Египат: Арапска лига формира заједничку војну силу?

Танјуг

29. 03. 2015. у 15:16

Лидери Арапске лиге, окупљени на самиту у Египту, објавиће формирање заједничке војне силе која треба да се супротстави све већим безбедносним претњама у региону

Египат: Арапска лига формира заједничку војну силу?

Абдел Фатах ал Сиси

Лидери Арапске лиге, окупљени на самиту у Египту, објавиће формирање заједничке војне силе која треба да се супротстави све већим безбедносним претњама у региону, јавља Ројтерс, позивајући се на нацрт завршног коминикеа.

Разрада механизма и логистике такве регионалне војне силе, што је идеја египатског председника Абдел Фатаха ал-Сисија, могла би да потраје месецима.

У нацрту документа се војна сила Арапске лиге дефинише као добровољна, што значи да се ни од једне државе се неће захтевати учешће.

Са самита Арапске лиге ће такође бити упућен позив борцима шиитских побуњеника у Јемену, које подржава Иран, да напусте престоницу и предају оружје "легитимним јеменским властима", наводи се у документу у чији је увид имала агенција Ројтерс.

Регион се суочава са опасностима јер, док су сукоби интензивирани у Јемену и Либији, а грађански рат у Сирији улази у своју пету годину.

Египат, најмногољуднија арапска држава, суочава се са исламистичком екстермистичком побуном, а екстремисти Исламске државе су заузели делове Ирака и Сирије и изнедрили фракције широм арапског света.

САД и друге велике силе настоје да постигну коначни нуклеарни споразум са Ираном, у процесу који брине многе сунитске арапске лидере јер су опрезни због нарастајућег регионалног утицаја шиитског Ирана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације