МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА “НОВОСТИ”


После серије изјава највиших руководилаца НАТО о томе како припремају одговор на "руску атомску реторику" чиме су минуле недеље само додатно плашили оне који мисле да би могло доћи до трећег светског рата у недељу су почеле да "цуре" и оптимистичке вести. Бивши саветник председника Обаме и касније амбасадор САД у Москви, Мајкл Макфол, изјавио је да НАТО никада први неће напасти Русију.

- Не треба преувеличавати важност руске намере да довезе системе С-400 на своје границе јер НАТО никада неће напасти Русију као што се ни она не треба бринути што НАТО довози своје системе близу руских граница све док Москва нема планова да нападне земље НАТО - каже Мајкл Макфол.

Овај професор политикологије на Стенфордском универзитету сматра да је освајање руске територије глупост коју неће урадити земље НАТО.

- Само прави лудак може да покуша да нападне Русију. На срећу, у руководству НАТО нема лудака - рекао је Макфол.

Говорећи пре пар дана на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу Путин је објаснио да раст непријатељске реторике између Русије и САД не значи да је свет пред растућом опасношћу од употребе атомског оружја.

"РУБЕЖ" ЗА ОДВРАЋАЊЕ Руски војни експерти објашњавају да Русија развија своје атомске потенцијале да би се сачувао баланс снага, што је Путин потврдио пре одласка у Италију. Осим "Топоља" и "Јарс-а" који су способни да мењају путању, Руси су направили нови мобилни комплекс, којег су назвали РС-26 "Рубеж" (граница) за који тврде да му данас нема равног на свету. Такође намеравају опет да направе ракетне системе који ће бити у железничким вагонима и ти системи би требало да буду готови до 2020.

Уочи недавног одласка у Италију, Владимир Путин је казао у интервјуу листу "Коријере дела сера" да само "нездрав човек, и то у сну, може да замисли да би Русија могла да нападне НАТО". Руски председник је додао да у неким земљама спекулишу на страху у односу на Русију.

Не спомињући конкретне земље, Путин је рекао да неки желе да играју улогу "прифронтовских земаља" како би добили допунску помоћ било на војном, економском или финансијском плану.

Иако је прошле недеље генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, после састанка министара одбране те алијансе 25. јуна у Бриселу, најавио да ће се они позабавити припремом одговора на "атомску реторику Русије и изазове са Истока" .

Почетком јуна америчка агенција Асошијетед прес је објавила информацију о плановима Вашингтона да размести своје ракете у Европи и Азији, након чега је председник Русије Путин на форуму "Армија 2015" казао да руска армија у току 2015. треба да добије 40 интерконтиненталних ракета које могу да прођу кроз било коју одбрану противника.

Реаговао је амерички министар одбране Ештон Картер, који је казао да се НАТО спрема за дуг период напрегнутих односа са Русијом, истичући да они могу да се продуже и кад Путин не буде на власти. Узгред, прошлог децембра руски министар одбране Сергеј Шојгу је казао да је у 2014. армија добила 38 интерконтиненталних ракета.