Шпијунирање уз државну дозволу

И. С.

08. 05. 2015. у 13:55

Званични Берлин ограничава обавештајну сарадњу са Вашингтоном. Државна обавештајна служба БНД обуставила је интернет шпијунирање

Шпијунирање уз државну дозволу

Герхард Шиндлер

ДРАСТИЧНО сужавање поља заједничког деловања са америчком обавештајном службом НСА - одговор је Немачке на разбуктавање шпијунске афере на релацији између Вашингтона и Берлина. Државна обавештајна служба БНД обуставила је интернет шпијунирање које је годинама спроводила у корист свог прекоокеанског партнера. Позивајући се на кризу безбедности у најави, Берлин тражи да се провери да ли су и немачки грађани, институције и концерни били на мети НСА.

Према информацијама до којих су јуче дошли "Зидојче цајтунг" и два домаћа ТВ канала, од Американаца се захтева да, за сваког појединца којег немачки агенти по њиховом налогу надзиру, прецизирају "црно на бело" по ком основу се то тражи. Ова новина уведена је после консултација на које су челници БНД, на челу са својим председником Герхардом Шиндлером, били позвани у кабинет канцеларке Ангеле Меркел.

Афера је почела да се расплиће пошто је процурило да је БНД годинама помагала НСА да шпијунира европске концерне, међу којима и "Ербас" (у чијем је саставу и Европска космичка агенција) као и политичаре Старог континента. Шпијунажом су, наводно, обухваћени и Француска и ЕУ.

По обустави интернет надзора, 120 агената БНД и неколицина техничара НСА, са седиштем у баварском Бад Ајблингу, свело је своје активности на праћење факсова и прислушкивање телефонских разговора.

Позивајући се на изворе блиске влади у Берлину, лист "Билд" пише да Меркелова крајем ове, најкасније почетком идуће недеље очекује да челници НСА одговоре на питање да ли листа са задацима и "јатацима" може да буде прослеђена немачком Бундестагу.

КОРАК БЕЗ ПРЕСЕДАНА

- РАДИ се свакако о веома драстичном кораку - оцењује посланик опозиционе странке Зелени у немачком Бундестагу Константин фон Ноц, одговор Берлина на шпијунски скандал. - Сужавање сарадње може да значи само једно, а то је да постоје прилично гадни проблеми и да савезна влада са канцеларком Ангелом Меркел на челу (која је имала информације, а ћутала) није успела да заштити европске интересе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Novi Sad

08.05.2015. 22:56

Svi iz zapadne Evrope se utrkuju ko će biti veći američki poltron i vazal.