Најмање 10.000 људи учествовало је данас у "Маршу за живот" у Будимпешти, који се сваке године одржава у знак сећања на холокауст, а на скупу је председник Светског јеврејског конгреса (СЈК) Роналд Лаудер крајње десничарску мађарску странку Јобик назвао екстремистичком.

Око 600.000 мађарских Јевреја убијено је у Другом светском рату, а у Мађарској данас, углавном у Будимпешти, живи највећа јеврејска заједница у источној Европи, од око 100.000 људи.

Овогодишњи "Марш за живот" одржан је у светлу све веће подршке мађарској десничарској партији Јобик, често оптуживаној за антисемитизам, наводи АФП.

У говору на крају скупа, председник Јеврејског конгреса Роналд Лаудер, назвао је Јобик "екстремистичком странком која промовише мржњу".

"Јобик може да мисли да је истина кад говори да су они прави Мађари који покушавају да спасу Мађарску, али Јобик Мађарској наноси штету", река о је Лаудер.

Амерички бизнисмен Лаудер оценио је и да подршка Јобику показује да странка Фидес, мађарског премијера Виктора Орбана и опозициони социјалисти "не дају грађанима никакву наду".

Лаудер, који с мајчине стране води порекло из Мађарске, рекао је да многи млади гласачи бирају странку коју води Габор Вона не само због антисемитизма, већ зато што "траже неку алтернативу".

"Они траже нешто другачије", сматра Лаудер.

Он је додао и да је за њега, као председника СЈК-а, веома тешко да се састане с групом као што је Јобик, јер би то могло да буде погрешно схваћено као толерисање њихове политике, пренела је агенција АП.

Према најновијим анкетама, Јобик је сада, после Фидеса, друга странка најпопуларнија странка у Мађарској, а разлика између њих се све више смањује.