Паризу у августу прети несташица хлеба, јер има све мање и мање отворених пекара, а узрок лежи у томе што је пре неколико месеци укинута вишедеценијска обавеза пекара да свој годишњи одмор пријављују префектури, пишу британски медији.

Од 1790. године пекари су били у обавези да пријављују период у коме ће због годишњег одмора затворити продавнице како би се организовала дежурства да не би дошло до несташице хлеба, пишу Дејли мејл и Телеграф.

Пре пар месеци је на снагу ступио нови закон којим се поједностављује живот фирми, тако да пекари могу да узимају летњи одмор када желе, без потребе подношења захтева префектури.

Председник Пекарске коморе Париза, Доминик Анракт, сматра да проблем није несташица хлеба, већ несташица купаца, јер, како додаје, они који познају Париз, знају да Парижани у августу напуштају престоницу и да је "препуштају" туристиима.

Он је, ипак, признао у изјави за француски "Фигаро", да би пекари требало мало више да мисле на купце, објављено је на веб сајту sixactualites.fr.