Опсада грчких острва

И. СТАНОЈЕВИЋ

субота, 08. 08. 2015. у 08:41

Опсада грчких острва
Атина између захтева УН да збрине избеглице и молбе Европској унији за помоћ. Најтеже на Лезбосу, Косу и Иосу. Ципрас: Време за солидарност

НА грчким острвима влада прави хаос, због хиљада миграната који су их окупирали. На већини острва ситуација је на рубу хуманитарне катастрофе, јер нема довољно пијаће воде, хране, нити прихватних капацитета, па избеглице спавају на отвореном.

УН траже од владе у Атини да преузме контролу, али грчки премијер Алексис Ципрас поручује да његова влада не може самостално да реши проблем хиљада избеглица из Сирије и Авганистана. Он тражи помоћ од Европске уније, која засада није пронашла "чаробну формулу" за прихват растућег броја азиланата.

- Сада је време да Унија покаже да ли је солидарна, или у њој свако настоји да заштити своју границу - казао је Ципрас.

Агенција УН за помоћ избеглицама саопштила је да грчка влада треба да реши "тотални хаос" на својим острвима које је "окупирало" на хиљаде миграната. По обиласку острва Лезбос, Кос и Иос, директор УНХЦР за Европу Винсен Коштел, оценио је да чланице ЕУ такође морају да учине више и поделе терет Грчке, у коју је, само у јулу, дошло 50.000 миграната.

БЕРЛИН ОДВРАЋА И НА АЛБАНСКОМ НЕМАЧКА влада покушава огласима у шест најчитанијих листова на албанском језику да заустави најезду азиланата, упозоравајући Албанце да у Немачкој не могу да добију "привредни азил". Указују да право на заштиту и боравак у Немачкој има само онај ко може да докаже да је прогоњен у својој земљи и саветује Албанцима да "не руинирају свој живот" и крећу за Немачку. Упозорава се да одбијени азиланти морају да се врате у своју земљу и да се они, који се добровољно не врате, затим депортују и добијају вишегодишњу забрану уласка у Немачку и земље "шенгена".

Према Коштеловим речима, грчке власти морају да воде акцију. Он, како се изразио, "никада није видео ситуацију попут ове у Грчкој". УН су, поред Грчке, позвале и Француску да боље збрињава мигранте. Коштел је рекао да Париз мора да има план за достојанствено збрињавање миграната који кампују код града Калеа у нади да ће прећи Ламанш и отићи у Велику Британију. Он је додао да Француска ситуацију у Калеу треба да третира као ванредну.

- Веома смо забринути због чињенице да нико није преузео вођство, па је онима који пружају хуманитарну помоћ веома тешко. Не смемо дозволити да се у другим деловима Европе праве ситуације каква је сада у Калеу - упозорио је Коштел који има тродеценијско искуство у УН, у раду с избеглицама.

ШВЕРЦЕРИ

ИТАЛИЈАНСКЕ власти ухапсиле су тројицу Либијаца и двојицу Алжираца, старости од 21 до 24 године, оптужених за вишеструко убиство и трговину људима, због основане сумње да имају везе са утапањем више од 200 миграната, чији је брод потонуо у Средоземном мору, код Либије. Мигранти су били тучени и избодени током путовања, а многи од њих укупно 650, закључани у трупу брода. Полиција је оптужила ухапшене да су своју услугу наплаћивали између 1.200 и 1.800 долара.

Коментари (5)

Aco Krajina

08.08.2015. 09:08

sve je ovo projekat CIA,ne moze u mesec dana u zemlje eu da pristigne 300 000 azilanata,to znaci da su do eu imali otvorene granice,slobodan prolaz i prevoz do eu! toliki br.ih se ne moze prosvercovati.. neko nesto lose planira sa evropom..

Rusofil 2

08.08.2015. 09:23

Pitanje : Dali bi Madjarska stavila ogradu da nije dobila odobrenje od gazde evrope-nemacke, sigurno ne. Pitanje : Zasto se ne angazuju avio-kompanije i prihvate izbeglice u avione, i pravac Vasington, jer svi dobro znamo da je amerika stvorila sva : Krvoprolica, rusenja, razaranja, iseljavanja, zasto izbeglice ne u ameriku, evo i famozna evropa ( madjarskim zidom ) kaze ne. Znaci ,, da ,, u Srbiji, ako nesmemo da vas bombardujemo od Rusije, evo vam dzihadisti.

Allied Force

08.08.2015. 12:08

@Nebojsa007 - @Nebojša....U "majčicu" rusiju,zemlju tolerancije i blagostanja (?!).

selatin mumini

08.08.2015. 20:39

Turska 5godina hrani 2miliona izbeglica a cela evropska zajednica ne moze 150hiljada hahaha