Европске санкције препородиле руску пољопривреду!

Танјуг

26. 07. 2015. у 20:01

Европске санкције препородиле руску пољопривреду!
Руска влада је најавила да ће у наредној деценији, упркос санкцијама ЕУ, Русија постати самоодржива по питању прехрамбених производа, и да уопште неће морати да их увози од 2025. године
Руска влада је најавила да ће у наредној деценији, упркос санкцијама ЕУ, Русија постати самоодржива по питању прехрамбених производа, и да уопште неће морати да их увози од 2025. године.

Посебна пажња ће бити посвећена агроиндустријском комплексу који ће добити 54 милијарде како би се домаћим производима заменио увоз хране.

Аустријски економисти су проценили да би санкције које је ЕУ увела Русији и узвратне мере Москве могле да коштају Европу око 100 милијарди евра и више од два милиона радних места.

Руска привреда је, с друге стране, доживела одређене губитке, рекао је руски министар пољопривреде Александар Ткачев, али је руска пољопривреда под утицајем санкција готово процветала и у великој мери је успела да својим производима замени увозне производе из Европе.

Данас, према статистици, Русија потпуно обезбеђује потребе свог становништва за житом, уљем и шећером. Житом и уљем она обезбеђује још 50 милиона људи у иностранству. Производња меса и месних прерађевина је у периоду од јануара до априла порасла за 13,5 одсто у односу на исти период прошле године и износи 680 хиљада тона. Настављен је тренд раста у производњи воћа и поврћа, стоке и живине за клање, сира и млечних производа, јаја, рибе…

Ембарго је претворио Русију и у једног од највећих произвођача маргарина у свету. РФ је са прошлогодишњом производњом од рекордних 933 хиљада тона заузела друго место у свету, а предвиђа се да ће у 2015. премашити количине од 1.000 тона.

Руска влада је најавила да ће у наредној деценији, упркос санкцијама ЕУ, Русија постати самоодржива по питању прехрамбених производа, и да уопште неће морати да их увози од 2025. године.

Иако је у великој мери северна земља, Русија има плодне земље напретек: чак 55 одсто од укупне површине у свету најплодније земље — црнице, налази се у РФ.

Зато би засејане површине могле врло брзо да се увеличају, јер Русија данас има око 41 милион хектара земље у запуштеном стању, које су такве остале још распада СССР-а. Поређења ради, то је површина једнака површини ораница у Канади или дупло већа него у Француској. Уз то, држава подстиче и помаже развој села и пољопривреду, па експерти предвиђају да прави процват руске пољопривреде тек следи.

Други важан ресурс је — радна снага. Према неким ранијим проценама, у Русији има 1,6 милиона људи са високим образовањем у области пољопривреде. То је два пута више него у Сједињеним Америчким Државама. Број запослених у руској пољопривреди је око 6,3 милиона људи, што је три пута више него у САД.

Између осталог, више од четвртине становништва Русије живи у сеоској средини, што је око 38 милиона људи.

Русија је друго по величини тржиште за европску храну и пиће. Губитак тако огромног тржишта велики је удар за европске произвођаче. По неким проценама, само Москва дневно троши 37.000 тона хране. Верује се да су европски фармери због ембарга изгубили око 10 милиона евра. Зато они протестују незадовољни ниским ценама месних и млечних производа, захтевајући од својих влада да предузму мере и постигну договор са Русијом о укидању ембарга, док руски пољопривредници траже да се ембарго продужи на што дужи рок.

Упркос ембаргу, роба из ЕУ је минулих месеци специјалним каналима стизала у Русију. Европа је користила „треће земље“ како би своју робу ипак пласирала на руско тржиштe. Тако су, на пример, пољске јабуке препакиване у Србији и слане у Русију, а на сличан начин је и „белоруски“ лосос завршио на руском тржишту.

Пооштравање царинске контроле само је делом спречило да роба илегално прелази преко руске границе. Зато се руска влада одлучила на драстичније мере.

Руски председник Владимир Путин је подржао предлог министра пољопривреде и наложио је граничарима да униште пољопривредне производе под руским ембаргом, заплењене на граници, уместо да их врате у земље порекла као до сада.

Руски премијер Дмитриј Медведев је казао да су за годину дана, од када је Русија увела контрасанкције, цене прехрамбених производа скочиле, али да је то дало импулс за развој домаће пољопривреде.

Ако се упореде цене у периоду од јануара до априла ове године с истим периодом прошле године, храна је у просеку поскупела 23 одсто.

Месо је поскупело 23 одсто, млеко и млечни производи за 15 одсто, риба 31 одсто, поврће 35 одсто.

Упркос томе, истраживања показују да већина Руса, чак 87 одсто њих, подржава продужење ембарга на увоз производа из ЕУ, САД, Аустралије, Канаде и Норвешке.

Према резултатима првог квартала 2015. године увоз прехрамбених производа у Русију опао је за 41,9 одсто у односу на исти период прошле године. Изражено у новцу, реч је о суми од 5,9 милијарди долара, саопштио је Ростат.

У истом периоду, извоз српских производа у Русију опао је за 30 одсто. Према речима српског министра економије Жељка Сертића то је везано пре свега са прошлогодишњом девалвацијом рубље.

Осим руских произвођача, добитници у „рату санкцијама“ су Кина и земље Латинске Америке које су почеле да заузимају упражњена места европске робе на руском тржишту.


(Извор: sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (34)

Branko

26.07.2015. 20:15

Novinari ne šegačite se sa građanima- čitaocima. Nemojte kao pokojnog Miloševića ministri - "sankcije su šansa razvoja srpskog društva" i koekude, druge budalaštine. Nema "preporoda" pod sankcijama i - tačka.

nedostupna

26.07.2015. 20:50

@Branko - Ogromna je razlika izmedju sankcija uvedenim nama i Rusiji. Rusija ima izlaz sa svake strane na ostala trzista, a Srbija je bila u getu. Zaboravilo se da su nam i letovi bili zabranjeni....

КИР СРБИН

26.07.2015. 21:50

@Branko - Јел Брнако, да ниси случајно скоро пио млеко од Кокоса? Изгледа да ти не прија. А видим и вамо испод Алпа цевтају руже, а пилићи падјау с неба. Што би рекао покојни чика Бранко Ћопић, "после рата ће се земља орати карактером" (Николетина Бурсаћ). Но код вас нема Карактера изгледа?

Јабре

26.07.2015. 22:24

@Branko - Али Милошевић је био у праву кад је рекао да ће бити гладних у Словенији, знам пуно породица које су гладне буквално.

ranko75

27.07.2015. 01:47

@Branko - Jos kako ima preporoda i pod sankcijama. Ako ignorises da ulazes u svoju poljoprivredu a imas zemlje za nekoliko evropa pa te nateraju da koristis zemlju i sa nevelikim ulaganjima da predstanes da zavisis od tudje hrane, zar to nije preporod u agro sektoru? Naravno da sankcije nanose obostranu stetu, ali su poljoprivredu preporodile.

glupost

26.07.2015. 20:25

tropska rusija nikad bolju glupost nisam procitao rusi u tropskoj zemlji ma sve rusi imaju hee

Prle i Tihi

26.07.2015. 20:53

Veoma objektivan i čak prilično aritmetičan tekst. Rusija je oduvek imala moćnu poljoprivredu, a ove sankcije su izvanredna šansa da se istisnu stranci. Vidim da prva dva ''komentatora'' uopšte nisu shvatila da nije EU uvela agrarne sankcije Rusiji već obratno. Posebno je dobar ovaj Branko. Da li je uopšte pročitao tekst i zna li o čemu se ovde piše?

Aleksandar

26.07.2015. 21:02

Končno su Rusi počeli da shvataju da se ne živi samo od nafte, a da uz to i ne zavise od EU, sankcije su jedva dočekale druge zemlje tako da su počele da uvoze sve ono što EU više ne može. Rusi neće ostati gladni i svakako će početi ozbiljnije da razmišljaju o poljoprivredi a EU će se teško vratiti sa svojim proizvodima. Sad Poljaci mogu u inat da jedu svoje jabuke i postavljaju slike na fejsu, kada prodje dijareja shvatiće da su ih Ameri kao i ostale iz EU žešće odradili sa sankcijama.

Mikiboy

26.07.2015. 21:03

Rusija je toliko prostrana i puna znanja da ona potpuno samostalno moze da se opskrbljuje sa zivotnim namirnicama.Vise Rusija treba Zapadu nego obrnuto.

Dumar

26.07.2015. 21:15

To samo mi mislimo da je EU veca od ostatka sveta, i da bi njenim nestankom prestao da postoji razlog naseg bitisanja. Tako je logicno da ce se u uslovima sankcija, u organizovanom i odgovornom drustvu, razvijati oni resursi koji imaju potencijal, a nisu dovoljno iskorisceni. To se samo nama cini nemogucim, jer uvoznicki lobi tako pljacka i drzavu i gradjane. Zato smo mi tu gde jesmo.

Petar XXL

26.07.2015. 21:15

Izgleda da su Ameri navukli EU da pucaju u svoje noge.Evropljani mi uopste ne deluju da su upamet, kad im Ameri sa pola mozganaredili da izgube najbolje trziste koje su imali.

petko

26.07.2015. 21:39

Postovani Branko i " glupost" ! Predpostavljam da nikada nijeste bili u Rusiju cim ovako pisete. Ovdje niko ne govori o proizvodnji banana,kokosa i drugog tropskog voca, vec o poljoprivrednim proizvodima koji uspijevaju u Rusiji a koji se nijesu dovoljno proizvodili zbog jakog uvoznickog lobija ( kao i kod nas ), koji je uticao na drzavnu upravu da se daleko manje ulaze u poljoprivredu.Sada pod uticajem sankcija drzava je najzad shvatila da sve to moze i sama da proizvodi uz pametno ulaganje.

Lepo, lepo

26.07.2015. 21:39

Kada bi se u Rusiji samo za 1/2 manje kralo nego sto se krade, to bi bila supersila za SAD. Na zalost, Rusi su ogrezli u kradji i to je tamo pozeljna norma ponasanja. To je deo njihove tradicije vec stotinama godina.

Јабре

26.07.2015. 22:22

@Lepo, lepo - А ти мислиш наивно ко француска собарица да Американци не краду ?

Lepo, lepo

26.07.2015. 22:28

@Lepo, lepo - haha koliko minusa i to sve od ljudi koji nikada nogom nisu krocili u Rusiju. Srbi ne shvataju razmere pljacke ruske drzave a ta pljacka je glavni razlog njene slabosti.

Јабре

27.07.2015. 10:25

@Lepo, lepo - Ти очито никад ниси крочио у Америку или ЕУ.

.

26.07.2015. 22:12

A sta su preporodili kad je Rusija mala a ameri su bili na mesecu sta tek oni gore mogu da poseju i preporode , zasto se stade sa prodajom placeva na mesecu

PREPAKIRANI

26.07.2015. 22:17

Znamo li ime "snalažljivog preduzetnika" ili koja je to export-import firma u Srbiji prepakiravala poljska jabuke pod "made in serbia" ?Koliko je zaradio?Jesu li mu Poljaci zahvalni ili i dalje matletiraju srpske kamiondžije na proputovanju za Belorusiju i Rusiju ? Zašto RF ne uvede sankcije Srbiji ? Delovalo bi edukativno na raspamećene tzv. businessmen !Da li se ljubav prema RF manifestuje retorički ili suštinski efikasno ?Da li su Srbi zavredili da ih Rusi poštuju ? Poljaci bi Ruse zadavili !

Radojko

26.07.2015. 22:18

Kako onda mi da procvetamo u poljoprivredi kad Rusima netrebami vise?Sta cemo sad a mi se spremali da osvojimo trziste

ranko75

27.07.2015. 01:40

@Radojko - Sve sto Srbija proizvede ne moze da hrani Moskvu vise od mesec ili dva dana.Znaci mi i dalje mozemo da prodajemo svoje za sledecih 20 godina, ako ne udjemo u EU i izgubimo preferencije.

ercov

26.07.2015. 23:43

Ostarela Evropa tj obican evropski narod sve vise i vise pocinje da se buni protiv katastrofalne proamericke politike u Briselu. Zarad interesa Vasingtona narod u Evropi ispasta jer ga Brisel mora u svemu slepo da sledi. Nepotrebni ratovi koje projektuje Vasington i NATO su Evropu kostale stotinama hiljada izbeglica i azilanata a koje gradjani Evrope moraju da izdrzavaju i placaju a da ne pominjemo porast nezaposlenosti.EU ovakav kakav je danas ne moze dugo opstati bez Rusije.

sila je to

27.07.2015. 07:12

Posle sankcija u Rusiji sve ide munjevitom brzinom, za nedelju dana naprave novu podmornicu, novi avion, novi tenk, a tek u poljoprivredi, danas poseju a vec sutra zanju.

blesav

27.07.2015. 08:21

Rusija ce vremenom imati svoje prehrambene proizvode! Mozda ce se za neko vreme odreci nekakve luksuzne robe iz uvoza ali to i nije vazno za drzavu. Mnogo je vaznije zadrzati principijelnu poziciju u svetu i odbraniti svoje interese, pa makar ne jeli mango ili nemacke kobasice!Holandija proizvodi lale, Nemci kvalitetnu svinjetinu, Srbija malinu....ali gas izvire u Sibiru! Svet odavno nije video politicara kakav je Putin!!! Bravo !

Реалиста

27.07.2015. 11:55

@Milan - @Milan: Да ли би могао да упоредиш допринос миша и слона љуљању моста док трче преко њега??

4c

27.07.2015. 09:21

Ko Srbija u malom,nama doduse prodaju skart robu,pa ne moramo da pokrenemo poljoprivredu.Sramota je za Rusiju da se oslanjala na uvoz prehrambenih proizvoda od zapadnih partnera dok onolika zemlja stoji zapustena,ali sta briga pajaca on dobro zivi od prodaje nafte i plina i placa cerkama smjestaj u jednoj od"prijateljskih" drzava

volf mesing(albanac)

27.07.2015. 11:57

i ovo je bas lepo!strategija nema sta!na fotografiji nesto ne b=vidim ruse a vidim armene azarbedzance i ovog tadzika!gde su tu rusi na ovoj pijaci mislim da je to na kievskom!pazi rus u narednih 10 godina napravio plan?idi begaj nema si ot og ic!

dule trubica

27.07.2015. 12:18

Nebojim se ja za Rusiju. Vec za Srbiju ako u skorije vreme neozivi srpska sela. A i svaki od nas moze kupovati domace i pri tom pomoci tom istom seljaku da prezivi.

dule

27.07.2015. 16:05

Verujem da se u zemlji kaubojstini i EU-sada jedni drugima smeju (zbog sankcija Rusiji) koliko su glupi.Ali teraju po svome da dokazu da su odlucni, i da su njihove sankcije ispravna stvar.Sada vec i ceo svet im se smeje.Nesto slicno kao sa Kosovom,i bombardovanjem Srbije.Pogresili smo,ali je gotovo i niko nesme znati da smo uradili glupost.Samo mi.

Хахахаха 4ц

28.07.2015. 09:51

@dule - Само се ти теши, ускоро неће имати теби за плату, за пискарање.

vlada

27.07.2015. 23:18

Za Ruse ne brinem ali je interesantno koliko zluradih komentara upućeno ka njima, a pogotovo - zašto? Nije sramota ne znati ali je sramota ostati GLUP!