Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је данас да Грчка не може самостално да реши проблем хиљада миграната који долазе из Сирије и Авганистана, и додао да јој треба помоћ Европске уније.

"Сада је време да ЕУ покаже да ли је солидарна или у њој свако настоји да заштити своју границу", рекао је он након што је о проблему прилива миграната разговарао с министрима, пренео је Ројтерс.

Агенција УН за помоћ избеглицама саопштила је раније данас да грчка влада треба да предузме контролу и реши "тотални хаос" на својим острвима на које су дошле хиљаде миграната.

Директор УНХЦР за Европу Винсен Коштел рекао је након што је обишао грчка острва Лезбос, Кос и Киос, да чланице ЕУ такође морају да учине више и поделе терет Грчке у коју је само у јулу дошло 50.000 миграната.

"Уплив миграната у Грчку је већи од онога што наша држава може да поднесе", рекао је он. "Ми имамо велике проблеме с којима смо се суочили и због тога смо затражили помоћ од ЕУ".

Ројтерс подсећа да се са проблемима великог уплива миграната суочавају Грчка и Италија, да Мађарска подиже ограду на својој граници и да се Британци боре да спрече улазак неколико хиљада миграната који чекају да из француског града Кале уђу у Британију преко Ламанша.