ДУШАНБЕ - Русија пружа и пружаће неопходну војно-техничку помоћ званичном Дамаску у борби против терориста "Исламске државе", изјавио је данас руски председник Владимир Путин, позивајући и друге земље да се придруже Москви у том питању.

"Подржавамо Владу Сирије у супротстављању терористичкој агресији, пружамо и пружаћемо јој непходну војно-техничку помоћ", казао је Путин у Душанбеу, где присуствује састанку Организације споразума за колективну безбедност (ОСКБ).

Према његовим речима, без активног учешћа сиријских власти и војника, без учешћа сиријске војске у борби против ИС, из Сирије и из региона у целини неће моћи бити истерани терористи.

Позивајући међународну заједницу да остави по страни геополитичке амбиције и коришћење двоструких стандарда у питању борбе против тероризама, Путин је на самиту ОСКБ рекао да Русија предлаже да се формира широка коалиција свих земаља које су спремне да допринесу борби против тероризма, између осталог у борби против ИС у Сирији.

"Сада је потребно ујединити напоре - и сиријске владе, и курдских устаника, и тзв. умерене опозиције, и других земаља региона, у борби против претње по државност Сирије и у борби против тероризма", казао је председник Русије, пренео је ТАС С.

Притом, Путин је додао да је сиријски председника Башар ел-Асад спреман да сарађује са "здравим снагама сиријске опозиције".

"Наравно, потребно је мислити о политичким реформама у тој земљи, а ми знамо да је Асад спреман да тим процесима, управљању државом, прикључи и здрав део опозиције", рекао је руски председник, додајући да је данас у првом плану потреба јачања напора у борби против тероризма.

"Без тога је немогуће решавати и друге насушне и проблеме који се увећавају, укључујући и проблем избеглица", навео је Путин.

Потребно је, како је рекао, одустати од политике директне или индиректне употребе одређених терористичких група ради достизања сопствене користи, укључујући смену неугодних режима и влада.

Путин је ситуацију у Сирији, Ираку и у Блискоисточном региону назвао врло озбиљном.

"Терористи већ јавно говоре о томе да се припремају на Меку, Медину, Јерусалим. У њиховом плану су и ширење активности на Европу, Русију, централну и југоисточну Азију", казао је он, додајући да Москву брине "њихов могући повратак на наше територије".

Путин је, притом, одбацио покушаје да се Русији припише одговорност за талас избеглица из Сирије у Европу.

"Видимо данас покушаје да се, малтене, кривица за тај проблем и његово појављивање, стави на Русију, јер се наводно појавио због тога што Русија подржава легалне власти у Сирији", навео је он.

Путин је додао да људи из Сирије беже, пре свега, од борби, које су "у знатној мери наметнуте споља, испорукама оружја и друге специјалне технике", као и од зверстава терориста.

"Да Русија не подржава Сирију, ситуација у тој земљи била би још гора него у Либији, а прилив избеглица био би још већи", рекао је председник Русије и додао да није Русија дестабилизовала стање у тим земљама.

"Нисмо ми ти који руше и који су рушили државне институције власти, стварајући вакуум власти, који одмах попуне терористи", рекао је Путин у Душанбеу.