ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ТРОЈКЕ нароужане аутоматским пушкама патролирају испред Ајфелове куле, сличан блиски сусрет с војницима у ратној спреми одиграва се у ходницима подземне железнице, док легионари стражаре испред важних институција.

Наведена слика није ништа необична ових дана, у Паризу и другим француским градовима. Јер, Француска је у рату. Бори се против међународног тероризма, а то подразумева и заштиту на сопственом тлу. Џихадисти ову земљу стављају у сам врх својих непријатеља, а њихове вође већ су неколико пута јавно позивале на преношење "светог рата" на француско тло.

Чувају се јавне установе, посећена места, фестивали. Сталне страже се организују, пре свега, испред веома осетљивих места, као што су, на пример, јеврејске школе. Али, предност се у осталим случајевима даје патролома и покретљивим екипама. И плаже су, наравно, на оку, као и спортски догађаји, као што је то недавно била бициклистичка трка Тур де Франс.

Овде сматрају да у борби против непредвидивих терориста нема сврхе бити статичан, тим пре што се непријатељу циљеви стално мењају. Једном су напали војнике, други пут школу, трећи пут новинаре, онда самопослугу, па фабрику. У последњи час недавно је спречен напад на једну цркву. Фанатици могу да ударе било где и било кад.

Тражење игле у пласту сена се не исплати, већ је битно будно око. Французи зато инсистирају на заштити, али и на превенцији. Информације о понашању у градском превозу и на другим местима где је присутан велики број људи, јасно су истакнуте.

За разлику од претходних пет степена упозорења, од прошле године на делу су само два нивоа: опрезности и непосредне опасности од напада. Први, између осталог, подразумева надгледање транспорта, контролу при уласку у јавне институције, поштовање безбедносних норми. Други обухвата и формирање кризних ћелија, рестрикцију саобраћаја и паркирања, највиши степен приправности интервентних јединица. Систем се примењује у здравству, исхрани, енергетском и информативном систему.

Од серије јануарских терористичких атака у Паризу, у којима је страдало 17 људи, под посебном заштитом су и туристичке знаменитости, верски објекти, медији. Укупно 20.000 униформисаних људи, међу којима 10.000 војника, чува преко 800 нарочито осетљивих места.

Два општинска полицајца, у оквиру ојачаног антитерористичког плана, тако, свакога дана контролишу улазак у локални базен у месту Санс с двадесетак хиљада душа на сто километара јужно од Париза... Навикнути да негодују, али ипак свесни безбедносне ситуације у којој се налазе, Французи су се навикли на нову слику својих градова, којима шпартају маскирне униформе, с цевима митраљеза упереним у асфалт.


ПАРИСКА ПЛАЖА

Једно од осетљивих места претходних дана била је и "Париска плажа". Организатор је одлучио да на овој традиционалној манифестацији, која се одиграва током јула и августа, део простора посвети "Тел Авиву на Сени", са израелским кулинарским специјалитетима и јеврејском музиком. То се није допало париским Палестинцима, па су самоиницијативно одредили простор на коме се ових дана одржава "Газа плажа", испред које су истакнуте пароле подршке Палестини. Одмах је мобилисано 500 полицајаца и жандарма да ојачају безбедност у страху од могућих напада.