Распад СФРЈ увод у хаос

Д. САВИЋ

21. 05. 2015. у 07:48

Распад СФРЈ увод у хаос

Цепање заставе Југославије током сукоба деведесетих

Компанија “Стратфор” о стању у свету: Ратна експлозија на Балкану наговестила је много онога што је уследило и дефинисала нови светски систем

РАТНА експлозија на Балкану наговестила је много онога што је уследило и дефинисала нови светски систем.

Ово тврди председник америчке приватне обавештајне компаније “Стратфор” Џорџ Фридман, у анализи посвећеној стању у свету. Оцењујући да је свет све “нестабилнији”, он истиче да су посебно Европа и Азија (Евроазија) политички, војно и економски поремећени.

Фридман корене овог стања види у окончању Хладног рата и распаду СССР, кад је нестала “демаркациона линија” која је пресецала исламски свет. Прва директна последица била је, каже, криза на Блистком истоку, започета инвазијом Ирака на Кувајт. Друга, распад Југославије. Рат “лоших успомена и нових страхова” деловао је тада као јединствен случај, неприменљив на друге делове света. Испоставило се сасвим супротно.

- Тај рат је, заправо, дефинисао нови светски систем, и то на два начина. Прво, Југославија је била јужни продужетак границе између Совјетског Савеза и Западне Европе. Оно што се догодило у Југославији отворило је питања, која је већина тад игнорисала, о дугорочним последицама дешавања у тој граничној земљи. Друго, рат се, између осталог, концентрисао око источно-западног раскола хришћана и муслимана, а најгоре крвопролиће догодило се управо у том контексту. САД и НАТО су се заузели на Косову против Србије, упркос руским протестима, а Москва је на крају скрајнута из мировне мисије која је смирила рат. Експлозија на Балкану предвидела је много од онога што је уследило касније - тврди Фридман.

Хладни рат је, каже, одложио, а благостање деведесетих прикрило, слабости које је оголила светска економска криза 2008. године. Сад смо сведоци бујања онога што одавно тиња.

- Европа је крајње исцепкани скуп националних држава. Кина одржава центрифугалне силе уз помоћ чврсте руке владе у Пекингу. Русија није једнака Америци, али ни беспомоћни богаљ који може да се игнорише и да му се придикује. Мапа Блиског истока, коју су створили Отоманско царство и Европљани, скривала је притајене силе које сад дижу главе. САД су и даље најмоћнија нација, али то не значи да могу, или имају интерес, да решавају проблеме света, и поседују снаге спремне да стану пред те силе и убеде их да стану - закључује Фридман.

НЕЕФИКАСНИ НАТО И ММФ

ИНСТИТУЦИЈЕ из времена Хладног рата постале су неефикасне. Иако НАТО повећава присуство и тренинге у Источној Европи, то је војни савез коме недостаје основна војна супстанца. Међународни монетарни фонд постао је, у многим случајевима, проблем, а не решење економских тешкоћа. САД избегавају уплитање у економске проблеме Европе и Кине и ограничено се експонирају на Блиском истоку. Ипак, све више се директно баве Русијом, из исконског страха од уздизања европског хегемона - каже Фридман.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (48)

običan radnik

21.05.2015. 08:18

Novi fašizam se pojavio u svetu, a od smrti druga Tita došao i u Jugoslaviju.

naranca

21.05.2015. 11:35

@običan radnik - @obicanradnik Novi???Ja bih rekao stari.Samo malo nasminkan.

Rale

21.05.2015. 08:28

Prva stvar,Stafor nije obavestajna kompanija,nego skup ratnih zlocinaca koji nikom ne odgovaraju,pa im je to i vlasnik.Drugo,o nekom novom poretku 'americka nacija' iza koje se zapravo krije americka elita,moze samo da sanja.Hteli su da uniste Rusiju preko Ukrajine,uradili su sasvim suprotno.Zblizili su 2 supersile,Rusiju i Kinu.Opste gledano,nigde nisu postigli cilj.Ni u Iraku,ni u Libiji,ni u Siriji,Afgaanistanu....

D. Morrissey

21.05.2015. 08:54

Raspad bivse SFRJ sto je pocela Nemacka a zavrsila je Amerika, taj scenario ceka mnoge mnoge drzave Zapada. Upravo one koje su najzesce podrzavale nezavisnost bivsih republika SFRJ. Albanci su samo Joker za destabilizaciju Balkana po potrebi Amerike. Ali Amerika nema vise tak kapacitet kao 90ih. Sada je na redu FYROM pa posle Crna Gora, kod njih sve ide po planu samo polako.

karate

21.05.2015. 10:59

@D. Morrissey - Raspad SFRJ je poceo jos davne 1965 godine sa Dobricom Cosicem . Drugi i glavni raspad , kada se konacno i raspala SFRJ bio je opet sa Cosicem, , SANU , SPC , generalima . Za raspad Jugoslavije su jedino krivi Srbi kao vecinski narod jer je bilo 10,5 miliona Srba u 22 miliona Jugoslovena . Stvaranje velike Srbije je unistilo i JU i Srbiju Sve druge price su samo laze i pronalazenja opravdanja za sva zla koja su izbila tada .

naranca

21.05.2015. 11:02

@D. Morrissey - @d.morissey Ma gresis .Na redu su Texas,Kalifornija ,Havaji ,Florida.......

nadpolovična manjina

21.05.2015. 22:28

@D. Morrissey - naranca@-ne vredi jezuitski ukalupljenom umu da pojašnjavaš kako bi to Srbi vladali Funkcionalnom Federacijom po principu 1 Čovek=1 Glas (puna demokratija) a Srba bilo 38 % po popisu u SFRJ. Svi Savezni kadrovi Federacije bili su ne-Srbi. Nakon 25 godina svako glup vidi da je borba protiv "Velike Srbije" značila zaozbiljno stvaranje Velike Albanije, ali to nije obrađivano na časovima veronauke pa ne smeju da to komentarišu=sad je priča o Velikoruskoj Opasnosti i NATO-mirotvoru u Moskvi.

naranca

22.05.2015. 01:41

@D. Morrissey - @nadpolovicnamanjina Znam I ja Lepi, da ne vredi,al cu ipak da pokusam.

из главе

22.05.2015. 08:58

@D. Morrissey - @karate@ nije 1965, no 1963 sa Ljubom Moljcem...Za raspad Jugoslavije su jedino krivi Srbi kao vecinski narod jer je bilo 10,5 miliona Srba u 22 miliona Jugoslovena ...daaaa... i nisu silom osvojili celu SFRJ, te bi danas Slo, Cro,Mak, Mne,BIH bili vlasnici sve svoje imovine, a ne njihovi mentori sa zapada

из главе

21.05.2015. 08:59

хахаха, још 1 мудролијање цијиног пророка...СФРЈ није била јужна пок СССР, него источна САД. 80тих је 22мил анестезираних(кредити ммф потрошени у високе социјалне стандарде) југословена сањало западни стандард (због амер серија и бајковитих гастарбајтерских прича). Рат су започеле САД војно-фин-дипл подршком терористима и паравојскама. Данас се тиме хвалишу, а експерт би то требао да зна. А оно о избегавању уплитања САД , е то је тек смешно

naranca

21.05.2015. 11:08

@из главе - @izglave Eh sad I ti.Pa mora covek da zaradi svoju platu.Ima I on gladna usta kod kuce.Sta ocekujes da prica istinu????Mora da bude na liniji partije I centralnog komiteta.Mislis da ga ''publika'' ne gleda?

ranko75

21.05.2015. 09:23

Sve u svemu mi smo rasturili dobru drzavu,jer nije bilo nikoga da zacepi usta onima malobrojnima koji su je rasturali.Propagirajuci bratstvo i jedinstvo,Tito kao da nas je vukao sto dalje od vatre, u koju mu kao insekti na svetlost letesmo i ako je izvesno da cemo sprziti krila i poginuti.Bili smo relativno veliki i postovani,imali smo mnogo vise i bili duzni mnogo manje.Time sto nam je bilo vaznije razracunavanje za proslost nego buducnost dokazali smo da toga sto smo imali nismo dostojni.

zule

21.05.2015. 12:09

@ranko75 - Dobre države se ne raspadaju, one se čak šire. Dobre države ne mogu ugroziti malobrojni koji ju žele srušiti, jer dobre države štite njeni građani, kojima takva država služi. Da je bila dobra, kako ti kažeš, ne bi pukla "kao trula tikva"!

nastašluk

21.05.2015. 22:20

@ranko75 - Deca komunizma odlučila da promene styling svojih očeva i dedova.

na neki način 'lepa slika'

21.05.2015. 09:28

.. pričamo mi to u Srbiji i kojekude, evo još malo će 25 godinica .. i nadobijasmo se tolki batina odande zbog tog .. mašala, dobro je..

Neša (Glodur)

21.05.2015. 09:38

Šta je ovo? Otkrivanje rupe na saksiji? Naknadno probuđena svest? Pranje savesti? Dodvoravanje Rusiji koju nisu uspeli da pokore? Šta god da je, ispunjeno je ogromnim licemerjem kojim se inače služe uz obilje drugih negativnosti.

naranca

21.05.2015. 10:09

Mogli su da ustede ogromne pare na ovoj analizi da su citali Marx-a.Jedna rec ---Imperijalizam---I sve je jasno.Ali ima vrednih bisera!1,''Rat losih uspomena I novih strahova''Ha ha ha ha.Pa ne idu ljudi u rat zbog losih uspomena!2.''Slabosti je ogolila ekonomska kriza 2008'' Kriza je samo symptom bolesti= kapitalizma.3.''Rusija nije jednaka Am''.Nije. Mnogo je jaca!''MMF postaje problem''To je usa predsednik T Dzeferson rekao pre 200 godina!Harvard,Oxford,Kembrididz .Ha ha ha ha ha ha ah$$$$$?

Bucko

21.05.2015. 10:43

Sreca sto je Tito umro 1980. Da je pozivio jos 10-15 godina - zavrsio bi kao Gadafi jer je bio "zlocinac protiv svog naroda, ratni zlocinac, diktator, silovatelj svih zena u SFRJ, imao oruzje za masovno unistenje, imao biolosko oruzje, pljackas drzavne imovine.....".

Neša (Glodur)

21.05.2015. 11:31

@Bucko - Svašta! Da je smetao svojim stranim (zapadnim) prijateljima davno bi ga pojeo mrak. A ovako, oni su preko njega nama nametali mrak. To rade i posle njega tako u praksi ipak imamo neumrlu parolu "I posle Tita Tito". Jedini koji je okrenuo ćurak bio je Sloba koji je zbog toga mučki eliminisan u Hagu a divljački, kroz postupke DOS-a, sprečen da bude sahranjen na groblju. Nikada nisam verovao jednom delu DOS-a upravo zbog "demokratske" nečovečnosti koju u sebi nose.

Vojvoda Mcko Krstic

21.05.2015. 11:44

@Bucko - Pa od toga Tita je sve ovo proizaslo.Kamo lepe srece da ga nikada nije ni bilo .

naranca

21.05.2015. 10:57

A ovaj na slici kolje petokraku!Svaka cast.To mittel Europa kultura!!!Jedino sto je dobro, sto je veliki korak izmedju petokrake I ljudi?

GALEB BIJELI

21.05.2015. 12:03

@naranca - NARANČA- da-u konačnici jest neukusno! Jer- bila nam je simbol 46 godina! Ali- ZAŠTO ovo čini? Zato jer je Krajišnicima petokraka bila paravan za fašizam,koji su dobrano prihvatili! A prihvatili su ga po svim osobinama; po izgonu Nesrba, po blokadi prometnica- ukratko- po nekulturi!

zapadno licemerje kosmičkih razmera - bezgranično

21.05.2015. 14:29

@naranca - ..a onda je veća, superiorna 'kultura' Galebova Bjelih, koju su oni ovi 'opstruisali', donela traktor revoluciju, ne? ..mašala

naranca

21.05.2015. 15:06

@naranca - @GB prihvatili fasizam po svim osobinama...po blokadi prometnicaPa kad su to Hitler I Musolini postavljali balvane po putevima???Ja dosta citam istoriju ali sam izgleda ovo propustio:)A ovo drugo zasto?Zar je to I bitno'u konacnici''Zlikovac ce uvek da nadje neko obrazlozenje,ponekad cak I dobro,za svoje zlikovacke postupke.Za njega zasto I nije problem jer je on zlikovac.

josip,zagreb

22.05.2015. 20:32

@naranca - čovjek je Dalmoš i bio gladan. Pokazuje u kuharskoj emisiji kako se trančira morska zvijezda.

naranca

22.05.2015. 23:36

@naranca - @josip,zagreb Neka se drzi morskih zvjezda I njihovog tranciranja jer je to jedino sto ce Dalmosi dobit za obroke dok su u savezu sa vama Hrvatima.

kekec

21.05.2015. 11:30

potpuno kriva procena gosp. Fridmana, a to zato jer ne poznaje dovoljno istoriju, I treba da uci! naime, "uvod u haos" nije bio raspad sfrj, pa 2 puta se jugoslavija raspala u krvi, jer je sama po sebi bila neprirodna tvorevina I jedinjenje kulturoloski I verski I istorijski gledano potpuno razlicitih naroda, haos je izazvao raspad austro-ugarske monarhije, tu je evropa tesko pogresila I danas to ispravilja formiranjem slicne drzave, no sta sa "ostacima sfrj" na balkanu?? to jeste problem!!

100 %

21.05.2015. 21:03

@kekec - Ovo je 100 % tačna informacija - raspad A-U doneo je mnoge nepremostive probleme koje samo odlažemo već 100 godina, jer to tako drugi hoće. A Raspad A-U je odgovarao Wall Streetu i Vatikanu (!?)...jer je car Franz Joseph poslednji put "osporio" - stavio veto, na izbor za papu onog kardinala koji je znao o pozadini ubistva( tzv. "samoubistva") sina jedinca Rudolpha u Mayerlingu. Poslednje reči cara su bile: ja sam učinio sve najbolje ali ionako je sve odlučeno.....(ko, gde, kada..??..ne reče car)

naranca

22.05.2015. 23:46

@kekec - @kekec Djes to cital?A Koja ti jeto drzava'' prirodna tvorevina''???????I koja se to ne moze raspasti?????Ha ha ha ha.U Srbiji vas bije glas da ste jako sofisticirani!Mislim vi Slovenci.

Vitomir

21.05.2015. 12:05

Da! Ti i takvi nam definišu profašistički novi svetski sistem koji je na nekim teritorijama - novim "nezavisnim" državama nadrastao i sam fašizam. Od Balkana pa nadalje. Etnička čišćenja su vršena i nastavljaju da se vrše bez osude te tzv. medjunarodne zajednice .Oni koji sebe zovu medjunaodnom zajenicom čina eventualno jednu trećinu čovečanstva. I oni nam sole pamet. Tu uključujem i većinu zamalja EU koje što aktivno što poslušnički ili prećutno podržavaju to narastanje neofašizma.

George

21.05.2015. 12:24

Jos jedan zapadni kvazi strucnjak i ekspert geo-politicke situacije... Video sam takve dok sam studirao u Londonu... pricaju samo ono sto njima odgovara, a kao postoji sloboda govora i pravo za drucacije misljenje. IMF ili MMF i Ameri nisu nikada ni nastojali siriti mir po svetu, niti ce to ciniti, to baream zna taj Fridman vrlo dobro.

dragan

21.05.2015. 12:30

Ameri pronasli da su oni upravo zlo koje je snaslo svet. Ja sam vec pre par godina doneo odluku (od 99): Nekupujem americke proizvode, izbegavam ih degod mogu. Isto vazi i za nacisticku bagru u evropi (oni perko Alpa). Ljudi, kupujte proizvode od onih koji vas cene, koji vas nenapdaju i koji postuju vase drzavne granice.

josip,zagreb

22.05.2015. 20:28

@dragan - mislim Dragane da sam Nas prepoznao u drugom dijelu tvoje rečenice. Slažem se s tobom, a dodat ću na Tvoj popis i Kineski šit.

Stop Cionizmu

21.05.2015. 13:05

Dzordz Fridman je Cionista (Hazar), kao i Medlin Olbrajt, Ricard Holbruk, Vesli Klark, Bernar Kusner, Dzordz Soros, Henri Kisindzer... i mnogi drugi koji su rezirali rat u Jugoslaviji ali i druge sukobe sirom sveta, zakljucno sa ovim u Ukrajini (koja je njihova stara teritorija - Hazarija). Sto pre budemo svesni ko su nam pravi neprijatelji pre cemo se osloboditi od ropstva.

Miro Markovic

21.05.2015. 23:41

@Stop Cionizmu - @Stop Cionizmu. Svaka cast na ovom komentaru. Zacudjen sam da su "Novosti" bile voljne da ovaj komentar objave. Znam da vecina cesitih Srba isto tako misli, ali ne smeju nista da kazu, jer "cutanje je zlata vredno",

Mlstefanovic

21.05.2015. 13:07

Onaj nepominje da Je Klinton pod uplivom austro hungarske doktrinu. Kada se Je pojavio Madjarske premier u basing tony sa pis mom od njihovom professora. Sve Je bilo Kasno iI jasno. Klinton Je ponistio verajske sporazume. Svet formiraju po evome sablonu, kako Je Njima Volja.

Mlstefanovic

21.05.2015. 13:34

Heaven is human desire and he'll is smoke of souls on fire! Omar kajam, Rubajat.

naranca

22.05.2015. 02:01

@Mlstefanovic - @mistevanovic.he'll znaci He will.A hell-pakao se pise sa velikim H.Hell jer je to mesto odredjeno I definisano .Kao New York ili Paris:)Licna imena.

naranca

22.05.2015. 16:41

Propustili su da napomenu jake regionalne zahteve za autonomijama u USA ,koje se tiho I cvrstom rukom eliminisu bez milosti.Takodje I konstantne zahteve Skotske za potpunom nezavisnosti!!!!!

josip,zagreb

22.05.2015. 20:23

@naranca - znaš dobro kako je prošao referendum u Škotskoj- a da je bilo i drugačije ne bi Škotska izgledala kao Balkan. Ameri su i inače klauni željni pažnje te opsjednuti svojom facom na tv-u. Bistar si i znaš da su pravi primjeri nešto poput Tibeta ili Palestine.