Европа се брани жицама

Ивана СТАНОЈЕВИћ

недеља, 09. 08. 2015. у 13:16

Европа се брани жицама
Пуних тридесет година од потписивања Шенгенског споразума и три и по деценије од пада Берлинског зида, баријере се шире на старом континенту. Бедеме подигли Мађарска, Бугарска, Грчка, Шпанија, Британија...

РУШЕЊЕМ Берлинског зида, пре 35 година, Европа се, чинило се, опростила заувек од физичких баријера. Али 2015. године, када се обележевају три деценије од потписивања Шенгенског споразума, којим су и "избрисане" границе међу чланицама европске породице, нови бедеми се уздижу диљем Европе. Највећа мигрантска криза са којом се Европа суочава открила је ново лице (не)уједињене Европе.

У ЕУ је, само током последњих годину дана, азил у ЕУ затражило више од 715.000 избеглица из Африке, Азије, са Блиског истока... И док очејници покушавају да пронађу спас од рата и беде у "обећаним" земљама, европска породица не само да не успева да се договори о "квотама" за њихов прихват, већ свака чланица подиже све више рампи против њих, укључујући и оне најрадикалније, од бодљикаве жице.

Нације без колебања стављају своје интересе изнад потреба европске породице. Идеја заједништва и европски дух на којима почива Унија народа, падају на испиту, док су рампе све више.

Зидове су "јаким" аргументима подигли Мађари, Бугари, Грци, Шпанци, Британци... Аустријанци, Данци, Французи и Италијани, покушавају гвозденим законима да остваре исти циљ.

БУГАРСКА је саградила 33 километра дугу, три метра високу жичану ограду, на граници са југоисточним суседом, Турском, у намери да блокира проток миграната из Сирије и других делова Блиског истока и северне Африке. Више од хиљаду полицајаца патролира дуж границе.

ГРЧКА је подигла десет и по километара дуг, четири метра висок жичани "зид" такође на граници са Турском који треба да преусмери мигранте ка суседној Бугарској.

ШПАНИЈА је утврдила заштитне пунктове у својим северноафричким енклавама Сеути и Мељиљи, због рекордног прилива избеглица из суседног Марока. Погранична полиција регистровала је више од 19.000 покушаја прескока преко утврде код Мелиље током прошле године, што је, према подацима шпанског министарства унутрашњих дела, за чак 350 одсто више него 2013. године. Близу 7.500 миграната успешно је продрло у ове две шпанске енклаве прошле године, од чега само из Сирије 3.300.

БРИТАНИЈА је око три и по километра дугом и око три метра високом баријером на прилазу Евротунелу, који води испод канала Ламанш и спаја Острво са Европом. Циљ је да се мигранати осујете у покушају да илегално пређу из француске луке Кале на британско тло. Минулих недеља мигранти из Африке и са Блиског истока покушавали су да избегну контроле. Деветоро их је, током јуна и јула, погинуло у тим покушајима. Више од 3.000 очајника у овом тренутку кампује у Калеу у нади да ће се домоћи Британије. Око 40.000 миграната осујећено је у покушају прелаза, што је двоструко више него прошле године.

АУСТРИЈА је 13. јуна обуставила решавање захтева за азил. По речима Јохане Микл-Лајтнер, министарке унутрашњих послова у Бечу, "заустављен је аустријски азил експрес". Пре овог корака, Аустрија је у просеку решавала ове захтеве за четири месеца, што је било најбрже у ЕУ. Број подносилаца молби скочио је у првој половини ове године за 180 одсто, односно, на 20.620, а тим темпом би, до краја године, достигао 70.000!

ДАНСКА је 1. јула обзнанила да ће укинути добар део привилегија за азиланте да би смањила њихов прилив. Статистика бележи да су три од четири избеглице који су током прве деценије овог века ушле у Данску сада без посла.

ФРАНЦУСКА и ИТАЛИЈА споре се око тога ко је одговоран за стотине афричких миграната који стоје код Вентимиље на француско-италијанској граници пошто је Париз одбио да их прими. Француска оптужује Италију да не поштује такозвани Даблински договор, који прецизира да избеглице треба да потраже азил у земљи ЕУ у коју су прво ушли. Рим, с друге стране, настоји да докаже да је на десетине хиљада миграната који су живи стигли преко Средоземља у Италији само у транзиту.

МАЂАРСКА на граници са Србијом изградњом жичане ограде са бодљикавом жицом, дугом чак 175 километара, и високом четири метра, покушава да заустави нелегалне мигранте. Ограду су, истина, мигранти већ успели да пробију, али Будимпешта наставља градњу:

- Нема силаска из воза који се зове мултикултурна Европа... Нема повратка на хришћанску Европу, нити на свет националних култура - закључује премијер Виктор Орбан..


СПОМЕНИЦИ ПОЛИТИЧКОЈ НЕМОЋИ

ЗИДОВИ постоје на свим континентима. За масиван и поуздан важи онај који Мексико одваја од САД. Баријера има и на Блиском истоку, на северу Африке, у Израелу, на светој земљи, на Корејском полуострву. Вишеструко су опскрбљени савременим технолошким средствима: инфрацрвеним камерама, детекторима покрета, уређајима који на основу температуре могу да покажу пристуство живих бића у близини. Ниједан, ипак, није непремостив, а сваки је, без изузетка, својеврсни споменик политичкој немоћи

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

ivke

09.08.2015. 13:57

Treba jednostavno ukinuti azil,sve ilegalne migrante deportovati nazad u zemlju porekla.Za more primeniti australijski sistem-ne dati nijednom ilegalnom brodu da pristane na evropsku obalu,vratiti ga nazad uz vojnu pratnju.U toku je islamizacija Evrope,ovim tempom ce beli evropski hriscanski covek nestati za 100-150 god.Da su Evropljani kojim slucajem otisli kod njih da traze pomoc ovi bi ih pobili a zene odveli u belo roblje,jer oni mrze hriscane iz dna duse,ali vole njihove pare i beneficije

pa i nije

09.08.2015. 15:25

@ivke - to bas tako jednostavno. veliki je broj emigranata i izbili bi veliki nemiri. punon je ekstrmista tu, pa to ako eskalira... pa nece biti dobro

Jazon

09.08.2015. 14:41

Migranti prolaze granicu kao da je švajcarski sir! Kad bi neki pošten gradjanin Srbije samo slučajno hteo da predje granicu sa isteklim pasošem bio bi pod hitno strpan u zatvor! gde je ovde policija, carinici i ostala vlast! Hajde Srbi u Migraciju u Države gde ima dobro plaćen posao! Ne trebaju vam ni vize ni radne dozvole ni pasoši! Navali narode...

Bg

09.08.2015. 14:51

Samo se u Srbiju ulazi kako hoce, mogu da nas preplave za godinu dve a onda ce mo mi na te zidove sa evropom , samo im vi pomazite da nas okupiraju...

Ayatollah Klatimir Smutin

09.08.2015. 15:26

Zanimljivo je da migranti NE beže u zemlje poštenja,blagostanja, svih vidova slobode,ličnog ekonomskog prosperiteta i sigurnosti kao što su Kuba,Venecuela,rusija,J.Koreja,Iran,Brazil,Meksiko...i ne traže azil u njima! Izgleda da više vole izrabljivačku,kapitalističku,surovu i nepravednu Zapadnu Evropu ?!

naranca

09.08.2015. 16:10

@Ayatollah Klatimir Smutin - @ajatola Izvini a jel uce vas u toj EU zemljo-opis???Jel znas gde je Sirija ,a I gde je Kuba ,glede distance I vodenih prijeprjeka.To bi cak I onom nevidljivom F117 bio veliki zalogaj.Kaj ne?

Ayatollah Klatimir Smutin

09.08.2015. 18:12

@Ayatollah Klatimir Smutin - @naranca...Migrantima iz Sirije ili Iraka je bliža destinacija Turska,Gruzija,Iran ili rusija od Nemačke ili Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske ! Niko iz Meksika ne beži na Kubu,Guatemalu ili u Honduras već u USA ,kaj ne?! Svi migranti iz severne Afrike beže ka Zapadnoj Evropi a ne ka jugu svog kontinenta tako da im vodene zaprijeke ne čine problem. Samo se zapitaj koliko košta jedan takav poduhvat i odakle financije za to! A vole "majčicu" rusiju,samo što je daleko:-):-):!

Boki

10.08.2015. 21:31

@Ayatollah Klatimir Smutin - Idu tamo gdje je bolje zbog sebe a ne zato sto ih vole a kako su Ovi kod Kojih Idu dosta I zakuvali Ovo I treba da Idu kod njih.venecuela kuba I drugi nemaju nikakve veze s ovim...

naranca

10.08.2015. 12:58

@Sundjerbob - @sundjerbob Da ali kao I kod nas su im doneli Slobodu Govora:)

Raje

09.08.2015. 16:34

Nemacka i Svedska su primila najveci broj azilanata. Svedska u poredjenju sa brojem stanovnika, koje je 10 puta manje nego u Nemackoj, je primila najvise azilanata. Problem je da to moze ozbiljno da poremeti demografski zemlju i da njeni stanovnici postanu manjina u sopstvenoj drzavi kad se zna da primljeni azilanti imaju svu socijalnu pomoc i ako se ne integrisu a pri tome ogroman natalitet.U Srbiji oprezno sa azilantima! Hrvatska ih ne prima ni privremeno ni za stalno.

Djordje

09.08.2015. 20:56

Ima tu, kod ovih migranata, neke stvari koje nisu baš najjasnije?! Naime, kako kaže članak:..U EU je, samo tokom poslednjih godinu dana, azil u EU zatražilo više od 715.000 izbeglica iz Afrike, Azije, sa Bliskog istoka..Kako to da odjednom ove godine (ratovi traju odavno) krene toliki talas "migranata" i to sve iz zemalja sa islamskom religijom? Neko je ove ljude planski pokrenuo ka hrišćanskoj Evropi. Zašto ne odoše u Emirate, Katar, Saudi Arabiju? Tamo su, em njihovi, em bogatiji od Evrope??

naranca

10.08.2015. 12:16

@Djordje - @Djordje Ne samo to nego ima I nekakvih kosokih koji deluju da su iz srednje Azije.Kirgistan .Cecenija.........!A znamo sta je Cecenija znacila u proslosti!

naranca

10.08.2015. 12:19

Ova zica u Madjarskoj je pukla!Znaci treba izgraditi jos jednu dublje u Madjarskoj onda jos jednu I jos jednu.Pa izmedju svake drzave I zupe u EU I tako ....................