МОСКВА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


ДВА велика суседа, економска партнера и две пријатељске земље, Русија и Кина, покушаће да заједнички нађу лек против садашњих економских невоља и покушају да подигну робну размену на некадашњи ниво. Управо зато Путинова дводневна посета Кини, која је отпочела јуче, има посебан значај. Већ је најављено да ће гости из Русије са домаћинима потписати чак 22 договора.

Пад рубље у односу на долар забринуо је не само Русе него и Кинезе. Директор Одељења Источне Европе и централне Азије кинеског министарства трговине Лин Цзи каже да је кинески извоз у Русију пао у првом полугодишту 2015. чак 36 одсто. У исто време је Кина смањила инвестиције у Русији за 25 одсто. Прошле 2014. године, Кина је имала директне инвестиције у Русији у висини четири милијарде долара.

Кина је први економски партнер Русије, док је на кинеској ранг-листи економских партнера Русија тек на деветом месту. У процентима, у кинеској трговини на Русију отпада само 2,5 одсто, па и пад размене она лакше подноси. На крају 2014. руско-кинеска трговинска размена је износила 95 милијарди долара. На вредност трговинске размене је утицао пад цене нафте и гаса. Пад рубље и смењење куповне моћи грађана Русије аутоматски је утицало и на смањење кинеских инвестиција у Русију.

Због свега тога, руски председник Путин намерава директно да разговара са кинеским бизнисменима у току Источног економског форума. Прошле године Путин је уверавао Кинезе да ће већ ове 2015. обим трговинске размене достићи сто милијарди долара. Међутим у првих седам месеци, према подацима које су саопштили у Пекингу, трговина не само да се није увећала, већ је опала за чак 30 одсто. Од тога се смањио увоз руске робе у најмногољуднију земљу света за 20 посто.

Од 3. до 5. септембра у Пекингу ће се одржати економски форум "Русија-Кина, две земље, један посао". Русија традиционално продаје Кини сировине, а купује финалне производе.

Иако је економија у центру пажње, посета има и велики политички значај. Уосталом, Владимир Путин ће бити и главни гост на данашњој паради у Пекингу поводом 70-годишњице победе Кине над Јапаном и завршетка Другог светског рата.

А на путу за Пекинг, Путин је јуче кратко свратио у Читу, град у Сибиру недалеко од границе са Кином, где је положио венац на споменик погинулима у рату и разговарао са локалним ветеранима који су обележавали победу над Јапаном на крају Другог светског рата. Капитулација Јапана се у Русији обично не слави, али је ове године "округла" годишњица тог догађаја.

У Чити и другим градовима источне Русије, укључујући полуострво Камчатку, у близини које се налазе спорна Курилска острва, јуче су одржане и војне параде у част победе у Другом светском рату.