ПАРИЗ - Француску престоницу, Париз, закрчили су данас овдашњи пољопривредници са преко 1.700 трактора, који полако иду главним улицама ка источном делу граду, где је планиран протест на тргу Насион.

Фармери су незадовољни мерама владе за заштиту домаћих произвођача, донетим у јулу ове године, и сматрају да због јефтиног увоза и високих државних намета не могу да конкуришу немачким, а још мање источноевропским и другим произвођачима.

Влада је крајем јула изашла у сусрет француским млекарима подигавши минималну цену млека по литру на 34 цента.

Међутим, цена меса, посебно свињског, остала је ниска, а сељаци тврде да она не покрива ни трошкове производње.

Позив на данашњу блокаду Париза дошао је после готово 500 акција које су пољопривредници организовали целог лета широм Француске. Француски фармери су овог лета блокирали путеве на граници са Немачком, као и водеће туристицке дестинације.

Делегацију од око стот пољопривредника данас је примила председница парламента Француске, Клод Бартолон, а председник Синдиката француских пољопривредника ФНСЕА, Гзавијер Белен, разговарао је са француским премијером Мануелом Валсом и министром пољопривреде Стефаном ле Фолом.

Повод за протест је шира дебата о пољопривреди Европе и о њеној конкурентности у свету. Очекује се европски протест у понедељак у Бриселу, током састанка министара пољопривреде земаља ЕУ, преноси лист Фигаро.

Руски ембарго оставио је трага на пољопривреду Француске, углавном на индиректан начин, будући да је због забране узвоза робе са запада у Русију повећана европска конкуренција.

Према оцени листа Ла Круа, пољопривреда Француске до сада је на губитку 200 милиона евра због руског ембарга.

Процењује се да је сектор свињогојства због немогућности извоза на руско тржиште до сада претпео штету од 100 милиона евра, али да укупна штета на годишњем нивоу износи, узимајући у обзир пад цена због повећане конкуренције, 400 милиона евра.

Француски извоз меса, млека и млечних производа је драстично опао од руског ембарга 7. августа прошле године, који је Москва увела као контрамеру на западне санкције инициране украјинском кризом.

Као одговор на санкције ЕУ, Русија је увела ембрго на увоз прехрамбених производа из земаља цланица ЕУ, САД, Аустралије, Канаде и Норвешке, који је сада продужен за још годину дана.

Руски ембарго највише је погодио француске произвођаче свињског и јунећег меса, као и млекаре, некада велике извознике на руско тржиште, а стручњаци процењују да француски сточари зато губе 20 центи само по килограму свињског меса.