Мигранти враћени у Србију како би се спојили с породицама; Мањи протест избеглица на Хоргошу 1

Новости онлине

16. 09. 2015. у 09:17

Ситуација на граничном прелазу Хоргош 2 тренутно је мирна, а мађарска полиција на месту на којем је била капија коју су избеглице раније данас успеле да пробију, поставља нову бодљикаву жицу

Мигранти враћени у Србију како би се спојили с породицама; Мањи протест избеглица на Хоргошу 1

Подела пакета помоћи на граничном прелазу Хоргош / Фото Танјуг-АП

СИТУАЦИЈА на граници Мађарске и Србије после драматичног дана се коначно смирила. У току дана избеглице су пробиле ограду на прелазу Хоргош 2, после чега је мађарска полиција употребила сузавац и водене топове против миграната. Стигла је и хитна помоћ из Србије, како би указала помоћ онима који су се, бежећи, онесвешћивали. Према незваничним подацима у сукобима је повређено око 300 особа, међу којима има деце, али и 20 мађарских полицајаца.

У вечерњим сатима мађарска полиција је на месту на којем је била капија коју су избеглице раније данас пробиле постављала нову бодљикаву жицу.
На Хоргошу 2 налази се и двоструки кордон српске полиције који је данас поподне са министром рада Александром Вулином преговарао са избеглицама како би они отишли у прихватни центар у Кањижи и како би се избегли могући сукоби избеглица са мађарском полицијом. Мађарска је саопштила да на 30 дана затвара гранични прелаз Хоргош и да та одлука одмах ступа на снагу.

Мађарске власти саопштиле су раније данас да је 367 избеглица ушло у ту земљу и све су ухапшене, а против њих 316 биће покренут судски поступак у складу са новим прописима. Избеглице су предале више од 70 захтева за азил у Мађарској, од чега су власти одбиле око 40 захтева, док је на основу новог, строжијег закона о државној граници покренут поступак против њих 250 који су осумњичени и за оштећење ограде.

Власти у Мађарској затвориле су границу према Србији, а према извештајима телевизије М1, око 3.000 избеглица се налази на ничијој земљи између Србије и Мађарске.

Мања група имиграната стигла у Хрватску, у Шид јутрос стигла два аутобуса са мигрантима. Избеглице и даље пристижу у Товарник, где се спроводе прве безбедносне мере и прихват, да би их одатле хрватске надлежне службе слале према Јежеву, недалеко од Загреба.

У ШИД СТИГЛИ ПРВИ АУТОБУСИ СА ИЗБЕГЛИЦАМА

ШИД - У Шид су јутрос из Прешева стигла два аутобуса са избеглицама, која су кренула прошле ноћи, а очекују се још три, јавља Танјугов извештач са лица места.

Према подацима које је извештач Танјуга добио од припадника међународних организација, до 7.30 сати у Ссид је, како аутобусима, тако и таксијима, пристигло око 80 избеглица, које су наставиле пут пешице на територију Хрватске.

Аутобус је искрцао је путнике у близини прелаза Товарник, на километар од хрватске територије.

Избеглице су копненим путем, заобилазећи званични прелаз, кренуле у правцу хрватске територије.

Надлежне власти очекују још три аутобуса, која су током ноћи кренула из Прешева, али и наставак таласа избеглица у том делу Србије.


Пошто се нико од путника из првог аутобуса није вратио у земљу, надлежни процењују да су хрватске власти очигледно прихватиле избеглице.

За сада је нејасно да ли су избеглице у потпуности промениле руту па уместо преко Мађарске, пошто је та земља затворила своје међе, до Западне Европе покушавају да стигну преко Хрватске.

Међу избеглицама које су пристигле аутобусом из Прешева био је и Авганистанац Али, који је са супругом и двоје деце 60 дана на путу.

Он је Танјугу рекао да је напустио своју домовину пошто је остао без посла и да трага за бољом будућношћу.

Иначе, у Шиду је некадашња дечија болница "Принциповац" припремљена за прихват избеглица, а тај објекат се налази на само стотину метара од граничног прелаза Сот.

"Припремили смо објекат за прихват избеглица", рекао је управник објекта Радослав Милошевић.
Он је рекао да ће у том објекту моћи да буде збринуто 250 мајки са децом и да ће за остале бити постављени шатори.

У прихватни центар биће примане избеглице које буду долазиле организованим, а не индивидуалним превозом.

У некадашњој дечјој болници од раних јутарњих сати чека се на долазак аутобуса са избеглицама који су кренули из Прешева, али су се избеглице одлучиле да не свраћају у прихватни центар, већ да одмах крену на пут.

ЛЕ ПЕН: НАВАЛА АЗИЛАНАТА КАО ИНВАЗИЈА ВАРВАРА НА РИМ

Председница француске крајње десничарске странке Национални фронт, Марин Ле Пен, упоредила је данас навалу азиланата у Европу с инвазијом варвара на Рим.

Ле Пен је раније повлачила паралеле с муслиманима у Европи и нацистичком инвазијом.

"Ако ништа не предузмемо, овај прилив миграната биће као инвазија варвара у ИВ веку, а и последице ће бити исте", поручила је Ле Пенова на скупу своје странке у Арпажону у близини Париза, уочи регионалних избора.

"Морамо одмах да зауставимо ово лудило, како би спасли своје друштво, слободу и идентитет", нагласила је она.

Ле Пенова је оптужила и владајућу коалицију и странку бившег председника Николе Саркозија УМП, као и Социјалистичку партију садашњег шефа државе Франсоа Оланда за, како је рекла, "први талас долазећих миграната", пренела је "Русија данас".

"Лидери су понудили да приме мигранте, а да нису питали своје грађане, а то су исти лидери који су уништили Либију и наставили да дестабилизују Сирију", оценила је Ле Пенова.
"Има 1,5 милиона људи који чекају да буду социјално збринути у Ил-де Франсу, а то никад неће добити због односа државе према странцима. Ово кажем не да бих срамотила оне који долазе, већ да бих оптужила оне који су одговорни за ову ситуацију", рекла је Ле Пенова, пропраћена аплаузом присталица.

РУМУНИЈА ТРАЖИ САСТАНАК И ОБЈАШЊЕЊА ЗБОГ ДИЗАЊА ОГРАДЕ

Амбасада Румуније у Будимпешти затражила је састанак у Министарству спољних послова Мађарске да саопшти своје противљење плановима Мађарске да подигне ограду према Румунији.

Такође, амбасада тражи и додатна објашњења за такве планове, саопштило је Министарство спољних послова Румуније, а пренела румунска агенција Ађерпрес.

У Будимпешти, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто је јутрос оштро осудио примедбе румунског премијера Виктора Понте који је рекао "Мађарски политичари нису ништа бољи од сиријских и либанских а чији држављани беже из земље", пренео је МТИ.

"Виктор Понта је јуче изгубио самоконтролу и његове неразумне изјаве увредиле су читаву Мађарску. Цивилизовани европски политичари не користе тако оштре клевете. Његове примедбе имају само једно објашњење а то је да је он потпуно изгубио упориште у румунској домаћој политици", каже се у саопштењу.
Понта је синоћ на свој Фејсбук страници реаговао на планове Мађарске да ограду коју је подигла према Србији прошири и на Румунију, рекавши да планови Мађарске подсећају на Европу 30-тих и 40-тих година прошлог века.

Понта је недавно изјавио да ће "Румунија поступати са избеглицама као са људским бићима, не као мађарски суседи који их као стоку терају штаповима и издају им бројеве".

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто окарактерисао је јуче изјаве румунског премијера као "чисте лажи", додајући да су оне непримерене за једног лидера 21. века.
Мађарска је већ изградила 175 километара дугу жичану ограду на граници са Србијом, дуж главног правца за долазак избеглица у Европску унију.

Јуче када је и физички затворена граница са Србијом, званична Будимпешта је одлучила да изради план за постављање ограде и дуж границе са Румунијом, што је наишло на критике Букурешта.

Министарство спољних послова Румуније саопштило је у уторак да подизање ограде између две чланице ЕУ, које су при томе и стратешки партнери, не сматра поилитички коректним, те да није у складу с европским духом, о чему је обавештена мађарска страна, навео је Ројтерс.

ПРВА ГРУПА ИЗБЕГЛИЦА УШЛА У ХРВАТСКУ

Мања група избеглица, који су из Прешава били пребачени у Шид, прешла је јутрос на територију Хрватске, а полиција наводи да ће они бити регистровани и пребачени у прихватни центар у близини Загреба.

Хрватски медији наводе да је у Товарник ушла мања група избеглица, међу којима су жене, мушкарци и деца.

Портпарол Вуковарско-сријемске жупаније је потврдио да је група избеглица ушла на територију Хрватске, али није прецизирао њихов број.

У раним јутарњим сатима у Шид су из Прешева стигла два аутобуса са избеглицама, која су кренула прошле ноћи, а очекују се још три, јавља Тањугов извештач са лица места.

Према подацима које је извештач Танјуга добио од припадника међународних организација, до 7.30 сати у Ссид је, како аутобусима, тако и таксијима, пристигло око 80 избеглица, које су наставиле пут пешице на територију Хрватске.

Аутобус, који је екипа Тањуга затекла, искрцао је путнике у близини прелаза Товарник, на километар од хрватске територије.

Избеглице су копненим путем, заобилазећи званични прелаз, кренуле у правцу хрватске територије.


Надлежне власти очекују још три аутобуса, која су током ноћи кренула из Прешева, али и наставак таласа избеглица у том делу Србије.

Хрватски медији пренели су да неколицина појединаца, претпоставља се између седам и десет особа, ухапшено је након што су се одвојили од главне групе те илегално ушли у Хрватску прелазећи границу преко поља и њива.

Они се, како се наводи, тренутно налазе у полицијској станици у Товарнику, где се чека долазак преводиоца.

У МАЂАРСКУ ИЛЕГАЛНО УШЛО 367 ИЗБЕГЛИЦА, СВИ УХАПШЕНИ

Првог дана примене оштријих закона о нелагалном преласку границе, у Мађарску је у уторак илегално ушло само 367 избеглица и сви су ухапшени, саопштила је данас мађарска полиција.

Судски поступак биће покренут против њих 316 због оштећења заштитне жичане ограде подигнутој на граници са Србијом, а осталих 51 особа биће оптужена за нелегалан улазак у Мађарску.

Ове године је кроз Мађарску прошло више од 200.000 избеглица, од којих већина жели да дође у Немачку.

Само у понедељак, рекордан број од 9.308 избеглица ушао је у Мађарску, пренео је АФП.

Према новом закону у Мађарској, за илегалан прелазак границе запрећена је казна затвора до три године затвора.

Та казна може бити повећана на пет година уколико починиоци при том оштете жичану ограду високу четири метра, која је још у изградњи дуж 175 километара дугачке границе према Србији.
Мађарска планира да жичану ограду, због избеглица, постави и на граници са Румунијом.

Те намере критиковале су групе за заштиту људских права као и Савет Европе.

ПОНТА: СТРАХ МЕ ЈЕ ДА ЋЕ МАЂАРИ ДА ПУЦАЈУ НА ИЗБЕГЛИЦЕ

БУКУРЕШТ - Европа још није спремна да управља избегличком кризом, а употреба силе није решење, оценио је данас румунски премијер Виктор Понта, наводећи да се боји да би Мађари могли оружјем да покушају да зауставе избеглице.

"Реалност је да у овом тренутку Евопа није спремна. Верујем да као и ја, европски лидери и грађани страхују да ће Мађари почети да пуцају на жене и децу. Да ли би то решило проблем? Мислим да би било само још горе", рекао је Понта, пренела је агенција Агерпрес.

Он је навео да избеглице треба третирати пре свега као људе, као и да је за избегличку кризу потребно европско решење, јер ниједна држава самостално не може да реши проблем, као и да су Румунија и Бугарска препуштене саме себи.

ХРВАТИ "МАРИЦАМА" ПРЕВОЗЕ МИГРАНТЕ КОЈИ УЛАЗЕ У ХРВАТСКУ

Три полицијске марице и два комбија дочекују избеглице, који из Србије улазе у Хрватску, а којих, према речима премијера Зорана Милановића, у тој земљи има око 150.

Портал Јутарњег листа објавио је да међу избеглицама, посебно оним млађим, влада велики страх од хапшења у Хрватској.

Хрватски полицјаци неко су време уверавали избеглице да их у Хрватској не чека хапшење и покушали су им да објасне да не могу остати на локацији на којој се тренутно налазе.

Млади су Сиријци, након што им је хрватска полиција објаснила у каквој се ситуацији налазе, ипак пристали да уђу у полицјска возила, али тек након полицијског претреса.

Избеглице су новинару Јутарњег објасниле да је њихова једина жеља да наставе пут према Мађарској односно Немачкој.

Хрватски премијер Зоран Милановић рекао је данас у парламенту да је Хрватска спремна за прихват избеглица и да ће им помоћи да дођу до циља, а то су, како је рекао, најчешће скандинавске земље и Немачке.

У кругу полицијске станице у Товарнику налази се стотињак избеглица, у току је њихова регистрација, а након тога они ће бити превезени у Загреб, јавила је агенција Хина.
Како је агенцији рекао начелник Штаба заштите и спасавања Вуковарко-сремске жупаније Здравко Келић, оперативне снаге заштите система и спасавања до краја дана на овом подручју очекују око 500 избеглица.

Како објашњава Келић, избеглице ће накнадно организованим превозом одлазити према Загребу.

Радници и волонтери Хрватског Црвеног крста ушли су у простор око полицијске станице у Товарнику где им деле воду, храну и хигијенске потрепштине.
"Фокусирани смо прво на жене и децу, којих има поприлично. Људи су видно уморни и исцрпљени, па су неки затражили и медицинску помоћ од хитне службе", потврдила је агенцији портпарол хрватског Црвеног крста Катарина Зорић.

Додала је да помоћ избеглицама у Товарнику тренутно пружа 30-ак волонтера Црвеног крста из целе Хрватске, а очекује се долазак још већег броја заинтересованих да помогну.

Према наводима медија, већина избеглица су Сиријци и Авганистанци.

НЕИЗВЕСНА СУДБИНА ИЗБЕГЛИЦА НА ХОРГОШУ

ХОРГОШ - На званичном прелазу Хоргош, ка Мађарској, тренутно се налази хиљаду избеглица са Блиског истока, чија је судбина и даље потпуно неизвесна, јавио је репотер Танјуга са лица места.

Према незваничним информацијама мађарске власти би требало границу да отворе 48 сати по затварању, што значи да би за избеглице, које се налазе на овом граничом прелазу то било сутра ујутру, а да би отварање прелаза Хоргош 2 могло да уследи већ након поноћи.

"Надамо се да ће ово бити затварање прелаза на 48 сати, па ћемо видети да ли је након тог времена могуће да се нормализује саобраћај. Покушаћемо да што пре нормализујемо саобраћај", рекао је обиласка избеглица на Хоргошу министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Он је најавио да ће данас разговарати са мађарским колегама како би видели шта је могуће урадити на граничном прелазу Хоргош и истакао да је немогуће да Србија сама реши ту ситуацију.
Иначе, избеглице се налазе на "ничијој земљи", на и око ауто-пута где је разапето око стотинак шатора.

Пункт за регистрацију избеглица, који су у уторак отвориле мађарске власти, и данас ради. Испред је мања група људи која чека на регистрацију, али је то процедура која се, кажу, одвија веома споро.

Избеглице, које желе да се врате у Србију то не могу да учине преко званичног прелаза, већ их полиција упућује да то учине на другом месту дуж границе.

БИХ: БЕЗ ИЗБЕГЛИЦА НА ПРЕЛАЗИМА

На босанско-херцеговачким граничним прелазима према Србији и Црној Гори за сада није забележен прелазак већих група миграната и избеглица са Блиског истока, подаци су Граничне полиције БиХ.

Портпарол Граничне полиције Санела Дујковић потврдила је Фени да је та служба током последња два месеца предузела бројне активности у вези с избегличком проблематиком.

У оквиру активности су, прецизирала је, сачињени локални и регионални оперативни планови за поступање у случају доласка већег броја миграната и избеглица, односно њиховог масовног прилива на територију БиХ, којим је предвиђено прераспоређивање људских и материјално-техничких ресурса на делове границе где би се указала потреба.ЕЦБ: ИМИГРАЦИЈА ПОТРЕБНА ЕВРОПИ ЗА ПОВЕЋАЊЕ РАДНЕ СНАГЕ

Све старије европско друштво извршава "демографско самоубиство", због чега су му потребни имигранти како би се спречило даље смањење радне снаге, изјавио је потпредседник Европске централне банке (ЕЦБ), Витор Констанцио.

У интервјуу Ројтерсу, Констанцио је подвукао спремност ЕЦБ да штампа нове новчанице, наводећи да је та институција у оквиру програма квантитативног лабављења купила знатно мање актива од својих колега у САД, Јапану или Британији, извештава агенција Ројтерс.

Констанцио је, међутим, упозорио да иако ЕЦБ може да повећа обим штампања новчаница, очекивања да је централна банка у стању да сама направи заокрет у економији еврозоне су нереална. Имиграција, како је рекао, међутим може помоћи.

Он се осврнуо на један од фактора који је одговоран за успоравање привреде еврозоне, а то је, према његовим речима, старење друштва и смањење радне снаге која ће у наредним деценијама наставити да опада.

"Ово је веома озбиљан проблем, јер годинама Европа извршава неку врсту колективног демографског самоубиства. За преокрет овог демографског тренда, промовисање наталитета није довољно. То такође мора да буде урађено кроз имиграцију. Ако тога не буде, стварамо велике потешкоће за остваривање раста и за благостање будућих генерација", изјавио је Констанцио.

Према његовим речима, ЕЦБ има могућност да прошири актуелне напоре за стимулисање привреде кроз програм квантитативног лабављења, али су Европи такође потребне америчка и кинеска привреда како би ишла напред.

Констанцио је упозорио да су потенцијали привредног раста Европе слаби, због фактора као што су смањивање тржишта рада.

"Потенцијални привредни раст је веома низак, а у актуелним условима страхујемо да ће ово бити дужи период ниског раста", изјавио је он.
Његове изјаве долазе у тренутку када талас људи који беже од рата, заједно са економским мигрантима који траже посао, навире у Европу из земаља попут Сирије и Авганистана, што је довело до тензија између чланица Европске уније због несугласица у решавању проблема њиховог пријема, наводи Ројтерс.

Популација еврозоне је прошле године порасла за 0,25 одсто, при чему је седам од 19 земаља регистровало смањење популације. Насупрот томе, популација САД је порасла 0,75 одсто, док је Аустралија, која није имала рецесију од 1991. године, евидентирала раст популације од 1,4 одсто.

"Стопа незапослености у Европи је на веома високом нивоу од 11 одсто, што дестабилизује континент. Европске вредности су угрожене, као резултат страха који ствара незапосленост", изјавио је Констанцио.

СПРЕЧЕНА ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА НА ГРАНИЦИ

Мађарске власти и хуманитарне организације успеле су да спрече хуманитарну катастрофу у пограничном српско-мађарском простору у последњих неколико дана, изјавио је данас министар за људске ресусрсе Владе Мађарске Золтан Балог.

Балог је на конференцији за новинаре рекао да ће Влада Мађарске са 200 милиона форинти подржати Црвени крст Мађарске, Екуменску организацију и Мађарски малтешки сервис који су заједно са сестринским организацијама у Србији претходних дана помагале избеглицама на граници.

Како преноси државна телевизија М1, Балог је као њихов заједнички задатак означио спровођење закона уз заштиту тражилаца азила, поготово деце.


НОВИХ 50 ИЗБЕГЛИЦА НА ГРАНИЦИ СА ХРВАТСКОМ

Нова група од око 50 избеглица из Сирије и из земаља Блиског истока стигла је данас око 13 сати на гранични прелаз са Хрватском, Шид-Товарник одакле ће покушати да стигну до Немачке и других земаља.

Избеглице су до прелаза стигли такси возилима са југа Србије.

Како је репортеру Тањуга рекао један од њих, који путује са братом и његовом девојком, вожњу су им наплатили 150 евра.

На питање да ли зна куда иде, одговорио је да зна, да је то Хрватска и додао да им је циљ да дођу до Немачке.

Међутим, за разлику од њега било је и оних који су новинаре, али и екипу Црвеног крста Шид питали како тачно да уђу у Хрватску и зашто не могу на званични гранични прелаз, већ морају да иду кроз њиве.

"Да ли је то Европа и како ми одатле да дођемо у Немачку?", упитао је један од њих, и показујући палац упитао да ли ће у Хрватској морати да се региструју.


Екипа Црвеног крста Шид пристиглим избеглицама уручила је ланч пакете.

Како је Танјугу речено до сада их је, не рачунајући ову групу на том граничном прелазу, у Хрватску ушло око 330.

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић објаснила је данас да је премијеру Зорану Милановићу предложила сазивање седнице Савета за националну безбедност јер се избегличка криза усложњава из сата у сат, па жели да зна да је Хрватска припремљена за новонасталу ситуацију.

Шефица државе поручује из истарског места Бале да не жели у Хрватској да гледа сцене какве се, како каже, "виђају у Македонији, Србији или Мађарској".

НЕМАЧКА ПОЛИЦИЈА: КРИЈУМЧАРИ ЉУДИМА ПРОМЕНИЛИ ТАКТИКУ

Кријумчари људима су променили тактику и више не преводе мигранте и избеглице преко границе у Немачку, већ их истоварују у Аустрији где им кажу да сами пређу преко моста на граници, саопштила је немачка полиција.

У протекла 24 сата је више од 1.000 миграната ушло пешице у Немачку, у јужни регион Пасау, рекао је данас портпарол немачке федералне полиције Тимад Швајкл, а преноси АП.

Како је навео, изгледа да су их, у групама од 20 до 40 њих, до моста на граници довели кријумчари људима, који не желе да буду ухапшени.

Немачка је у недељу увела контроле на граници у покушају да ухвати кријумчаре и уведе ред у процедуре које спроводи пред таласом десетина хиљада избеглица са Блиског истока, подсећа америчка агенција.


ЛАЦКО: ПРВЕ ИЗБЕГЛИЦЕ ИЗ КАЊИЖЕ КРЕНУЛЕ КА ШИДУ

Из прихватног центра за избеглице у Кањижи данас преподне кренуо је први аутобус са 50 избеглица у правцу Шида и границе са Србијом, изјавио је председник Скупштине ове општине Роберт Лацко.

Како преноси телевизија М1, он је за агенцију МТИ рекао да се и даље очекује прилив избеглица који се тренутно налазе на српско-мађарској граници код Хоргоша, као и аутобуса из Београда, мада много мање у односу на претходне дане.

Како се наводи, тренутно се у кампу одмарају они који су обавештени да не могу даље у Мађарску, али ипак чекају могућност преласка.

ХОРГОШ: МЕЂУ ИЗБЕГЛИЦАМА И БЕБА СТАРА ПЕТ ДАНА

Међу избеглицама које чекају на затвореном граничном прелазу Хоргош је и беба Рахф, рођена пре само пет дана на грчком острву Самос, једној од "станица" на путу њених родитеља који су побегли из ратом разорене Сирије у покушају да нађу спас на западу Европе.

Бебин отац Јусеф Аба Зед и мајка Анвар су на свом путешествију прошли кроз Турску, Грчку, Македонију и Србију, а сада више не знају куда ће пошто су остали "заглављени" на српско-мађарској граници након што је Будимпешта подигла ограду са бодљикавом жицом и пооштрила прописе, преноси "Скај њуз".

Док је мајка, седећи на земљи, држи у наручју умотану у ћебе, Рахф спава и не знајући шта се око ње дешава, наводи британски канал.ПРВА ПРЕСУДА: ДЕПОРТАЦИЈА ЗА ИРАЧАНИНА

Ирачанин Свади Талиб проглашен је данас кривим за илегални прелазак преко мађарске границе и биће протеран, јавио је Ројтерс, додајући да је ово прва пресуда донета по новим мађарским прописима усмереним на сузбијање прилива миграната.

"Ово је порука другима, потенцијалним починиоцима, да не треба да чине то кривично дело", рекао је судија мађарског суда Кристијан Кеменеш а преноси британска агенција из Сегедина.

Талиб је границу прешао у уторак, првог дана важења нових прописа, а протеран је на годину дана, наводи Ројтерс.


ИЗБЕГЛИЦЕ ПРОБИЛЕ ГЛАВНУ ОГРАДУ НА ХОРГОШУ 2

Избеглице са Блиског истока пробиле су данас нешто пре 15 сати ограду на граничном прелазу Хоргош 2 покушавајући да уђу у Мађарску, јавио је репортер Тањуга са лица места.

Избеглице које су дан и ноћ провеле на "ничијој земљи" на граничном прелазу Хоргош ненадано су похрлиле према оближњем прелазу Хоргош 2, а онда је једна група пробила главну ограду и ту се задржала због великог броја припадника мађарске полиције с друге стране.

Мађарска је затворила своје границе у понедељак у поноћ након ступања на снагу пооштреног закона о граници који предвиђа затворску казну за сваког ко покуша илегално да је пређе.

Иако је током ноћи рута кретања избеглица уместо ка Београду и Суботици преусмерена на Шид, ка Хрватској, око хиљаду њих, који су на Хоргош стигли раније не одустаје од чекања да их Мађарска прихвати.

НАПЕТО НА ХОРГОСУ 2, ПОЛИЦИЈА ЗБИЈА РЕДОВЕ

ХОРГОШ - На граничном прелазу Хоргош 2, ка Мађарској, влада велика напетост, а након што је велика група избеглица пробила главну орграду мађарска полиција заузима позиције, довози водене топове, док простор надлећу хеликоптери, јавио је репортер Танјуга са лица места.

Мађарска поиција је отворено запретила да ће применити силу, уколико избеглице покушају да уђу на мађарску територију. Избеглице протестују захтевајући да Мађари отворе гранични прелаз.

Ројтерс је пренео неименованог портпарола мађарске владе који је изјавио да "људи са металним цевима и моткама са српске стране границе покушавају да уђу на територију Мађарске".

Према његовим речима, једна агресивна група избеглица покушава да уђе у Мађарску.


ОКО 1.000 ИЗБЕГЛИЦА КРЕНУЛО ПЕШКЕ ИЗ АУСТРИЈЕ КА НЕМАЧКОЈ

Око 1.000 избеглица кренуло је пешке из аустријског града Салцбург ка Немачкој, након што је железнички саобраћај између те две земље, на захтев немачких власти, обустављен у оба смера, изјавио је данас портпарол Салцбурга.

Додатне провере на граници изазвале су померања и одлагања на тој прузи од Салцбурга, последњег аустријског града на путу за Немачку за многе од хиљада избеглица који су преко југоисточне Европе похрлили последњих седмица у Европу, преноси Ројтерс.

Око 2.000 тражилаца азила окупило се на станици у Салцбургу, а већина њих је ноћ провела у својим камповима на оближњем паркингу узалудно чекајући воз за Немачку, преноси Ројтерс.

"Сада када су избеглице схватиле да возови не иду, наставлили су пут пешке", рекао је гувернер провинције Салцбург Вилфрид Хаслојер и додао да ће станица у том граду ускоро бити затворена.

Представница ОеББ је рекла да детаљи разлога за обустављање железничког саобраћаја на тој деоници за сада нису доступни.

СНИМАК КАДА ЈЕ ПОЛИЦИЈА БАЦИЛА СУЗАВАЦ НА ИЗБЕГЛИЦЕ


ИЗ КАЊИЖЕ, ИЗБЕГЛИЦЕ АУТОБУСОМ СТИГЛЕ У ШИД

ШИД - Група од око 60 избеглица из Сирије и земаља Блиског истока стигла је данас око 15:30 из прихватног центра у Кањижи на гранични прелаз Шид, према Хрватској.

За разлику од претходне две групе избеглица које су дошле такси возилима са југа Србије, ове избеглице стигле су аутобусом.

Како су репортеру Тањуга рекли поједини мигранти, пут Товарника, на хрватској страни границе, кренуо је још један аутобус, а очекује се долазак још најмање три аутобуса.

Раније данас, на гранични прелаз Шид пристигло је око 80 избеглица.

Према проценама, у среду и четвртак границу са Хрватском прошло је око 500 избеглица.

Како су репоретеру Тањуга рекли припадници граничне полиције, гранични прелаз је у потпуности проходан, нема дужих задржавања, осим за теретна возила, с обзиром на то да избеглице границу са Хрватском прелазе ван граничних прелаза, кроз кукурузна поља и њиве.

ХИТНА ПОМОЋ НА ХОРГОШУ 2

На гранични прелаз Хоргош 2, нешто после 16 сати стигло је двоје кола Хитне помоћи, након што мађарска полиција не престаје да баца сузавац и да воденим топовима гађа избеглице, који су се бежећи повукли на 50 метара од главног граничног пункта. Како јавља дописник Тањуга са лица места, са српске стране се вије црни густи дим.

Међу више стотина избеглица има доста жена и деце. Склањајући се од сузавца и водених топова избеглице падају и онесвешћују се.

На граничном прелазу влада велика напетост.


ХРВАТСКА: ПРИЛИВ ИЗБЕГЛИЦА У ТОВАРНИК, УПУЋУЈУ ИХ ПРЕМА ЈЕЖЕВУ

Избеглице и даље пристижу у Товарник, где се спроводе прве безбедносне мере и прихват, да би их одатле хрватске надлежне службе слале према Јежеву, недалеко од Загреба, јавља агенција Хина. Према последњим подацима хрватског МУП-а, укупно 373 избеглице, од чега 225 мушкараца, 75 жена и 73 детета примљено је до 14 часова у полицијској станици у Товарнику. С обзиром на динамику њиховог доласка, у Товарнику их је већ и много више, али тачан број није могуће проценити.

У полицији истичу да су током поподнева у три аутобуса према главном регистрационом центру у Јежево упућене 163 особе, а први аутобус већ је стигао.


МАЂАРСКА ОБУСТАВЉА САОБРАЋАЈ НА ХОРГОШУ НА 30 ДАНА

Амбасада Мађарске у Београду данас је нотом обавестила Министарство спољних послова Србије да се од данас у наредних 30 дана обуставља саобраћај на граничном прелазу Хоргош-Реске због ситуације изазване великим приливом избеглица.

"С обзиром на ситуацију на граничном прелазу на аутопуту Реске - Хоргош и на друмском прелазу Реске - Хоргош која угрожава јавну безбедност у Мађарској, а која је настала због масовне миграције, мађарска страна примену Споразума о контроли друмског, железничког и водног прекограничног промета Владе Републике Србије и Владе Мађарске, на основу члана 24. става (5) Споразума, - члан 10. и 11. у вези граничног прелаза на аутопуту Реске - Хоргош и на друмски прелаз Реске - Хоргош - привремено, на 30 дана делимично суспендује", каже у ноти мађарске амбасаде, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

"Пошто настала ситуација захтева тренутно реаговање, у складу са чланом 24. став (5) Споразума, суспензија ступа на снагу пријемом ове дипломатске ноте", каже се ноти.


ОКО 2.000 ИЗБЕГЛИЦА У ПРЕШЕВУ

У Прешево је данас стигло скоро 2.000 избеглица из Сирије, Ирака и Авганистана, а прихват и пружање помоћи, по подацима надлежних, одвија се без проблема.

"На територији општине Прешво данас је стигло од 1.700 до 2.000 избеглица... око 1.000 је регистровано, њих око 700 је у фази обраде, а за сада не постоји проблема ни у једној области", каже председник Координационог тела за Прешево, Букановац и Медвеђу Зоран Станковић.


ИЗБЕГЛИЦАМА УКАЗАНА ЛЕКАРСКА ПОМОЋ

Три екипе Хитне помоћи из Кањиже указале су помоћ избеглицама, након што је мађарска полиција бацила сузавац и употребила водене топове на граничном прелазу Хоргош 2. Према речима лекара Хитне помоћи, помоћ је добило око стотинак избеглица који су се углавном жалили на последице сузавца, док је двоје добило кисеоник. Свим избеглицама помоћ је указана на лицу места и нико од њих није превезен на болничко лечење.
ВАЛС: ФРАНЦУСКА НЕЋЕ ОКЛЕВАТИ ДА ОБНОВИ ГРАНИЧНУ КОНТРОЛУ

Француска неће оклевати да следи Немачку у обнављању граничне контроле, уколико то због избегличке кризе постане неопходно наредних недеља, саопштио је данас француски премијер Мануел Валс.

Словенија ће увести граничну контролу на граници према Мађарској, изјавио је данас словеначки премијер Миро Церар. Ранија данас Аустрија је, такође, саопштила да ће увести пограничну контролу на граници са Словенијом током наредних сати, саопштило је аустријско министарство унутрашњих послова. Аустрија је од поноћи увела привремену контролу границе с Мађарском. Немачка и Холандија су ових дана објавиле како поново уводе граничну контролу, а Финска и Словацка су саопштиле како ће појачати надзор на својим границама.


ВУЧИЋ СА КОНГРЕСМЕНИМА САД: СРБИЈА ОЧЕКУЈЕ ПОМОЋ

Премијер Србије Александар Вучић разговарао је данас у Вашингтону са конгресменима Крисом Смитом, председавајућим Хелсиншке комисије и Бобом Коркером, председавајућим спољнополитичког одбора Сената и упознао их и са ситуацијом изазваном великим бројем миграната који пролазе кроз Србију. Вучић је истакао да се Србија до сада добро носи са хуманитарном кризом, али да очекује помоћ, како ЕУ тако и САД, у решавању те кризе, саопштила је Влада Србије.

Комплетан текст прочитајте ОВДЕ.


БРИСЕЛ: СТАБИЛИЗОВАТИ ГРАНИЦЕ

Европски комесар задужен за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је данас да се Европска унија суочава са повећаним приливом избеглица из Сирије и да он не очекује да то престане у скорије време. Хан је у изјави новинарима рекао да ЕУ финансијски помаже Турској да се избори са великим бројем избеглица и да је спремна да у те сврхе издвоји око 500 милиона евра.

Хан је изразио забринутост да би Западни Балкан могао постати жртва читаве ситуације.


— Peter Lane (@peterlane5news) September 16, 2015


МАЂАРСКА: СРБИЈА ДА ДЕЛУЈЕ ПРОТИВ ИЗБЕГЛИЦА

Мађарска је данас позвала Србију да делује против избеглица који са српске стране границе каменицама и пластичним флашама гађају мађарску полицију.

"Група веома агресивних миграната упорно напада мађарску полицију са каменицама и комадима бетона", изјавио је мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто.

Сукоби су избили данас са избеглицама које бацају камење и флаше на мађарску полицију, на шта је полиција одговорила сузавцем и воденим топовима.

"Овај напад долази из Србије, са српске територије. С тога, изричито позивам свог српског колегу дапозове српске власти да одмах делују против те агресивне групе миграната", навео ја Сијарто у телефонској изјави за мађарску телевизију, пренела је агенција Ројтерс.

МАЂАРСКА ПОЛИЦИЈА ТУКЛА ЕКИПУ РТС!

Мађарски полицајци тукли су екипу РТС-а , сниматеља, новинара и тонца, и поломили им опрему упркос томе што је било очигледно да је реч о новинској екипи.

Према речима новинара РТС-а, полицајци нису престали да их туку иако су их они упозоравали да су новинари српске националне ТВ, јавио је Тањугов репортер.


ВУЛИН: УПОЗОРАВАЛИ СМО ДА ЈЕ МОГЛО ДОЋИ ДО ОВОГА

Министар за рад Александар Вулин оштро је данас протестовао због тога што је Мађарска употребила водене топове и сузавац против избеглица, истичући да је то урађено и на територији Србије, на шта ниједна држава нема право.

"Ово је бачено преко граничне линије, на шта ниједна држава нема право и због тога најоштрије протестујем", рекао је Вулин новинарима.

Он је навео да покушава да убеди избелице да се са граничног прелаза врате у прихватни центар у Кањижи, како би се опоравили и додао да не зна да ли има повређених миграната. Према његовим речима, део миграната већ се креће ка Кањижи. Вулин је рекао да је Србија већ упозоравала да је могуће да дође до овакве ситуације.


ИЗБЕГЛИЦЕ ПОЉУПЦИМА И АПЛАУЗОМ ДОЧЕКАЛЕ СРПСКЕ ПОЛИЦАЈЦЕ НА ГРАНИЦИ

Двадесетак припадника српске полиције стигло је око 17,30 на гранични прелаз Хоргош 2, где већ неко време траје права драма током које су мађарски полицајци употребили батине, сузавац и водене топове на избеглице, јавио је репортер Тањуга са лица места. Избеглице су припаднике српске полиције дочекали аплаузима, а многи су прилазили да их љубе. Српска полиција ће покушати да спречи сукоб мађарске полиције и избеглица.

На прелацу се налази и министар Александар Вулин који такође покушава да убеди избеглице да се не сукобљавају са мађарском полицијом.


ИЗ АУСТРИЈЕ У НЕМАЧКУ СТИГЛО 700 ИЗБЕЛИЦА, ЈОШ 700 СЕ ОЧЕКУЈЕ

Око 700 тражилаца азила који су раније данас кренули из Салцбурга прешло је аустријско-немачку границу, а очекује се да ће у Немачку стићи још 700 њих, изјавио је портпарол немачке полиције Рајнер Шарф у Розенхајму, пограничном немачком граду.

"Људи стижу у Фрајласинг преко разних прелаза. Неке групе седе на ивици пута, не знајући где су и где иду. Наша полиција их прихвата", навео је он.

Од укупно 2.000 избеглица колико их је јутрос било на станици у Салцбургу, тамо је тренутно остало око 400 избеглица.

Аустријска полиција прихватила је избеглице који су у Салцбург стигли возом и директно их аутобусом превезла у нови прихватни центар неколико километара од немачке границе како би лакше могли да је пређу, наводи Ројтерс.


МАЂАРСКА ПОЛИЦИЈА ЗАДРЖАЛА ЈЕДАН БРОЈ ИЗБЕГЛИЦА ЧИЈЕ СУ ПОРОДИЦЕ У СРБИЈИ!

Мађарска полиција задржала је поподне један број избеглица, који су током поподнева прешли на територију те државе, потврдио је министар рада Александар Вулин.

Раније данас већа група избеглица ушла је на територију Мађарске у тренутку када су се припадници мађарске полиције повукли педесетак метара унутар своје територије. Избеглице су се брзо потом вратиле на српску територију јер је полиција употребила велике колилчине јаког сузавца, водене топове и батине. еђутим, у том стампеду један број избеглица остао је на мађарској територији. Њих је задржала мађарска полиција и нико не зна шта се са њима сада догађа, док су делови њихових породице остали на српској страни.


АУСТРИЈСКА ШАЉЕ ДОДАТНЕ ВОЈНИКЕ НА ГРАНИЦЕ

Аустријска војска упућује додатне војнике који ће већ од сутра бити спремни за учешће у задацима чувања државне границе, саопштило је Министарство одбране. О месту деловања и распоређивању око 300 професионалних војника и регрута одлучује Министарство унутрашњих послова. Додатно ће, од вечерас, аустријска војна авијација преузети надзор границе. Војска ће, такође, хеликоптерима надзирати простор око места Никелсдорф, Киже и Памхаген, гранични појас ка Мађарској. Укупно ће три хеликоптера, као и један авион бити укључени у задатке подршке граничних власти.

Тренутно је већ 640 војника укључено у задатке подршке у савладавању избегличке кризе, а према одлуци владе могуће је распоређивање до 2.200 војника.


ПОВРЕЂЕНО 20 ПОЛИЦАЈАЦА, ДВОЈЕ ДЕЦЕ БАЧЕНО ПРЕКО ЗАШТИТНЕ ОГРАДЕ

У сукобима са избеглицама на мађарско-српској граници данас је повређено 20 мађарских полицајаца, изјавио је Ђерђ Баконди, саветник за безбедност мађарског премијера.

"До сада је 20 полицајаца повређено и амбулантна кола су управо превезла двоје деце која су повређена пошто су била бачена преко заштитне ограде", рекао је Баконди за мађарску државна телевизија, пренела је агенција Ројтерс.

Након вишесатних напетости на граничном прелазу Хоргош 2 дошло је до пробоја дела избеглица на мађарску територију, али је полиција реаговала најинтензивнијим сузавцем до сада, након чега су се они поново повукли на територију Србије, јавио је репортер Тањуга са лица места. Три екипе Хитне помоћи из Кањиже указале су помоћ избеглицама, након што је мађарска полиција бацила сузавац и употребила водене топове на граничном прелазу Хоргош 2.


СРБИЈА ЋЕ УПУТИТИ ДОДАТНЕ СНАГЕ НА ГРАНИЦУ, УПУЋЕНА ПРОТЕСТНА НОТА МАЂАРСКОЈ

Србија ће упутити додатне полицијске снаге на границу са Мађарском како би се спречили даљи напади на мађарску полицију, рекао је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и додао да је Србија упутила протестну ноту Мађарској због употребе сузавца који је захватио и део наше територије.

Стефановић је додао да се истовремено воде разговори са мађарским колегама како би се успоставио потпуни мир и стабилност у граничном појасу.

Српски министар полиције је нагласио да је Србија упутила протестну ноту Мађарској због употребе сузавца који је захватио и део наше територије.

"Разговарамо са мађарским колегама како да овакву врсту инцидената избегнемо убудуће", рекао је Стефановић.

Комплетан текст прочитајте ОВДЕ.


ОРБАН НАЈАВЉУЈЕ ЗИД ПРЕМА РУМУНИЈИ И ХРВАТСКОЈ

Мађарски премијер Виктор Орбан најављује изградњу зида дуж границе према Румунији, као и на одређеним местима на мађарско-хрватској граници.

"Очигледно је да рута више не иде преко мађарско-српске границе. Она ће ићи другим правцем, због чега смо одлучили да изградимо зид на граници ка Румунији. Такође ћемо на одређеним местима дуж хрватске границе подићи ограду", објаснио је он у интервјуу бечком дневнику "Пресе", додајући да је о томе разговарао са министром унутрашњих послова и да за тај подухват већ постоје планови.

Према његовим речима, руту дефинишу кријумчари, а не људи, те да је циљ јасан, а то су Немачка или Скандинавија.

Комплетан текст прочитајте ОВДЕ.


СЛОВЕНИЈА НЕЋЕ СТВАРАТИ БЕЗБЕДНЕ КОРИДОРЕ

Словенија неће стварати "безбедне коридоре" за пролазак избеглица на путу за западноевропске земље, али ће примати њихове захтеве за азил и пружити им смештај, саопштиле су данас влада и полиција те земље. Стотине избеглица су данас ушле из Србије у Хрватску, након што им је Мађарска затворила границу, планирајући да из Хрватске стигну до Словеније и уђу у зону слободних граница Шенгена, преноси Ројтерс.

Словеначка министарка унутрашњих послова Весна Ђеркеш Жнидар је изјавила како та земља, у складу са прописима ЕУ, неће само пропуштати мигранте, већ ће примати њихове захтеве за азил. Шеф словеначке полиције Марјан Фанк је изјавио да ће бити активиране резервне полицијске снаге како би се ојачала контрола граница према Мађарској и Хрватској.


БАН ОСУДИЛО ПОСТУПАЊЕ МАЂАРСКЕ ПРЕМА ИЗБЕЛИЦАМА

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун критиковао је данас Мађарску због начина на који третира избеглице, називајући то неприхватљивим.

Он је изјавио да је шокиран поступањем према избеглицама на мађарско-српској граници, преноси агенција Франс прес.

Бан је европским и азијским лидерима упутио, како је рекао, "доследну поруку" да избеглице морају бити третиране уз поштовање људских права и достојанства.


МИГРАНТИ СЕ ПОВУКЛИ, ПОВРЕЂЕНО ОКО 300 ОСОБА

Вече је донело смирење на граничном прелазу Хоргош. Део миграната вратио се у камп у Кањижу, где им је указана помоћ. Према незваничним подацима које је пренео РТС, у данашњим сукобима избеглица и мађарских полицајаца повређено је око 300 особа. Повређено је 20 полицајаца, а међу онима којима је указана помоћ има и деце.

Незванично, очекује се да ће део миграната сутра да крене аутобусима према Шиду и Хрватској.

МАЂАРСКОЈ ПРОТЕСТ ЗБОГ НАПАДА НА НОВИНАРЕ РТС-А

Мађарској је вечерас упућен протест због напада мађарске полиције на новинаре РТС-а, са захтевом да се утврди одговорност и да се овакви инциденти више не понављају, изјавио је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

"Мађарска и Србија имају пријатељске односе и треба учинити све да се они и у овим кризним ситуацијама сачувају", наводи се у изјави шефа српске дипломатије, а саопштило је Министарство спољних послова.

Комплетан текст прочитајте ОВДЕ.


ВУЧИЋ ЗА ЦНН: АПЕЛ ЕВРОПИ

Председник Владе Србије Александар Вучић, у изјави ЦНН, позвао је вечерас европске земље на солидарност, толеранцију и људски приступ и на заједничко решење мигрантске кризе и нагласио да је Србија показала солидарност и толеранцију као и да је спремна да преузме свој део одговорности.

"Наш план је био да имамо добар приступ, да покажемо солидарност и толеранцију и мислим да је Србија добар пример како се хумано поступа са људима који су побегли из ратом захваћених подручја", рекао Вучић.

Он је оценио да се ситуација са избеглицама погоршав.

Србија ће учинити све што може, пружити медицинску и сваку другу помоћ и организовати прихват за неколико дана, колико они обично остају у Србији, рекао је Вучић.


МАЂАРСКА ПОЛИЦИЈА ПОСТАВЉА ЖИЦУ УМЕСТО КАПИЈЕ НА ГРАНИЦИ

Ситуација на граничном прелазу Хоргош 2 тренутно је мирна, а мађарска полиција на месту на којем је била капија коју су избеглице раније данас успеле да пробију, поставља нову бодљикаву жицу, јавио Тањугов извештач са лица места. Капија коју су избеглице данас успеле да пробију, више и не постоји, а одмах уз гранични прелаз на мађарској штрани налазе се припадници мађарске полиције, који на том месту постављају бодљикаву жицу. Сада је мањи број избеглица на овом граничном прелазу, а како је речено Тањугу, део њих је упућен у прихватни центар у Кањижу, одакле они одлазе у Шид.

На Хоргошу 2 налази се двоструки кордон српске полиције који је данас поподне заједно са министром рада Александром Вулином преговарао са избеглицама како би они отишли у прихватни центар у Кањижи и како би се избегли могући сукоби избеглица са мађарском полицијом.

ХРВАТСКА НЕ МОЖЕ ДА СЕ НОСИ СА ДЕСЕТИНАМА ХИЉАДА ИЗБЕГЛИЦА

ЗАГРЕБ - Хрватска може да се носи са неколико хиљада избеглица, али не и са десетинама хиљада људи, изјавила је данас хрватска министарка спољних и европских послова Весна Пусић, истичући да би у том случају Хрватска затражила помоћ европских и других земаља.

Према њеним речима, у Хрватску је данас ушло 892 избеглица од којих је обрађено 576 људи, 98 деце до 14 година, 108 жена и 360 мушкараца. Она је истакла да избеглице Хрватску виде као транзитну земљу и да већина жели у Немачку.

Комплетан текст прочитајте ОВДЕ.


МАЂАРСКА: ПРИВРЕДЕНО 29 ЉУДИ, МЕЂУ КОЈИМА И ТЕРОРИСТА

Мађарска је данас саопштила да је током сукоба са избеглицама на граници са Србијом привела 29 људи, међу којима је и један, како се наводи, "идентификовани терориста". Саветник за безбедност мађарског премијера Ђерђ Баконди је за телевизију М1 рекао да је "полиција, такође, привела једног човека који је идентификован као терориста", не наводећи више детаља, пренео је Ројтерс.


КОВАЧ: ИЗБЕГЛИЦЕ КОРИСТЕ ДЕЦУ КАО ЖИВИ ШТИТ

Портпарол мађарске владе Золтан Ковач окривио је данас избеглице за нереде око граничног прелаза Хоргош 2, наводећи да ће Будимпешта користити "сва могућа средства" како би им се супротставила. Он је навео да су избеглице током сукоба са полицијом "биле наоружане камењем и штаповима", као и да су користили сузавац.

"То је неприхватљиво и то је оружани напад на тло Мађарске", рекао је Ковач.

Истовремено је оптужио избеглице да су користили децу као "живи штит", наводећи да се мађарска полиција протеклих месеци уздржавала од дејстава.

"Штета је и срамота је да су они користили децу као заштиту и због тога су неки од њих повређени", рекао је Ковач.


У ХРВАТСКУ УШЛО ГОТОВО 1.200 ИЗБЕГЛИЦА

Број избеглица које су јутрос почеле да улазе у Хрватску и даље расте, а та земља је до 20.50 сати прихватила укупно 1.191 особу, саопштило је на свом сајту хрватско Министарство унутрашњих послова. "Укупан број прихваћених особа укључује 818 мушкараца, 189 жена и 184 деце", објавио је МУП, према чијим подацима се у центру за регистрацију у Јежеву тренутно налазе 303 особе, пренела је агенција Хина. Избеглице од јутрос пристижу у Хрватску аутобусима из Србије након што су мађарске власти затвориле границу према Србији.


МАЊИ ПРОТЕСТ ИЗБЕГЛИЦА НА ХОРГОШУ 1

Мања група избеглица поново је вечерас исказала своје незадовољство, овога пута код ограде на ничијој земљи код прелаза Хоргош 1. Како јавља репортер мађарске телевизије М1, група од двадесетак њих је лупаући пластичним боцама у рукама поново захтевала да их пусте у Мађарску. Ситуација се недуго затим смирила, а око 23 сата мања група избеглица седи код ограде, док остали спавају или у шаторима или на коловозу.

Са друге стране ограде постављени су мађарски полицајци.


АТИНА: ПРОТЕСТ ПОДРШКЕ ИЗБЕГЛИЦАМА

Покрети за подршку избеглицама одржали су вечерас демонстрације у Атини, захтевајући да границе остану отворене за слободно кретање избеглица и миграната. Све док пут према ЕУ не буде сигуран и све док депортације, зидови, центри за притвор и војне контроле буду начин за поступање са избеглицама на границама, ми ћемо инсистирати да са су те трагедије брутална убиства, наводи се у позиву који су упутили организатори протеста, преноси агенција АНА.

Демонстранти су ишли од улице Канингос ди канцеларије ЕУ, где су завршили свој протест.


ИЗБЕГЛИЦЕ ВРАЋЕНЕ У СРБИЈУ КАКО БИ СЕ СПОЈИЛЕ С ПОРОДИЦАМА

Избеглице које су после сукоба са мађарском полицијом остале у тој земљи враћене су ноћас у Србију где су се поново спојиле са својим породицама, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Раније у среду, после сукоба са мађарском полицијом, део оних избеглица које су са граничног прелаза Хоргош 2 на кратко прешле у Мађарску остао је у тој земљи, па су се неке породице раздвојиле. После разговора министара унутрашњих послова Србије и Мађарске Небојше Стефановића и Шандора Пинтера, у којима је учествовао и Вулин, договрено је да се избеглице врате у Србију.

Један број избеглица решио је да остане у Мађарској, а полиција те земље је поручила да њихове породице могу да дођу из Србије и да им се придруже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (99)

Gde?

16.09.2015. 11:35

@Mafini - Odeš u Siriju, Jemen i tako ta mesta i veoma brzo ćeš bežati glavom bez obzira i postati migrant.

Srna

16.09.2015. 13:43

@Mafini - Stanes ispred ogledala i postideces se od sopstvenih reci, ako si covek. Tako "se polaze za migranta"

Вук-ЋИРИЛИЦА

16.09.2015. 11:05

Које црне избеглице! хахаха Јој што ће бити проблема. Жалосно.

Деки

16.09.2015. 11:46

Да, то је отприлике следећи корак, да мађарска војска (полиција) оплете по мигрантима, узе ми Понта реч из уста. Некада су Хуни, Вандали, Варвари, Монголи на коњима освајали или покушавали да освоје Европу, а данас се то зове "миграција" становништва. Слуђена Европа не зна шта је снашло, а ми каскамо за догађајима и доносимо погрешне одлуке. Док схватимо нечије намере, бојим се биће касно.

вук

16.09.2015. 13:50

@Деки - Кад смо код Хуна... Како оно Мађари постадоше ''Европљани''?

Maki

16.09.2015. 12:02

Uvek sam bio za ulazak Srbije u EU ali Evropo,tvoji standardi na koje se uporno pozivas dok nama postavljas hiljadu i jedan uslov pukli su kao balon od sapunice!!!

sadrzaj je veoa zanimljiv u ovom kontekstu

16.09.2015. 12:11

To je medijska sloboda izrazaja a da poznajes bar jedno poglavlje o pridruzivanju sa EU razumeo bi da, nije bitna izjava nego izvor kako se opisuje.

МиланК.

16.09.2015. 12:34

Европска унија, упада полако у грађански рат после којег ће се распасти, јединство у ЕУ више не постоји...

Revolucionar

16.09.2015. 13:07

Fali radne snage u EU a nezaposlenost raste. Vidim i kod njih statistika ko kod nas- prosečne plate i životni standard rastu, samo što to niko ne primećuje osim statističara.

СЕНОВИЋ

16.09.2015. 13:10

Оно што није пошло за руком Сулејману нечастивом-Величанственом, овима успева. Какав крах католичке Европе.

Ilija

16.09.2015. 13:33

Šalji sve za Hrvatsku oni su u EU nek se isprse i pokažu svoju narav i kulturu .Ne razumem, ko to i zašto brani Hrvatsku od prelaska izbeglica?? Apsolutno niko to ne spominje kao najlogičniju opciju. Pa nije Mađarska jedina zemlja kroz koju mogu da prođu? Preusmerite ljude ka Hrvatskoj i Sloveniji, kada već žele da odu u EU. Zašto bi Beograd imao prihvatne centre dok Hrvatska koja je u EU uživa sve fondove, etnički čistu zemlju.

Mafini

16.09.2015. 17:06

@Ilija - Tako je brate napaceni, uz to hrvate i migrante djeli ista suvremena historija, Hrvati su u NATO misijama u Afganistanu poznaju njihovu kulturu, obicaje itd.

Ilija

16.09.2015. 13:34

Da li su naše političare na izborima izabrali srpski ili hrvatski građani??? Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski inače plaćenik Hrvatske plaši izbeglice srbočetničkim minama po Hrvatskoj prestrašno, propaganda ko u Gebelsa.

Jana

16.09.2015. 14:01

Pitaju da li je Hrvatska u Evropi? To su intelektualci- lekari, advokati, inzinjeri, koje uvozimo? I naravno hoce da izbegnu da se registruju! Sta imas da krijes, ako "samo" spasavas zivu glavu? Sve i jedan "migrant" koji je ilegalno usao u Madjarsku je uhapsen! Kod nas ulazi na hiljade i nasi im jos organizuju prevoz?!? Eeeej, drzavooo!!!!

Prolaznik

16.09.2015. 16:14

Mene zanima a gde je proteran taj Iracanin koga su uhvatili? Da nije mozda proteran za Irak? Cisto sumnjam,kao sto sumnjam i u one izjave nasih politicara da mi necemo prihvatiti one proterane iz Madjarske!

horgos 2

16.09.2015. 16:29

Izgleda da ima zrtava,kad su stiga mrtvacka kola na lice mesta prekinut direktan prenos.

перица

16.09.2015. 16:44

Мађари глупо поступају јер потурају своја леђа, уместо да лепо пропусте људе да иду тамо где су кренули, тј. у оне државе које су учествовале у изазивању зла у арапским земљама. Западној европи долази казна Божја. Ко шта сеје, то ће и да жање.

Miha

16.09.2015. 16:52

Evropo, ne ljuti se na migrante. Ne razmišljajući o posledicama vaše politike, sada imate ovo. No, vas mi nije žao, već ljudi u egzodusu i država koje nemaju ni trunke svoje krivice za nesreću ovih ljudi. EU bila si sluga države sone strane atlantika, koja vas danas gleda i smeje se vašoj sreći. To, nije sreća, već nesreća ljudi i država u Evropi.

Абердар

16.09.2015. 16:52

Само тако Србијо! Солидарност чини један народ великим! Остало су трице и кучине!!!Свет се мења до сада непојмљивом брзином! Себични и саможиви неће опстати! Опстаће само храбри који схватају време у коме живе и који су спремни да се мењају!!

kristalno jasno

16.09.2015. 17:01

Gospodo hrvati slobodno primite te izbjeglice,nisu to Srbi koje patološki mrzite,to su sabraća" države" koju ste vi objeručke prihvatili koju vi zovete kosovo.

Jasenovac

16.09.2015. 17:16

Hrvatska je najveca neonacisticka drzava a onda slede madari. To svi znamo i sve ovo sto se desava u Hrvatskoj i Madarskoj to nam po ko zna koji put potvrduje samo potvrduje!

Ayatollah Klatimir Smutin

16.09.2015. 18:39

@Jasenovac - @Jasenovac........A šta se to "ovo" sada dešava u Hrvatskoj a što svi znate ?! I šta to "potvrđuje" ?! Malo si pomešao lončiće,jel'da ?

damjan

16.09.2015. 18:15

@Hriscanin - Zapitaj se malo bolje ko je izvrsio invaziju na nekada hriscansku Evropu( ako je to ikad bila) i njene vrednosti. Pomoc prijatelja: nisu muslimani. Ako se ne dosetis, ja cu ti reci.

N.N.

16.09.2015. 17:59

@Оzy Ozborn - Zasto tako?? Madjari cuvaju svoje granice, zemlju...Svi koji ne dobiju azil na zapadu bice vraceni u Srbiju. Da li ces tako pisati (za godinu dana) za Madjare kada shvatis da zivis sa 400 000 Arapa? Nisu nam Madjari krivi sto mi nemamo granicu, vojsku...Samo nas pretresaju kada se vracamo sa letovanja, kao da smo mi najveca opasnost za Srbiju, oni ulaze bez identiteta, provere... Nasilni ulazak u jednu zemlju je krivicno delo.

Madjari su gori od ustasa

16.09.2015. 19:25

@Оzy Ozborn - samo Srbi brzo zaboravljaju, a i ja bih s njima ovako '56. Kad su nagrnuli u Srbiju.

hristina

16.09.2015. 17:36

Svi ove "humane" ali zabarkadirane drzave su clanice NATO! Neka se povuku iz Sirije, pa ce se i Sirijci vratiti svojim kucama!Svi ostali: Avganistanci, Pakistanci i pola Afrike, nisu ratne izbeglice! I u pravu su Sirijci, svi u Nemacku, u srce zla! Kad ne mogu preko bare! Podrska Asadu i Siriji!

Lala Beogradski

16.09.2015. 19:22

@hristina - Podrzavas Basara Asada, pa covece ove izbeglice od njega i beze.

hekata

16.09.2015. 20:38

@hristina - pa, i nisi bas nesto upucen u bliskoistocnu situaciju........Jesi li cuo nekad za ISIL? PA, bio je Asad i prosle i pretprosle godine na celu drzave pa nisu ovako bezali.....Doduse, ovo je mnogo vise od same bezanije...ovo je organizovano, diktirano iz bezbedne udaljenosti....

hristina

16.09.2015. 21:37

@hristina - Stvarno? Ili beze od rata koji su prouzrokovale USA podrzavajuci ID! Basar al Asad je neposlusan, kao sto su bili i Sadam, Gadafi,...a u centru je, naravno, nafta!

Vule

16.09.2015. 17:46

U prilogu RTS o desavanju na Horgosu izvjestac kaze da su izbjeglice najprije nenasilno pokusale da probiju ogradu. Nenasilno da probiju ogradu . Pametnom dosta

Jana

16.09.2015. 19:19

@Vule - To je ono sto su rekli "cekacemo koliko god bude trebalo da otvore granice". Isto tako tvrde da su oni samo "migranti", a u stvari zna se da im je namera da brojcano nadjacaju evropljane u Ervopi!

trtko

16.09.2015. 17:52

Lepo je Gidra u filmu rekao: Tu si naš'o da pogineš, nanu ti jebem drogiranu..." Pa zar na silu silom? Arapska jesen u Evropi, proleće u Africi? Lud zbunjenog...

pirocanac 100%

16.09.2015. 17:57

Jadni SRBI kako li bilo 44 kad su ti isti madjari bacali zene i decu u dunav.Nekad deda a sada unuk!!!!!.

damjan

16.09.2015. 19:12

@Feud - Sram vas bilo, vas koji komentarisete tako! Sve smo ovo zasluzili kad nismo ljudi nego zveri! A sta ja ocekujem ovde su samarane kosovske izbeglice i nazivane Siptarima.

Hercegov Grad

16.09.2015. 18:02

Pravac Evropa, tamo su i krenuli! Pomo i im da predju granicu prema Evropi, bilo gde!

Nemanjic Crna Gora

16.09.2015. 18:04

svaka cast madjarima,tako se to radi,pola srbije je gladno jos vam hvale azilanti da ih hranite

Прле и Тихи

16.09.2015. 19:28

@Nemanjic Crna Gora - А теби ''хвали'' основна школа, осим ако то није ''црногорски'' језик. Србија није ни гладна ни жедна, Србија је окупирана, али је још увек СРБИЈА! Азиланти поштено све плаћају, чак и више од тога. Према томе, прво научи српски језик па се јављај да просипаш ''памет''.

Nikolic Miroslav

16.09.2015. 18:05

Zatvorite sve prelaze sa Mađarskom ....dignite zid kao u Berlinu....Staljin vas je čistio ali izgleda malo,to vam je u krvi- fašizam...samo nezaboravite da sa ove strane žice ima vaših Mađara,pa evo vam tema za razmišljanje....Šešelj se vratio gladan i žedan eto mu prilike da opet bude u žiži dešavanja,to mu nije strano..

Вук-ЋИРИЛИЦА

16.09.2015. 18:08

Путуј Европо и немој више чекати на нас , ................

Pravda

16.09.2015. 18:18

A sta smo mi , pise se o azilantima svaki dan a norod nema sta da jede.... susa poljoprivreda u minusu posla nigde ide zima... a mi o azilantima 24h koji bre oni ... Samo da ne bude bumerang efekat pa umesto nemacke i austrije oni nasele sumadiju i vojvodinu... Pitam se samo sta bi tad bilo i da li bi Premijer milovao sirijske decake a ministar trcao da se slika sa njima dok ih naseljava po Srbiji... Neko od svega dobro profitira kao i uvek a obican narod cuti i trpi...

DW

16.09.2015. 18:22

Han je izrazio zabrinutost da bi Zapadni Balkan mogao postati žrtva čitave situacije. U prevodu ilegalni migranti ostaju kod nas.

Bugi

16.09.2015. 18:39

Evropska verzija Gaze,Sjedne strane bacanje kamena s ramena,s druge, bacanje suzavaca,prskanje vodom,a najkasnije sutra ce poceti i originalna verzija pucanje gumenim mecima.

Vladimir

16.09.2015. 18:54

Puna podrska komsijama Madjarima. Tako se brani svoja zemlja i cuva mir svog naroda. Nemam nista protiv izbeglica i zeleo bih da im se pomogne ali ima da postuju tu pomoc i da budu zahvalni za sve pruzeno, a ne da zahtevaju ono sto niko od nas Srba ne bi dobio ... Takodje da skinu zenama marame ! Kad su mogli da obriju bradurine kako bi prosli u Evropu ima da se nauce da budu civilizovani i da prihvate nase norme!

Blaško

16.09.2015. 18:58

Mađari brane Nemce,te licemerne vođe EU.Sami su krivi za toliki broj izbeglica,donoseći demokratiju,a sad im smetaju i žele da neko drugi snosi odgovornost.

Ratko,Banjaluka

16.09.2015. 18:59

Da se ponasaju pristojno do ovoga incidenta nebi doslo.Pogledajte samo kako se ponasaju,sve sto rade rade nasilno.Navodno su pobegli da sacuvaju glavu,a oni bi se tukli spolicijom Madjarskom.Ja podrzavam Madjare,oni cuvaju svoju zemlju svoj ponos i veru.To sto oni docekuju srpsku policiju spoljupcima to je sve lazno.Tako su i siptari nekad hvalili Srbe,pa vidosmo sta se desi.Ovo sve sto se desava moglo bi izazvati velike sukobe sirom evrope.

Boro

16.09.2015. 19:04

Madjarskoj svaka cast,tako se ponasa drzava.U toku je seoba naroda sa ciljem islamizacije Europe.Vlada Srbije treba stititi nacionalnu bezbjednost i interes drzave.Zatvorite granicu prema Makedoniji i spasite Srbiju.

Nenad

17.09.2015. 02:36

@Boro - Tako sto trosi pare na ograde, puca na teritoriju Srbije i pravi sebi probleme? A Srbija pustila 200.000 ljudi uz jedan jedini incident. Koja drzava je tu bolja?

zoran

16.09.2015. 19:13

Pocelo je da se ostvaruje prorocanstvo Nostadamusa. Reka naroda muslimana sa Istoka preplavice Evropu. Izbice veliki rat. Na kraju pasce I Rim.

Mile

16.09.2015. 22:16

@zoran - Rim je odavno pao. Sada jos jedino postoji posto je pao i 2. samo jos 3. Stoji i Nikada nece pasti . 3. Rim je naravno, ako neko ne zna Moskva !

Lala

16.09.2015. 19:28

Preci ovih izbeglica nalazili su se u turskoj vojsci koji su osvajali Evropu, klali sela palili i na kolce nabijali, Madjare a i Srbe. Madjari im to nisu zaboravili ali Srbi ocigledno jesu.

Zoran

16.09.2015. 21:16

@Lala - I tvoji preci se nalazili na turskoj strani. Nisi cuo z apoturice? Omer Pasa Latas?

Ђура Змај

16.09.2015. 19:40

Да ли својим поступањем Република Србија и њени органи крше Закон о заштити државне границе, ко ће за то одговарати, а ко сносити последице због неспречавања или чак подстицања илегалне миграције..?

Borac

16.09.2015. 22:15

@Mitar - E Mitre svi ce oni ostati u Srbiji samo to izgleda niko ne svaca od politicara i ovih pamtnih komentatora,zapad njih nece a EU se polako raspada.Sacekaj mo do iduce godine u ovo vrijeme.

karate

16.09.2015. 20:29

Citam ,ove komentare i primetih odma da su se Srbi oglasili i izneli svije misljenje. Vecina ovih komentatora je pobeglo sa Balkana pa sada pali i zari, rusi i podrzava nemacke sluge Madjare. Zasto ne podrzavate Madjare za ono sto su radili u Prvom i Drugom svetskom ratu ? E moi jadni Srbi . Nikada mozga niti ce te ga kada imati. Pa vi da krenete vas bi ovi vasi ljubljeni Madjari zive drali .

Коколо

16.09.2015. 22:05

@karate - Ово нема везе са Првим или Другим ратом, ово је планско насељавање европског континента, које ће нам се свима , па и теби или твојој деци ако их имаш, обити о главу. Мађари имају право да бране своју земљу и поступају по законима те земље, да ли их неко воли или не, није важно. Мало размишљања и аналитике није на одмет. Глупи либерали призивају милионе људи који се НИКАДА неће интегрисати, већ ћемо се морати интегрисати у њихово будуће друштво. Ја то не желим за своју децу а ти им се радуј,.

Bugi

16.09.2015. 22:15

@karate - Molim te, nemoj vise da citas nase komentare. Ocigledno negativno uticu na tvoje zdravlje.

Patriota

16.09.2015. 20:41

Situacija izmice kontroli, nasa policija je trebala da ih usmerava na Hrvatsku granicu nakon zatvaranja Madjarske i ovoga ne bi bilo. Sve ovo je deo plana Amerike a nas premijer moli za pomoc one koji su ovo napravili, zalosno.

G.Z .

16.09.2015. 20:54

Svaka cast Madjarima! cuvaju svoju drzavu . To je po naredbi Nemacke a ostali ce kasnije da vide sta su uradili. Islam stize! Bice kasno kad se budu naselili. Srbija za svakog veliko srce ima ali mali mozak.

Ayatollah Klatimir Smutin

16.09.2015. 21:00

"Brižni roditelji " bacaju rođenu decu preko žice?! A prethodno ih,navodno,izvlače iz ratne zone, ali ne traže azil ni u Iranu,Grčkoj,Makedoniji,Bugarskoj ,Rumuniji,Srbiji...koje nisu ratno ugrožene,već ih izlažu neizvesnom putu od par hiljada kilometara ka bogatim zemljama EU ! E,što ti je roditeljska "ljubav" !

VesnaDC

16.09.2015. 21:54

Ovo je razularena bagra a ne izbeglice. Koja oni prava imaju da nasilno upadaju u tudje zemlje, strajkuju, biju se zahtevaju strajkuju ruse I ne postuju granicna pravila..Ko su ti ljudi I sta mi njima dugujemo???Svi pricaju o "nefer Madjarima" Oni samo po ustavu brane svoju domovinu od najezde ko zna kakvih kriminalaca I mudzahedina. Ja licno nemam neki pozitivan osecaj u vezi ovih kako god da ih zovu....

Zoran

16.09.2015. 23:27

@VesnaDC - A sto ta razularena banda nije razularena u Srbiji?:)))Pa zato sto imaju ljude ispred sebe, ne bagru.

Ayatollah Klatimir Smutin

16.09.2015. 21:56

Možete da pričate o Mađarskoj šta hoćete,ali jedino oni brane svoju državu konkretno,a Orban ima podršku većine Mađara. Možete biti humani,ali postoje limiti,a kada vam desetine-stotine hiljada "izbeglica" koje odbijaju se ponašaju u skladu sa zakonima zemlje domaćina postanu ozbiljan problem u državi onda će svako da se lati nepopularnih mera zaštite sopstvenih državljana i teritorije!

Bog,Srbija pa tek onda Ja

16.09.2015. 22:43

Klatimire.Tvoj a i Hungary problem je nerazumevanje!!! LJUDI,a to su i ovi jadnici koji beze od rata,NE ZELE da ostanu u Hungary.ZELE dalje na zapad.Kome to sem Hungaryma,moronima i idiotima nije jasno.Zasto ih onda ne propustiti,tiho i dostojanstveno.Ako ne zelis da im pomognes,nemoj im odmoci.

Ђура Змај

16.09.2015. 22:50

Новости сутра пишу: "МИГРАНТЕ ГАЂАЛИ НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ" - а ко је пропустио мигранте ка Мађарској..?

Čita

16.09.2015. 22:53

Mađarska može da postane turistička atrakcija ako svoje granice ogradi bodljikavom žicom. Navaliće ljudi iz celog sveta na safari.

ZVONO

16.09.2015. 22:58

Ljudi moji,da li ste slusali FOKUS radio dok ga nisu ukinuli a koji su promovisali sns osobito glavne,a gde je subotom Ksenija Vucic imala emis.ksko su se razveli i sa kim se bivsi muz ozenio?E sad bi sve bilo jasno,ako oni nisu lagali.

Ratko-Banja Luka RS

16.09.2015. 23:24

Nisam previse /religiozan ali cu se moliti i od srca zeleti da ova zima tesko pogodi Madzarsku, da im unisti sve useve , da im se cevi zalede ,da imaju snega do meseca Jula i da nanosi snega budu preko dva metra i tako nekoliko godina i kad se budu kandidovali za Zimske Olimpijske igre da im udari samo tak'a susa.Za ove "zabrinute"- ove izbeglice imaju pravo da budu u svakoj drzavi Evrope sve dok su vojne trupe tih drzava u njihovoj zemlji ili barem uceestvovale u rusenju njihovih.(diktatora)

Bugi

16.09.2015. 23:52

Djabe madjarima ovoliki trud da zastite Nemacku.Djabe te pare sto su dobili od svaba.Nemogu je zastititi.Trecina ima da izgine samo da ostali prodju.Mlogo ih je na putu,a koliko je jos onih koji pakuju stvari, samo bog zna.

D.P.

17.09.2015. 01:05

Ej. Ako mi predjemo u islam, da li će mo moći posle u Madžarsku na pivo!

Milan

17.09.2015. 02:30

Madjarska potrosila pare, napravila ceo haos, pucala na teritoriju susedne drzave. Srbija propustila 200.000 ljudi uz jedan jedini incident i onda su Madjari bolji od nas!? Cudan im je taj madjarski nacionalni interes, potrosis pare, pobijes ljude, niko te ne voli . . . .

Jerry

17.09.2015. 05:47

Pročitao sam negde da 1. jan 2015, nemačka ostaje bez 400 000 tehničara, svih struka...odlaze ljudi u zasluženu penziju...Šta ako tako nemci popunjavaju nedostatak radne snage (plaćajući im minimalac)Ppsle nekog vremena, ko ke našo poso ok, ko nije na voz i nazad...

Nighthawk

17.09.2015. 07:09

Кад оволико смаге имају да проваљују у туђе земље, што онда ову снагу ме употребише у својој земљи да је бране од исламиста. Ја не могу да верујем да неко брани ово дивљање 'јадних' миграната...

Pravoslavac

17.09.2015. 09:54

Bravo Madjarska. Tako se brani drzava od ilegalnog ulaska u zemlju bez viza i pasosa. Neka putuju u Arapske zemlje. Ja niosam sreo ni jednog muslimana koji trpi hriscane.