Путин: Исламска држава угрожава Европу и Русију, Меку, Медину и Јерусалим

Танјуг

уторак, 15. 09. 2015. у 17:53

Путин: Исламска држава угрожава Европу и Русију, Меку, Медину и Јерусалим
Исламска држава има планове за свете градове Меку, Медину и Јерусалим и угрожава Европу и Русију, истакао је руски председник Владимир Путин на самиту Организације Споразума о колективној безбедности (ЦСТО) у Таџикистану

Исламска држава (ИД) има планове за свете градове Меку, Медину и Јерусалим и угрожава Европу и Русију, истакао је данас руски председник Владимир Путин на самиту Организације Споразума о колективној безбедности (ЦСТО) у Таџикистану.

Путин је ситуацију око ИД оценио као "веома озбиљном" и изразио забринутост због евентуалног повратка џихадиста из многих земаља Европе, Заједнице Независних Држава (ЗНД) и Русије, након што су прошли "идеолошки и војни тренинг" ИД, преноси Раша Тудеј.

Путин истиче да је време да се оставе по страни геополитичке амбиције да би међународна заједница ујединила снаге за борбу против претње какву представља ИД.

Руски председник апелује да се напусти и политика двоструких стандарда, као и директног и индиректног коришћења терористичких група за остваривање сопствених циљева, укључујући и оне да се скину с власти неке владе и режими.

Путин је нагласио како Русија подржава сиријску владу у борби против тероризма и наставиће то да чини. "Ми пружамо техничко-војну помоћ Дамаску" изјавио је Путин и позвао и друге земље да се у томе придруже Русији.

"Морамо да ујединимо напоре сиријске владе, курдских снага самоодбране и тзв. 'умерене опозиције', као и других држава (блискоисточног) региона да би се изборили са претњом сиријској државности и са тероризмом", рекао је руски председник.

Истичући како се активност џихадиста протеже и ван Ирака и Сирије, Путин је као пример навео Авганистан - земљу разорену сукобима, у којој се ситуација знатно погоршала после повлачења највећег дела међународних трупа, у којој постоји реална претња од инфилтрације терористичких група из суседних држава.

Путин је поново одбацио оптужбе како је Русија, подржавањем режима у Дамаску, одговорна за појачан прилив избеглица у ЕУ. Он је истакао како људи беже од војне ескалације и зверстава терориста. "Да Русија није подржавала Сирију ситуација у тој зермљи би била гора него у Либији и доток избеглица би био још већи", напомиње руски председник.

Путин је истакао како није Русија дестабилизовала ситуацију у земљама као што су Либија, Ирак, Јемен и Авганистан и у другим регионима света. "Нисмо ми ти који су тамо уништили владине институције, стварајући вакуум власти у који су се одмах инфилтрирали терористи", рекао је руски председник.

Коментари (6)

Dumar

15.09.2015. 18:25

To bi sigurno svi prihvatili, ali kako ce angloamericka administracija da se odredi u odnosu na ovaj poziv, kad ih, sa jedne strane, kao, osudjuje, a sa druge, kao njihov stvaralac, potpomaze? Njihova dvolicnost je poslovicna, i oni bi sebe izneverili da se bezrezervno pridruze ovoj borbi.

Чапајев

15.09.2015. 19:11

Много се антагонизма накупило, изгледа да ће Руси опет спашавати овај свет.

vlada

15.09.2015. 20:44

Čovek koji gasi "žarišta" proziva se kao krivac!? Sve je nakaradno, kao i istorija, reaktivirana LAŽ, izvitoperena shvatanja, prevara, korupcija, amaterizam .... tu mislim i na nas! Živeo Putine!

Zika

15.09.2015. 22:19

@hristina - Putin se previse petlja u svetsku politiku pa nema vremena za probleme sopstvene mu otadzbine. Neka se ugleda u Baracka Obamu. Obama vodi racuna o ekonomiji Amerike.

ТЛН

16.09.2015. 08:26

Истина и само истина! Истина је једна и непобитна а лажи има хиљаду!