СИДНЕЈ - Аустралија је данас позвала више европских земаља да отпочну ваздушне нападе на екстремистичку групу Исламска држава (ИС) у Сирији и Ираку, у циљу решавања ескалирајуће избегличке кризе која је захватила европски континент.

Министарка спољних послова Аустралије Џули Бишоп указала је да су џихадисти одговорни за то што стотине хиљада миграната беже у Европу, те да је неопходно проширење коалиције која се бори против ИС, преноси АФП.

"Више од 40 одсто људи који тренутно траже азил у Европи су из Сирије и потребан нам је јединствен фронт како бисмо поразили терористичке организације које изазивају расељавање толиког броја људи", рекла је она новинарима у Сиднеју.

Бишоп је подсетила да 60 земаља већ на неки начин пружају подршку коалицији коју предводе САД, али је нагласила да земље могу и више тога да учине кад је реч о подршци ваздушним нападима, који се показују као ефикасни у спречавању ИС да проглашава својим територије суверених влада и да спроводи варварско насиље.

"Земље које се граниче са Сиријом и Ираком, Либан, Јордан и друге, трпе терет милиона људи који улазе на њихове терориторије бежећи из својих земаља, а потом одлазе у Европу. Зато сматрам да Европљани морају да се ангажују у коалиционим ваздушним ударима у Сирији и Ираку", истакла је Бишоп у интервјуу "Аустралијским новинама" који је данас објављен.

Само неколицина европских земаља тренутно учествује у ваздушним нападима на џихадисте, међу којима су Француска и Британија, као део коалиције западних и арапских сила, наводи француска агенција.

Аустралија у коалиционим акцијама учествује са шест ловачких авиона РААФ Ф/А 18 и два авиона за подршку, базираним у Уједињеним Арапским Емиратима.

Иако Канбера изводи ваздушне ударе у Ираку, још није узела на нишан мете у Сирији, позивајући се на правне разлоге, али разматра захтев који су САД упутиле овог месеца да учествује у нападима и у тој земљи.

Очекује се да ће министри унутрашњих послова Европске уније одржати ванредни састанак 14. септембра у Бриселу посвећен ескалирајућој мигрантској кризи у Европи, како је јуче саопштила луксембуршка влада.

Број избеглица из ратом захваћених подручја који долазе до граница ЕУ достигао је скоро 340.000 у првих седам месеци ове године, што је знатно више у поређењу са бројком од 123.500 колико их је регистровано у истом периоду 2014. године, према подацима европске пограничне агенције Фронтекс, закључује АФП.