Око поноћи, када су ступиле ригорозне мере за улазак избеглица у Мађарску, преко званичног граничног прелаза "Хоргош 2" већа група избеглица пуштена је да уђе у ту земљу, јавља извештач Танјуга са лица места.

На том граничном прелазу уочи поноћи окупило се више стотина избеглица којима полиција једно време није дозвољавала да пређу границу, али им је око поноћи то поново омогућено.

Мађарска полиција је претходно присутним избеглицама саопштила да се на сваких 35 метара дуж границе налази по један полицајац или војник те су упозорени да не покушавају да на тај начин покушају да пређу на територију Мађарске.

На званичном граничном прелазу "Хоргош 2" полиција је раније вечерас у организованим групама пропустила велики број миграната, да би тај прелаз у појединим тренуцима био и потпуно празан.

Мађарска полиција затворила поподне пружни прелаз Хоргош-Сегедин, код места Реске, на српско-мађарској граници, који су избеглице са Блиског истока најчешће користиле за прелазак у ту земљу. На пружни пролаз, ширине око 40 метара, је постављена бодљикава жица.

Мађарска је затворила свој ваздушни простор у ширини 20 километара од српске границе и до висине од 1.350 метара, саопштила је вечерас Агенција за национални транспорт.

Затварање је ступило на снагу у поноћ 10. септембра и има за циљ да осигура полицји, војсци и хитној медицинској помоћи да могу безбедно да користе ваздушни простор за обављање дужности, које су у вези са управљнајем мигрантском кризом, наводи се у саопштењу.

Затварање, које остаје на снази до даљњега, не утиче на редовне међународне путничке летове, додаје се у саопштењу, које преноси Ројтерс.

Мађарски премијер Виктор Орбан упутио је данас неколико стотина нових полицајаца на јужну границу са Србијом како би помогао решавање рекордног броја избеглица и миграната који настоје да уђу у Европску унију, јавио је Ројтерс.

На церемонији инаугурације нових полицајаца у Будимпешти, Орбан је рекао да ће се они суочити са превареним, љутим и плаховитим људима и да ће им у тим сусретима требати не само физичка снага већ и срце да се ти људи разумеју.

"Мађари желе да живе у реду, миру и сигурности. Мађари не желе хаос", рекао је Орбан и додао да се те вредности не подразумевају већ да се за њих треба изборити.

Орбан је нове полицајце позвао да заштите "Европу, Мађарску и границе" и да буду хумани док бескомпромисно примењују мађарске законе.

Према његовим речима, Мађарска има право да утврди ко може да уђе у земљу и обавезна је да осигура да сви уласци буду у складу са законима земља.

Орбан је истакао да ће према новим законским мерама, које ступају на снагу сутра, сваки нелегалан улазак у земљу бити сматран кривичним делом а да ће починиоци бии протерани или смештени у затвор.

"Шверцери људи ће се суочити са казнама које заслужују а које су озбиљне као и чињеница да они зарађују на животима других људи", рекао је Орбан.

На владином веб сајту је саопштено да је на данашњој церемонији на Тргу хероја заклетву дало 868 нових полицајаца.

Орбан је рекао да размере миграције захтевају да нови полицајци почну да раде пре окончања школовања како би бранили суверенитет земље и локални начин живота.

Полиција је саопштила да су мађарске власти отвориле два привремена центра за прихват у западним градовима Корменду и Сентготарду.

ИВАНИШЕВИЋ: СРБИЈА НЕЋЕ ПРИМАТИ ИЗБЕГЛИЦЕ НАЗАД

Србија неће прихватити избеглице које Мађарска буде хтела да врати назад, по цену да и Србија распореди своју Војску на граници, изјавио је вечерас у Суботици државни секретар у Министарству рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Ненад Иванишевић.

Он је пред почетак скупа посвећеног људским правима избеглица рекао новинарима да ће Србија примати назад људе на које се односи реадмисија, али да се то не односи на највећи део избеглица који је илегално прешао из Србије у Мађарску.

"Ми никог нећемо да примимо. Зна се шта је реадмисија. И по реадмисији ћемо људе примати. Сви људи који су прешли у Мађарску, нећемо их примити, по цену да и Србија постави Војску на граници. Нећемо прихватити тај број избеглица који Мађарска враћа. И то јесте наш став од данас и то треба сви да знају", рекао је Иванишевић.

Он је прецизирао да споразум о реадмисији јасно прецизира како се по Међународном праву врши реадмисија.

"Врши се уз утврђивање земље порекла и, пре свега, земље држављанства. Дакле, уколико желе да враћају људе - мораће да их врате у Грчку. То је прва земља уласка у Европску унију", додао је он.

Упитан како ће Србија спречити повратак избеглица, Иванишевић је рекао да ће држава "ако буде требало предузети све оно што може да предузме".

У Мађарској од поноћи ступа на снагу строжији закон о државној граници који, између осталог, Србију третира као земљу сигурног порекла и омогућава враћање избеглица.

Фоторепортер Ројтерса у месту Роске на јужној граници са Србијом рекао је да је неколико хиљада избеглица возовима одведено према граници са Аустријом.

Мађарске власти од сутра ће, како наводи Ројтерс, примати и почети да процесуирају захтеве за азил на граници, а азиланте превозити у прихватна места у земљи. Они мигранти који одбијају да сарађују биће држани на граници, а ухваћени у илегалном преласку границе суочиће се са хапшењем и могућим смештањем у затвор.

"Нови прописи који ступају на снагу сутра, ојачаће заштиту мађарске границе", рекао је Орбан новим полицајцима.

ЗАТВОРЕН ПРУЖНИ ПРОЛАЗ СА СРБИЈОМ

Мађарска полиција затворила је данас пружни пролаз на српско-мађарској граници, који су избеглице најчешће користиле за прелазак у ту земљу, јавио је репортер агенције АФП.

Ројтерс јавља да се на прузи нагомилава полиција на коњима, а тај простор надлећу хеликоптери. Припадници мађарске војске су још јутрос распоређени на том потезу.

На пружни пролаз је постављена бодљикава жица.

ВУЛИН: МИГРАНТИ НЕЋЕ МОЋИ НАЗАД ИЗ МАЂАРСКЕ

Мигранти који не успеју да пређу мађарску границу и остану на ничијој земљи моћи ће да се врате у Србију и бораве у прихватним центрима, док они који пређу у Мађарску, али на буду враћени у Србију неће бити прихваћени, изјавио је вечерас министар Александар Вулин.

Вулин је објаснио да они мигранти који пређу у Мађарску и буду евидентирани у тој земљи, а након тога на силу враћени у Србију, неће бити прихваћени.

"Ми никога на силу нећемо задржавати на нашој територији и самим тим нећемо дозволити ниједној земљи да на силу и без одговарајуће законске процедуре и реадмисије било кога врати на нашу територију", рекао је Вулин Тањугу.

Упитан шта ће бити са тим мигрантима, Вулин је рекао да то више неће бити одговорност Србије.

"То више није наша одговорност, они су на територији Мађарске и очекујемо од мађарске државе да се према њима понаша како доликује", рекао је Вулин.

ПОЛИЦИЈА ПРОПУШТА МАЊЕ ГРУПЕ ПРЕКО "ХОРГОША 2"

Мађарска полиција почела је данас, нешто пре 18 сати, да пропушта мање групе избеглица преко званичног граничног прелаза "Хоргош 2", јавља Танјугов извештач с лица места.

Дан уочи најављене примене пооштрених мера на мађарско-српској граници, код места Рескеа, распоређено је јутрос пет камиона војника и оклопних возила Хамер, јавила је државна телевизија М1.

АУСТРИЈА УВОДИ ПРИВРЕМЕНУ ГРАНИЧНУ КОНТРОЛУ
Аустрија ће увести привремене граничне контроле, саопштила је данас министарка унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтнер.

Она је прецизирала да ће Беч, као и Немачка, услед актуелне избегличке кризе, увести "привреме граничне контроле".

Микл-Лајтнер, која борави у Бриселу, објаснила је да је о томе обавестила Европску комисију.

"Ми ћемо деловати као и Немачка", рекла је аустријска министарка унутрашњих послова.


У АУСТРИЈУ ЗА ВИКЕНД УШЛО 16.600 ИЗБЕГЛИЦА

Талас избеглица из Мађарске и даље траје, а протеклог викенда више од 16.600 избеглица ушло у Аустрију.

На прелазу Никелсдорф је само у току недеље ушло 10.256 избеглица, а у понедељак у јутарњим сатима даљих 2.400.

Поред тога и прелаз Хајлигенкројц био је суочен са више хиљада избеглица, које су довеле до кризне ситуације.

Општина Хајлигенкројц, како је саопштено, није у могућности да савлада толику навалу.

И током данашњег дана очекује се долазак више хиљада избеглица из Мађарске.

ИЗБЕГЛИЦЕ НА ПУТУ КА АУСТРИЈИ И КРОЗ СЛОВЕНИЈУ

Због оштријих мера према избеглицама на граници Мађарске и Аустрије последњих дана је све више случајева да избеглице на путу ка Аустрији и Немачкој користе правце преко Словеније, наводе данас словеначки медији.

Како прецизира мариборска "Вечер", словеначка полиција је у суботу непосредно пред граничним прелазом Шентиљ према Аустрији, при покушају илегалног уласка у државу, зауставила комби румунских ознака у којему је открила 21 особу, држављане Ирана и Авганистана.

Комби је возио 43-годишњи Румун за кога је утврђено да је илегално с возилом и избеглицама ушао у Словенију из Мађарске.

Истовремено, аустријске власти саопштиле су да су за викенд на подручју Шентиља на својој страни зауставили 43 избеглице из Ирака и Сирије, који су у Аустрију ушле из Словеније.

Аустрија и Словенија имају билатерални споразум о враћању особа које недопуштено пређу границу, али је словеначка полиција у вези наведених случајева објаснила да их аустријски колеге нису обавестили о илегалцима, нити за то дали материјалне доказе, па је изручење тих особа Словенији под знаком питања, преноси Хина.

Словеначка полицијска управа у саопштењу медијима наводи да и даље спроводи пооштрене контроле и друге оперативне мере на граници с Аустријом и да ће то и наставити.

М1: ОЧЕКУЈЕ СЕ ЧАК 20.000 ИЗБЕГЛИЦА НА ГРАНИЦИ КОД ХОРГОШA

У Хоргош је данас стигло више од 10 аутобуса из Београда, Суботица и Кањиже са избеглицама са Блиског истока, а очекује се да ће до поноћи на српско-мађарску границу стићи њих чак 20.000, јавила је мађарска државна телевизија М1.

Разлог повећаном броју избеглица је то што од вечрас ступа на снагу измењени, строжи закон о државној граници, наводи та ТВ позивајући се РТВ Панон.

М1 наводи да поред границе аустријски активисти помажу избеглицама тако што су на путевима поставили стрелице које показују правац за Мађарску, деле им воду и храну.

Такође, наводе да је претходних дана стигао рекордан број миграната у Кањижу, а да већина њих није ишла у камп чији је капацитет хиљаду људи, већ су хтели што пре да пређу границу.

Мађарска државна ТВ јавила је и да је прошле ноћи на македонско-српску границу стигло свега око хиљаду миграната.