Уништен још један антички храм

ФоНет

31. 08. 2015. у 10:57

Припадници Исламске државе у Сирији тешко су оштетили две хиљаде година стар антички храм у Палмири неколико дана након што су у том месту сравнили са земљом други антички храм, Балсхамин

Уништен још један антички храм

Фото Танјуг, АП

БЕЈРУТ- Припадници Исламске државе у Сирији тешко су оштетили две хиљаде година стар антички храм у Палмири неколико дана након што су у том месту сравнили са земљом други антички храм, Балсхамин, посвећен феничанском богу олује и кише, јавила је данас агенција АП.

Палмира се сматра једним од најзначајнијих археолошких налазишта у свету и налази се под заштитом УНЕСКО.

Исламисти су приликом рушења другог античког храма у Палмири користили велику количину експлозива баш као и у случају храма посвећеног феничанском богу, навео је АП.

Почетком августа, припадници Исламске државе су у Палмири убили Халена Ал Аасада (81), стручњака за антику који је радио у том археолошком налазишту.

Исламски екстремисти који су заузели велике делове Сирије и Ирака сматрају да антички реликти пропагирају идолатрију, навео је АП и указао да су исламисти уништили и неколико археолошких налазишта у Ираку, али да, такође, и продају античке сувенире.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Djordje Djurovic

31.08.2015. 11:44

Te ISIL-ovce cine dvostruku blasfemiju i licemjersvo. Toboze protivnici su idolopoklonstva, ali idolopoklonicke artefakte prodaju. Uzas.

Gojko

31.08.2015. 15:02

Drzave UN ili ti tzv.medjunarudne zajednice potpuno su nemochne pred razularenom bandom najgorih belosvetskih terorista koji im pred ochima nepovratno, unishtavaju neprocenjivo istorijsko blago.