1919. године осуђена на доживотну робију пошто је признала да је отровала једног од својих мужева као и штићеника старачког дома у ком је радила тако што је сипала арсен у њихову храну.

Гилиган је умрла 1962. у 93. години у психијатријској болници.

Робијард је тражио од суда да наложи отварање целокупне документације везане за овај случај, док је Комисија за слободу информисања Конектиката нудила компромисно решење: објављивање само медицинских, али не и психијатријских картона.

Суд је, међутим, одбацио оба захтева, уз образложење да се закон о слободи информисања не односи на документацију психијатријских установа.

Комисија за слободу информисања изразила је разочарење због овакве судске одлуке.

"Сматрамо да је реч о историјским, а не медицинским документима који, без обзира на садржај, треба да подлежу објављивању", рекао је Колин Марфи, извршни директор комисије.

Суд је, по његовом мишљењу, отишао предалеко с обзиром да је Гилиган одавно мртва и да остаје предмет јавног интересовања, делом јер је била осумњичена за убиство још најмање троје људи, а можда чак и неколико десетина њих.

Прича о Ејми Гилиган инспирисала је позоришну представу која је први пут приказана 1941. као и филм "Арсеник и старе чипке" из 1944. са Керијем Грантом у главној улози.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)