Амерички инструктори су у оквиру борбе са терористичком организацијом „Исламска држава“ (ИД) обучили око 13 хиљада ирачких војника од почетка антитерористичке кампање, саопштио је пуковник Патрик Рајдер, званични представник Централне команде Оружаних снага САД у зони оперативне одговорности у коју улази Блиски исток и рејон Персијског залива.

Инструктори (САД) из међународне антитерористичке коалиције обучили су 13 хиљада ирачких војника од почетка кампање, а тренутно обучавају још 4 хиљаде. Војници који завршавају курс ефикасно ратују у Рамади (провинција Анбар) и у другим областима Ирака“, рекао је новинарима амерички пуковник Патрик Рајдер.

Председник САД Барак Обама у јуну је донео одлуку да у Ирак пошаље још око 450 војних саветника. У тој земљи се тренутно налази укупно 3550 војних инструктора.

АМЕРИЧКИ ИНСТРУКТОРИ СЛАБО ОБУЧИЛИ ИРАЧКУ ВОЈСКУ

Ирачки војници које су амерички инструктори обучавали показали су ниску борбену готовост и напустили град Рамади током офанзиве милитаната Исламске државе, изјавио је јуче у интервјуу Си-Ен-Ену потпредседник Владе Ирака Салех ел Мутлак.

Сви смо изненађени тиме што је јака војска устукнула пред тако малобројним снагама“, признао је он. Одговарајући на питање новинара да ли треба боље организовати ирачке снаге, Ел Мутлак је нагласио: „Да, то смо говорили још 2003. године (те године су Сједињене Америчке Државе са својим савезницима ушле у Ирак). Пре свега, није требало расформирати ирачку војску, а Американци су је расформирали“.

Салех ел Мутлак је констатовао да су снаге безбедности које су створене прошле године „направиле озбиљне грешке у Мосулу“.

Слично искуство смо имали у Рамади. Није нам јасно зашто су јединице које су, како се мислило, прошле дугогодишњу америчку обуку и требало би да су једна од најбољих војски, на овакав начин напустиле Рамади, оставивши оружје“.

То није војска какву бисмо желели и очекивали да видимо“, нагласио је заменик премијера.

Министар одбране САД Ештон Картер раније је изјавио да је ИД успела да освоји Рамади захваљујући недовољној мотивисаности војника да се боре. Према речима шефа Пентагона, ирачка војска је значајно превазилазила број противника, а опет се повукла. САД могу да обучавају и наоружавају ирачке снаге, али не и да им усаде жељу да иду у рат, навео је Картер.
(Извор: sputniknews.com)