Јубилеј „свемирског руковања”

Танјуг

15. 07. 2015. у 19:42

Јубилеј „свемирског руковања”
Данас се обележава 40 година од прве заједничке совјетско-америчке космичке мисије Аполо-Сојуз, када су две посаде спојиле летелице у орбити, размениле поклоне и руковале се

На данашњи дан пре 40 година лансиран је први заједнички совјетско-амерички лет у свемир, назван "свемирско руковање".

Два руска космонаута и један амерички астронаут који се тренутно налазе у орбити обележили су јубилеј мисије Аполо-Сојуз, лансиране 1975. године са задатком да збилижи два хладноратовска ривала у оквиру тадашње политике детанта, чиме је стављена тачка на свемирску трку између Америке и Совјетског Савеза, започете две деценије раније.

У видео прилогу који су послали са Међународне свемирске станице, астронаут Кели Скот и космонаути Генади Падалка и Михаил Корњенко поздравили су историјску мисију, доказавши да упркос тренутно затегнитим односима између САД и Русије, свемир остаје место дијалога и пријатељства.

Тачно пре 40 година, 15. јула 1975. године, из СССР-а лансирана је ракета Сојуз 19, којом је управљао астронаут Алексеј Леонов, док је из САД-а полетео Аполо 18 под командом Томаса Стафорда.

Два дана касније, две летелице су се спојиле у орбити, а посаде су размениле поклоне и руковале се.

То је била "прва права сарадња у свемиру два, у то време, непомирљива непријатеља", казао је Падалка, садашњи командант МС С.

"Сусрет је био својеврсно руковање у свемиру, почетак ере попуштања затегнутости након предугог хладног рата", додао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Besposlen

15.07.2015. 20:49

Tu su ameri bili popustljivi jer su kasnili za rusima u svemiru pola veka inače ne bi bilo tako miroljubivih poruka, nego se slabiji primolio uz jačeg