Уставни суд Русије потврдио је у уторак да руски Устав има безусловни приоритет над пресудама Европског суда за људска права, указујући да неће беспоговорно извршавати све пресуде суда у Стразбуру и да је спреман да са њим сарађује на поштовању људских права, али не на уштрб основног закона земље.

Уставни суд Русије сада ће појединачно разматрати сваки спорни предмет, пренела је агенција РИА Новости.

Агенција наводи да судбину најконтроверзнијег решења Суда у Стразбуру - о потраживању од Русије скоро две милијарде евра у корист бивших акционара некадашње нафтне компаније "Јукос" - Уставни суд није почео да решава.

На овај начин руски Уставни суд бесповратно је приоритет дао руским уставним нормама над међународним, али уз указивање судије Сергеја Маврина да Русија не одбацује Европску конвенцију о људским правима и да је и даље спремна да извршава одлуке суда у Стразбуру.

"Учешће Русије у међународном уговору не означава одустајање од државног суверенитета. Европска конвенција о заштити људских права и основних слобода, и на њој засноване правне основе Европског суда за људска права, не могу укидати приоритет Устава", наведено је у одлуци суда чија је седиште у Санкт Петербургу.

Русија се држи закључка да суд у Стразбуру не може да диктира земљама садржај њиховог устава.

Прес секретар руског председника Дмитриј Песков није желео да коментарише одлуку Уставног суда, указујући истовремено да на њу нема права жабле.

"Зато ту нема шта да се коментарише", казао је прес секретар Владимира Путина.

Русија је наведену Европску конвенцију потписала фебруара 1996. године, као и неколико протокола уз њу, а ратификујући је, признала јурисдикцију Европског суда за људска права и обавезала се да ће извршавати његове одлуке.

Руски сервис Би-Би-Сија (ББЦ) пренео је саопштење Министарства правде Русије да ће даље поступање тог министарства у вези са одлукама Суда у Стразбуру у предметима "Анчугов и Гладков против Русије" и "Јукос против Русије", бити засновано на позицији Уставног суда о приоритету Устава Русије у односу на акте међународних судских органа.

Судија Европског суда за људска права из Русије, Дмитриј Дедов, у интервјуу ББЦ-ију претпоставио је да ће Уставни суд сада за сваки конкретан случај разматрати одлуке Суда у Стразбуру, како би одредио да ли су у складу са руским уставом.

Притом, наводи ББЦ, актуелни председник Уставног суда Валериј Зоркин свој став заснива на једном преседану, када се Федерални уставни суд Немачке није сагласио са одлуком Суда у Стразбуру.

Британски јавни сервис подсећа да суд у Стразбуру заиста није највиша инстанца у односу на нациоíалне судове учесница Конвенције, али његове одлуке су обавезне за извршење за чланице Савета Европе, у противном, земља може бити искључена из СЕ.

Дедов подсећа да СЕ традицонално уважава одлуке националних врховних и уставних судова, и да стога уместо конфронтације страна, покушава да успостави дијалог о последицама нове руске законодавне норме.